Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Ce are de ascuns? PNL-ista Codruța Neagu, AMENDATĂ după ce a ferit achizițiile de la Spitalul Județean de ochii auditorilor Curții de Conturi

Managerul Spitalului Județean din Focșani a fost sancționat în urma controlului efectuat de Camera de Conturi Vrancea asupra modului în care unitatea spitalicească a făcut achizițiile publice în perioada stării de urgență din acest an. Raportul întocmit de Curtea de Conturi arată că Spitalul Județean Sf. Pantelimon, condus de ruda prefectului Berbece, stomatoloaga de la Păunești – Codruța Neagu, nu s-a supus controlului, respectiv nu a furnizat toate informațiile și documentele solicitate de auditori. În consecință, a fost dispusă penalizarea a managerului spitalului pentru că nu a comunicat la timp documentele, informațiile și anexele solicitate la controlul Camerei de Conturi Vrancea din acest an.

Astfel, nu au putut fi verificate modul de gestionare a stocurilor de medicamente și materiale sanitare, achizițiile directe și angajările de personal din perioada stării de urgență. „Managerul Spitalului Județean de Urgență „Sf. Pantelimon” din Focșani a fost penalizat (…) cu 50 lei pentru fiecare zi de întârziere (…)”, se arată într-un răspuns trimis de Curtea de Conturi a României. Reprezentanții instituției menționează că, potrivit informațiilor primite de la Serviciul Fiscal Municipal al Administrației Județene a Finanțelor Publice Vrancea, a fost confirmată primirea debitului precum și emiterea avizului de plată pentru înștiințarea debitorului.

Curtea de Conturi a vrut să verifice în Spitalul Județean detașările, angajările de personal fără concurs, achizițiile fără licitație, stocurile de medicamente, echipamente și materiale sanitare, modul de folosire a acestora, legalitatea efectuării plăților către furnizori. Solicitările auditorilor au fost inutile pentru că nu le-au fost furnizate toate documentele solicitate. Auditorii menționează în raport imposibilitatea aplicării procedurilor de audit pentru că nu au avut la dispoziție toate actele solicitate.

În urma acțiunii de control, auditorii publici externi au constatat limitarea sferei de aplicare a controlului, respectiv imposibilitatea aplicării procedurilor de audit considerate ca fiind necesare, deoarece entitatea verificată nu a furnizat toate actele, documentele și informațiile deținute la termenele și în structura solicitate”, se arată în raportul Curții de Conturi.

Nu au fost oferite toate informațiile nici despre echipamentul Real Time PCR, prin care este testată infecția cu coronavirus, aciziționat cu fonduri de la Consiliul Județean Vrancea. În aceste condiții, nu a putut fi exercitat controlul cu privire la respectarea clauzelor contractuale stabilite prin contractul de achiziție publică. „Nu a putut fi exercitat controlul cu privire la modul de efectuare a recepției, în cazul achiziției echipamentului Platformă automată Real Time PCR, care a făcut obiectul Contractului de furnizare de produse nr. 6295/7.4.2020, întrucât reprezentanții entității controlate nu au pus la dispoziția echipei de control documente cu privire la recepționarea și punerea în funcțiune”, se arată în raport.

De asemenea, nu au fost comunicate informații referitoare la evidența stocurilor de medicamente, de echipamente și a materialelor sanitare specifice pandemiei de Covid-19 la începutul anului 2020. „În aceste condiții, sfera de aplicare a controlului cu privire la acest obiectiv a fost limitată în mod semnificativ, auditorii publici externi fiind în imposibilitatea de a aplica procedurile de audit considerate ca fiind necesare pentru verificarea modului în care au fost reflectate în contabilitate situația stocurilor de medicamente și materiale, precum și echipamentele specifice pandemiei de Covid-19, la începutul anului 2020”, precizează raportul.

Justificarea reprezentanților Spitalului pentru comunicarea cu întârziere sau necomunicare informațiilor solicitate a fost „…situația de fapt dificilă, în speță Starea de Alertă, multiple modificări legislative, necesitatea unor raportări cu caracter urgent care au implicat volum mare de lucru, personalul deficitar din cadrul Serviciilor Financiar Contabilitate, RUONS, Achiziții, prioritatea acordată asistenței medicale pentru limitarea creșterii numărului de cazuri COVID…”.

Conducere militară fără acte la Spitalul Județean

Raportul Curții de Conturi arată că nu există documente referitoare la conducerea militară a Spitalului Județean în perioada stării de urgență. Astfel, din documentele transmise auditorilor reiese că, la 13 aprilie 2020, „managerul în funcție la acea dată și-a delegat atribuțiile către directorul medical, motivat de intrarea sa în concediu medical”. Ulterior, printr-un ordin al ministrului Sănătății, din 8 mai, a fost numită Codruța Neagu în funcție de manager. În schimb, nu se spune nimic despre cadrele militare care au fost la conducerea Spitalului Județen din Focșani. „Nu au fost puse la dispoziția echipei de control acte sau documente cu privire la delegarea/detașarea de personal din cadrul Ministerului Apărării Naționale, la nivelul Spitalului Județean de Urgență Sf. Pantelimon Focșani, în conformitate cu prevederile art. 85, alin. (1), lit. a) din Decretul nr. 240/2020”, arată raportul Curții de Conturi.

Reamintim că, în luna aprilie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, anunța numirea unei conduceri militare la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani. Astfel, pe 13 aprilie, o echipă condusă de colonel medic Alexandru Keresztes, comandantul Spitalului Militar de Urgență “Regina Maria” din Brașov, a preluat managementul medical și operațional al Spitalului Județean. Din echipă au mai făcut parte doctor Bianca Andoni – director medical (de la Spitalul Militar Focșani – n.r.), locotenent-colonelul Andrei Ciprian Vulpe – ofițer de logistică și locotenent-colonelul Adrian Ceaușu – ofițer de stat major.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?