Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

VIDEO și GALERIE FOTO: Zeci de oameni au strigat în Piața Unirii din Focșani: „AER pentru Ionuț Anghel!‟

Luni după-amiază, zeci de oameni s-au adunat în Piața Unirii din Focșani pentru a striga în cor: „Aer pentru Ionuț Anghel!‟.  Majoritatea dintre noi cunoaștem cazul lui Ionuț Anghel, vrânceanul care la doar 33 de ani este nevoit să respire cu ajutorul unui tub de oxigen, pentru că o boală cumplită i-a atacat plămânii. Ionuț Anghel are o mogâldeață de băiețel pe nume Matei care are nevoie ca tatăl său să-l vadă crescând, devenind un adult cu care să se mândrească peste ani. Dar cine-i poate garanta lui Ionuț Anghel că va fi acolo pentru fiul său, când plămânii lui funcționează la o capacitate de doar 15%, și este pe listele de așteptare pentru un transplant de aproximativ 500 de zile?! Da, de 500 de zile, Ionuț Anghel așteaptă niște plămâni noi, doar că sistemul îl ignoră.

Ultimele luni, de când s-a instaurat pandemia, lucrurile au luat-o razna

Din cauza stării precare de sănătate, Ionuț Anghel nu a putut veni la manifestarea dedicată lui. În schimb, Nora, soția lui, și Matei, fiul lor, au venit alături de zecile de oameni care au răspuns afirmativ apelului umanitar lansat de Corina Momanu, președinta Asociației Hope and Love for Life. „Sunt alături de el încă din ziua în care ne-am cunoscut, de acum 8 ani. L-am cunoscut bolnav,  în schimb, boala s-a agravat pe zi ce trece; cel puțin în ultimii trei ani este tot mai greu. Ultimele luni, de când s-a instaurat pandemia, lucrurile au luat-o razna în familia noastră. La spital ne este greu să ne deplasăm din cauza pandemiei. Vrem să se miște ceva! Am reușit cu greu să ajung cu el la Minister; am vobit cu ministrul, am vorbit cu domnul doctoral Radu Zanfir, toți ne promit multe, în schimb, nimic nu se schimbă. Ne-au promis acum două luni un acord cu Italia, inclusiv domnul ministru a spus despre Ionuț că din cauza deficitului imunitar reprezintă un caz complex și este obligatoriu ca transplantul să se realizeze la o clinică din străinătate‟, a spus Nora, soția lui Ionuț Anghel.

Soția vrânceanului spune că se teme să ajungă la urgențe cu Ionuț Anghel pentru că starea lui este atât de gravă încât „orice virus care pe un om sănătos nu l-ar afecta, pe el poate să-l omoare. Încerc să mă împart zi de zi între copil și el și uneori simt că mă prăbușesc. Aș avea o întrebare pentru domnul ministru care ne-a spus că două luni de zile durează o hârtie pentru semnat: dacă ar fi fost copilul lui, dacă ar fi fost soția lui în situația asta, ar fi stat așa?! Pentru că eu sunt disperată! Copilul când îl vede cum se conectează la butelia de oxigen, strigă: «Tati! Tati!». Ce-ar face oamenii aceea dacă ar fi o oră în situația noastră, nu o zi… o oră?! Deja am învățat toate protocoalele  într-o situație de criză, deja singură încerc să-l stabilizeze pentru că e o chestie critică, de câteva secunde‟, spune, cu lacrimi în ochi, Nora.

Cum se decide dreptul la viață?!

Prezentă trup și suflet alături de soția lui Ionuț Anghel, Corina Momanu a adus în discuție faptul că uneori ne plângem că nu putem respira prin aceste măști care ne protejează de virus, în condițiile în care tânărul de 33 ani respiră cu ajutorul unui tub de oxigen. „Încercăm să cerem viață! În cazul lui Ionuț sunt zile în care el nu are nici măcar speranță. A fost trecut pe o listă de transplant, spitalul acreditat în România este «Sfânta Maria», însă acreditarea îi expiră în 2021. Oare ce vor face pacienții aceștia din 2021?1 Pentru că sunt blocați pe lista din România, nu pot pleca în afară, iar noi n-o să mai avem acreditare din 2021.

Unde-i trimitem?! Nu avem nicio șansă pentru ei. Organele nu se găsesc ca citostaticele. Ce facem cu acești bolnavi pentru care nu putem cumpăra plămâni, nu putem cumpăra zile, nu putem cumpăra nimic… ?! Ei sunt unii dintre cei ignorați de sistem în mod bizar de ani de zile. Anul trecut au fost făcute trei transplanturi. Atât! El nu era printre cei care meritau acei plămâni?! El de ce nu?! Și el este tată, și el este fiul cuiva, și el este soțul cuiva…‟, a subliniat Corina Momanu, președinta Asociației Hope and Love for Life.

Manifestul lui Ionuț Anghel

Pe pagina sa de Facebook, Ionuț Anghel a făcut următoarea postare, înainte manifestării din Piața Unirii:

„Manifestul pentru Luni, 05.10.2020

Bună ziua,

Numele meu este Ionuț Anghel, am 33 de ani și sunt diagnosticat cu:

Bronsectazii Bilaterale Supurative BPOC (bronșiolită cronică) stadiul IV GOLD clasă de risc D (ultimul stadiu) Insuficiență Respiratorie Cronică Hipercapnică Manifestată Hipogamaglobulinemie Severă-Agamaglobulinimie X-Linkata (Boală Bruton) Pan-Sinuzită Cronică Bilaterală cu Rinită Cronică Hipertrofica Otită Cronică Bilaterală Suspiciune Diskinezie Ciliară Primară.

Am fost trecut pe lista de transplant pulmonar acum mai bine de 480 de zile, 480 de zile în care sunt doar un nume și un număr pe o listă, 480 de zile în care atât starea mea de sănătate cât și cea fizică s-au degradat aproape complet!

Vă rog pe această cale să veniți alături de mine în data de 5 Octombrie, ora 17 în Piață Unirii din Focșani. Îmi vreau dreptul la viață și dreptul să-mi pot crește copilul!  La adunare vor participa maxim 100 de persoane, iar scopul adunării publice îl constituie solidaritatea fată de toți pacienții care sunt nevoiți să aștepte în condiții inumane un loc pe lista de transplant pulmonar”.

Evenimentul din Piața Unirii a fost organizat pro-bono de voluntarii Asociației Hope and Love for LIFE, organizație neguvernamentală independentă, neafiliată politic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?