Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția: Vineri 14 iunie 2024. Nr. 6649

Deputatul Angel Tîlvăr: “Salut atenția acordată de către Comisia Europeană politicii de extindere în regiunea Balcanilor de Vest”

 Chiar și în această perioadă dificilă a pandemiei de coronavirus, Uniunea nu își abandonează partenerii din Balcani, confirmând prin acțiunile sale importanța acordată Balcanilor de Vest.

Extinderea UE a fost una dintre cele mai de succes politici europene pentru libertatea, democrația și dezvoltarea economică a regiunii.

Sunt încântat să remarc că, prin noul Raport privind implementarea reformelor fundamentale de către țările din Balcanii de Vest, combinat cu Planul economic și de dezvoltare, ambele prezentate săptămâna trecută de către Comisarul pentru extindere, Olivér Várhelyi, Comisia Europeană urmărește să dea un nou impuls extinderii UE în Balcanii de Vest.

După pachetul de urgență de peste 3 miliarde de euro lansat în iunie anul trecut, pentru a ajuta Balcanii de Vest să depășească criza COVID-19, Planul economic și de investiții stabilește măsuri de dezvoltare substanțiale pentru regiune, în valoare de până la 9 miliarde euro, pentru a sprijini conectivitatea durabilă, capitalul uman, competitivitatea și creșterea favorabilă incluziunii, precum și dubla tranziție verde și digitală.

Ca promotor al politicii de extindere și din postura de stat membru al UE situat în vecinătatea directă a acestei regiuni, România s-a implicat activ în inițiativele de continuare a politicii de extindere, susținând la toate nivelurile consolidarea regională și crearea unor perspective europene de dezvoltare economică și politică în Balcani.

De altfel, extinderea Uniunii în Balcanii de Vest a fost o temă importantă pentru Președinția română a Consiliului UE din primul semestru al anului 2019.

În calitate de președinte al Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, am intensificat dialogul parlamentar în această direcție, transmițând acest mesaj de susținere în toate consultările directe, atât cu oficiali acreditați la București, cât și cu reprezentanții comisiilor specializate în afaceri europene ale parlamentelor țărilor din Balcanii de Vest, aflate în procesul de extindere a UE.

Așa cum menționa și comisarul european pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, interconectarea este esențială, cu atât mai mult acum, trebuie să stimulăm redresarea în urma pandemiei de COVID-19, accelerându-se astfel și procesul de integrare a țărilor respective în UE.

Extinderea Uniunii Europene devine, iată, o certitudine, acțiunile recente ale Uniunii demonstrând angajamentul în dezvoltarea atât a țărilor din Balcanii de Vest, cât și a proiectului european. Viitorul Balcanilor de Vest este în Uniunea Europeană.

 

Angel TÎLVĂR

Președinte Comisia pentru afaceri europene, Camera Deputaților, Parlamentul României

Comunicat de presă, 17 octombrie 2020

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?