Ediția: Vineri 4 octombrie 2024 Nr. 6729
Ediția: Vineri 4 octombrie 2024 Nr. 6729

Valentin Delcă, detașat de la Sibiu interimar la Direcția pentru Cultură Vrancea: „Mausoleele sunt impresionante”

Vrancea are cea mai mare densitate de monumente memoriale aflate pe Lista Monumentelor Istorice și este singurul județ din țară cu patru mausolee dedicate eroilor din Primul Război Mondial. Valentin Delcă, directorul interimar al Direcției pentru Cultură Vrancea, a început un control al monumentelor istorice din Vrancea care sunt clasate în Lista Monumentelor Istorice pentru a vedea în ce stare sunt, care este programul de vizitare, dacă sunt semnalizate.

Detașat pentru șase luni la Vrancea, directorul Valentin Delcă a venit de la Sibiu, considerat al doilea județ din țară din punct de vedere al patrimoniului cultural, după București. „Punctul de greutate în Vrancea sunt monumentele memoriale. Sunt cele mai multe și, pe plan național, ca densitate, cred că sunteți pe primul loc. Cele încadrate în Lista Monumentelor Istorice ca monumente istorice cu valoare memorială. Sunt foarte multe, sunt mari, mausolee, monumente ale eroilor, monumente de for public, busturi clasate ca monumente istorice”, ne-a spus Valentin Delcă.

Impresionat de mausoleele din județ, directorul are o legătură personală cu Vrancea deoarece doi străbunici au murit la Mărășești și Mărăști, iar numele le-a regăsit în listele soldaților. Încă o rudă, un văr al bunicului, a murit la Soveja. „Mausoleele sunt impresionante, prin stilul arhitectural, prin valoarea simbolică. Aproape oricine din țară își poate găsi rădăcinile aici. Cu motive de mândrie. Istoria națională se leagă cumva de cea personală aici. Fiecare are un mort aici. Atunci istoria ta personală se leagă strict, concret, de istoria neamului. Este impresionant”, a explicat Valentin Delcă.

În discuțiile despre monumentele istorice și patrimoniul cultural al Vrancea apare inevitabil comparația cu Sibiul. O provocare pentru autoritățile locale o reprezintă promovarea și protejarea patrimoniului cultural. Directorul Direcției pentru Cultură a explicat că nu există nimic imposibil pentru Vrancea, cum nu există nimic absolut pentru Sibiu. Există un specific al Sibiului, cu cetățile săsești, bisericile fortificate, centrul istoric al orașului. Însă acest lucru nu înseamnă că centrul istoric al Focșaniului este de mai mică importanță. Iar protejarea patrimoniului cultural, a monumentelor istorice va avea care rezultat și creșterea valorii economice a zonei. Este important cum îl păstrăm. Dacă aceste frumoase case de locuit din zona veche se păstrează, își păstrează specificul structural, aspectul exterior și mă refer la fațadă, acoperiș, curți, atunci valoarea orașului, pe ansamblu, crește. Și valoarea imobiliară, de piață dar și valoarea culturală. Teatrul din Focșani, clădirea neo-românească de alături, sunt clădiri superbe, bine restaurate. Dacă Vrancea o ține așa atunci este foarte bine…Eu cred că sunteți pe calea cea bună. Ai ce vedea în Vrancea. Oricine vine are ce vedea în Vrancea”, a spus Valentin Delcă.

Dacă nu se păstrează memoria, nu se păstrează nici patrimoniul”

Directorul Valentin Delcă a subliniat că promovarea monumentelor istorice, a patrimoniului cultural poate fi îmbunătățită la nivelul localităților. Organizarea de evenimente culturale, prezentarea în rețelele sociale, semnalizarea monumentelor, organizarea unor lecții de istorie locală cu elevii din localități sunt câteva soluții la îndemâna autorităților locale, a ONG-urilor care se pot implica pentru a păstra și promova patrimoniul cultural, parte a memoriei județului Vrancea.

Iar un monument istoric recunoscut la nivel naționat se poate constitui și într-o sursă de venituri pentru comunitatea locală. „La prima vedere, promovarea poate fi îmbunătățită și amplificată. Începând de la semnalizare, promovare. Este un atu pentru autorități să pună în valoare monumentele istorice. Un atu cultural dar și economic. Domnul director Negulescu a avut ideea cu „Mausolee pe bicicletă”, o idee foarte bună care ar putea fi permanentizată. Nu există patrimoniu fără educație pentru patrimoniu. Putem să le întreținem, să le semnalizăm dar în momentul în care componenta educativă nu există sau nu este suficient exploatată, monumentele au de suferit. Indiferent care este regimul legal, cât de strict sau cât de bine aplicat. De aceea sunt importante Mausolee pe bicicletă, Școala Altfel, semnalizarea, inclusiv cea rutieră, ca să vadă cei care vin să facă turism, să facă afaceri în județul Vrancea, să știe și să poată ajunge la monumentele istorice. Educația este o dimensiune permanentă a vieții. Nu învățăm doar la școală”, a spus Valentin Delcă, precizând că a fost impresionat de Muzeul Vlahuță dar și de patrimoniul bisericesc din județ.

Mausoleele vrâncene au fost reabilitate printr-un proiect european derulat de Consiliul Județean Vrancea, denumit „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial“. Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost iniţiat de Marian Oprişan, în anul 2007, și a fost finalizat în 2013. Prin acest proiect, mausoleele de la Focşani, Mărăşti, Mărăşeşti şi Soveja au fost restaurate, consolidate, reabilitate şi introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică şi religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie“.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?