Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

GALERIE FOTO: Monitorul vine pe strada ta. Locuitorii străzii Slt. Tănăsescu Dumitru au scăpat de noroaie

Continuăm călătoria în cadrul rubricii „Monitorul vine pe strada ta‟, cu o vizită pe strada Slt. Tănăsescu Dumitru din zona gării Focșani, pentru a vedea cum arată covorul asfaltic, trotuarele, căile de acces în blocuri și ce s-a mai schimbat în zonă în urma lucrărilor de modernizare a străzilor din Municipiul Focșani, prin programul derulat de Primărie. Sfârșitul lunii octombrie a venit cu o veste bună pentru locuitorii străzii Slt. Tănăsescu Dumitru, pentru că atunci a fost asfaltată strada. „Felicitări domnului primar! Focșaniul începe să arate din ce în ce mai bine datorită domniei sale. Asta era o stradă pe care mereu mi-a dorit să o văd renovată. Stau aici de când mă știu, domnișoară, iarna și toamna era mult noroi… îl căram pe picioare până în ușa blocului. Bravo lui că se ține de cuvânt‟, ne spune doamna Brândușa, o bătrânică pe care am surprins-o adunând frunzele uscate din fața blocului.

„Înainte era un asfalt vechi cu găuri… era jale toamna‟

Lasă-mi, toamnă, pomii verzi‟… sunt versurile Margaretei Pâslaru care mi-au venit rapid în minte luni dimineață, când am ajuns pe strada Slt. Tănăsescu Dumitru. Aici, toamna încă nu și-a intrat pe deplin în drepturi… verdele proaspăt al gazonului intră cumva într-o dispută cu frunzele care se ruginesc la soare. Trotuarul prospăt refăcut a fost acoperit cu o pătură de frunze desenate în culorile toamnei, în timp ce copacii duc o ultimă luptă cu luna din calendar, încăpățânându-se să rămână… verzi. „Se ferește lumea de toamnă, pentru că-i frig. Dar nu vedeți ce frumusețe în jur?! Acum arată și mai bine fotografiile, asfalt nou, trotuare noi…‟, spune un domn care m-a întrebat de ce fac fotografii în zonă. I-am spus despre rubrica noastră și a completat: „Focșaniul începe să se schimbe în bine. Este normal să avem și noi străzi și trotuare noi. Și ne bucurăm că avem un primar care ne respectă și ține cont de nevoile noastre‟.

Multă lume n-am întâlnit pe stradă, pentru că majoritatea locatarilor erau fie plecați la serviciu, fie aveau treabă în case. „Cam acum o săptămână au terminat cu lucrările. Au făcut aleile, au făcut ceva. Înainte erau gropi, era urât, nu fusese asfaltat. Parchează oamenii și în față, și în spate, eu nu mai am mașină și nu mă deranjează. Loc de joacă pentru copii nu este, se joacă pe trotuar, sau îi mai duce prin parcuri. Zona e liniștită, se păstrează curățenia‟, spune o doamnă care-și întindea rufele proaspăt spălate pe culmea din fața blocului.

Pandemia este un subiect pe care nu ai cum să-l eviți, mai ales în această perioadă. În timp ce analizam strada dintr-un capăt, în celălat, am observat o bătrânică ce s-a oprit în loc pe trotuar pentru a se odihni. Am întrebat-o dacă locuiște în zonă și dacă da, cum i se pare că arată acum strada Slt. Tănăsescu Dumitru.  „Arată bine. Înainte era un asfalt vechi cu găuri, era jale toamna. Trebuiau să mai facă un pic și trecătoarea dintre blocurile astea de la intrarea pe stradă, că pe noi, ăștia bătrâni, ne țin picioarele mai puțin, și o luam pe scurtătură spre casă. Arată bine, dar acum cad frunzele, na, ca toamna… o să fie și frumos. Am 36 de ani de când locuiesc aici. Ce-o să facem cu microbii ăștia că ne termină?! Văd că pică lumea pe capete. Să aveți grijă de voi, că sunteți tineri‟,  spune, îngrijorată, doamna Neta.

O stradă mică și cochetă

Strada Slt. Tănăsescu Dumitru este situată chiar în spatele Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu‟ Focșani. La ora la care am ajuns în zonă, în curtea liceului avea loc o oră de sport. Cei câțiva elevi care participau la oră, se bucurau și de vremea frumoasă, dar și de faptul că, pentru câteva zeci de minute, puteau respira fără masca de protecție. „Noi n-avem probleme cu elevii. Sunt liniștiți, nu fac gălăgie, nu lasă mizerie. Sunt educați. Chiar ne bucurăm că mai vedem și noi copii, dacă ai noștri au crescut mari și au plecat… măcar pe ei să mai punem ochii‟, spune doamna Maria.

Cei care locuiesc pe strada Slt. Tănăsescu Dumitru spun că nu mai au magazin de cartier, pentru că cel care a existat cândva a fost închis. În schimb, la parterul unui bloc este un cabinet de Kinetoterapie, iar la un alt parter de bloc, un atelier de croitorie. Tot aici se mai află și Baza de practică pentru elevi, domeniul Turism și Alimentație, aparținând Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu‟ Focșani, o clădire cochetă, vopsită în roz și alb, și cu câteva obloane galbene. O pată de culoare printre blocurile mici și gri.

Cine a fost Slt. Tănăsescu Dumitru?

Căutând pe internet, nu am găsit nimic cu privire la identitatea slt. Tănăsescu Dumitru, omul după al cărui nume a fost denumită strada proaspăt asfaltată, așa că singura persoană la care m-am gândit a fost Florin Dîrdală, specialist în cadrul Arhivelor Naționale Vrancea. Florin Dîrdală poate fi considerat oricând o „enciclopedie‟ mereu în curs de perfecționare. N-a ezitat să ne ajute, cu toate că am sunat la o oră destul de târzie, la care documenta o altă lucrare. Iată ce am aflat: „Din Publicațiunea Primăriei Focșani nr. 8528 din 27 noiembrie 1919 rezultă urmatoarele «Pentru a se slăvi, cinsti și pomeni în veci memoria Focșănenilor care au luptat în războiu la Dragoslavele, Nămoloasa , Mărășești, Muncelu, Mărăști, Oituz și Tisa și  și-au dat viața pentru Patrie, săvârșind fapte de arme demne de lauda neamului românesc, arătând prin mărețele lor vitejii reînvierea virtuțiilor strămoșești și amintirea gloriei trecutului, cinstind astfel și preamărind în lumea întreagă numele de români, așa încât Comisiunea Interimară prin deciziunea nr. 55 de la 25 noiembrie 1919, în semn de veșnică recunoștință din partea orașului a dispus a se da numele lor la unele din stradele orașului Focșani». Au apărut așadar în nomenclatura artererelor de circulație și au rezistat, unele pânî azi, următoarele denumiri: Maior Theodor G Mureșianu, Maior Ioan Șt Bălan, Căpitan Dr. Virgil Șt. Bălan, Maior Dr. Anton V. Tutoveanu , Căpitan Constantin V. Popescu, Căpitan Nicolae Florescu, Locotenent Ioan T. Marosin, Sublocotenent Gabriel Gr. Pruncu, Sublocotenent Gheorghe D. Madgearu, Locotenent Dumitru D. Tzanu, Locotenent Iene Negoiță , Locotenent Virgil I. Tomescu, Locotenent Alexandru Rozei, Sublocotenent Nicolae C. Tănăsescu  etc.

          Deci, pentru că Eroul Tănăsescu s-a născut în acest loc, strada Sublocotenent Tănăsescu (Nicolae  C.) a primit acestă denumire în cursul anului 1919, până la această dată, ea purtînd numele de strada Cismari, lucru firesc întrucât se afla în mahalaua Tăbăcari unde fiecare strada avea numele meseriei care se practica în mod frecvent de cei care domiciliau la  respectiva adresă poștalî. Din hârtile vechi se poate observa că anterior demolărilor și ridicării blocurilor, str. Sublocotenent Tănăsescu avea o altă direcție decât cea de azi, adică intersecta oblic  Bdul Gării, dar se afla cam în același perimetru cu cel în care este plasată în prezent actuala stradă Slt. Tănăsescu (Dumitru). Noua stradă Sublocotenent Tănăsescu( Dumitru), cum i se zice azi, este acea arteră orășenească care a rezultat în urma sistematizărilor urbanistice din vremea regimului comunist și se prezintă paralel cu Bdul Gării‟, ne-a spus Florin Dîrdală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?