Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

VIDEO și GALERIE FOTO: Turist prin Munții Vrancei! Stațiunea Soveja, gazda partidelor de vânătoare organizate de Nicolae Ceaușescu

Pe-un picior de plai,/Pe-o gură de rai‟ iată vin în cale munții cu a lor răcoare… Aproape cu toții știm că la poalele Sovejei s-a „născut‟ frumoasa baladă „Miorița‟! De atunci s-au scurs sute de ani, iar ciobanul muntean și cu cel moldovean au cam dat oile la schimb pentru un trai mai bun la oraș. Pajiștiștile au rămas în grija turiștilor, iar oile au fost înlocuite cu cirezile de vaci, obișnuite acum cu orășenii curioși.

Suntem în Munții Vrancei, pe urmele istoriei și ale unor locuri noi de relaxare. Ghid ne este plutonier adjutant Florin Daniel Sima, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea, și ghid turistic în Vrancea.

Florin Sima îmbină ambele profesii cu o lejeritate uneori greu de înțeles. Atunci când pune uniforma militară în cui se echipează cu bocancii de munte, își ia ghiozdanul greu de peste 15 kilograme în spate și pornește la drum, în căutarea unei noi aventuri. De această dată îl însoțim și noi!

Cascada din Horn, bijuteria neștiută a Vrancei

Împreună cu cei doi jandarmi montani ai postului Lepșa, sergent major Bogdan Cristian Chitic și sergent major Segiu Florin Matei, ghidați de Florin Sima, am pornit cu un Duster și un ATV spre Cascada din Horn. Recunosc, singura cascadă din Vrancea despre care auzisem până atunci era Cascada Putnei.

Drumul până la Cascada din Horn a fost o aventură. Am plecat de la post cu Duster-ul, iar la mijlocul traseului m-am încumetat să urc pentru prima dată într-un ATV. Cuvintele nu ar fi de ajuns pentru a descrie sentimentul! Înconjurați de munții cu sare, înaintam tot mai adânc în pădure! Nu ne-am întâlnit în drum cu ursul și nici cu vreo căprioară rătăcită, în schimb am admirat sălbăticia, prietenoasă în opinia mea, a Munților Vrancei!

Ne aflăm în Munții Vrancei, mai exact la Cascada din Horn. O cădere de apă de aproximativ 20 de metri înălțime, într-un loc mirific de o sălbăticie unică. Am parcurs un traseu intrând din DN2D, satul Coza, apoi satele Fundătura, Pălușca, am intrat pe drumul forestier, trecând de cabanele Alunu și am ajuns la sfârșitul acestui drum forestier. Mai departe, pe cărare, putem ajunge la vechea stână Golici, astăzi o stână părăsită. E un traseu deosebit și vă invit să-l parcurgeți și dumneavoastră‟, lansează provocarea Florin Sima. Traseul se poate parcurge la pas, drumeția durând undeva la trei ore numai dus, însă nu este recomandat familiilor cu copii mici.

Ghidul nostru ne explică și cu ce trebuie să ne echipăm înainte de a porni la drum. „În primul rând, avem nevoie de bocanci, în al doilea rând, de o pelerină de ploaie pentru că, după cum știm, la munte vremea este schimbătoare; mai avem nevoie de o lanternă, o sticulță cu apă și câteva sandvișuri, toate puse într-un rucsac. Munții Vrancei, în general, ascund multe zone sălbatice în care sunt cascade. Toată lumea cunoaște cascada Putnei pentru că este ușor accesibilă, dar sunt și alte cascade, mai mici sau mai mari, ferite oarecum de ochii turiștilor, cum este și cascada din Horn‟, mai spune Florin Sima.

Cum și când a descoperit Florin Sima Cascada din Horn? „În anul 2011 am fost la o remarcare, prin Asociația montană Carpați și Salvamont Vrancea, dar, pentru prima dată, am ajuns la Stâna Golici, în Cârnituri, în anul 2008. Prima impresie a fost de sălbăticie și de singurătate; sunt niște munți în care m-am simțit destul de singur, pentru că nu aveam semnal la telefon, eram însoțit de câțiva amici. Nu e un traseu pe care l-aș recomanda familiilor cu copii, pentru că zona e destul de sălbatică și e un pic mai mult de mers‟, atrage atenția Florin Sima.

Bucureșteni uimiți de frumusețile Vrancei

Cu greu ne-am desprins de cascada păzită de un vultur, care-și odihnea aripile obosite de zbor într-un copac! Dar am plecat cu promisiunea că, odată descoperită, vom povesti oamenilor despre ea. Zis și făcut!

Pe drumul de întoarcere spre Postul de Jandarmi Montan Lepșa, ne-am întâlnit cu o familie din București. Era în zonă de aproximativ o săptămână, iar pe finalul vacanței membrii familiei și-au propus să parcurgă un traseu la pas, în căutarea unei cascade despre care au citit pe internet. „Am venit cu mașina, căutând o zonă mai retrasă, mai puțin populată, pentru că pe timpul pandemiei trebuie să păstrăm distanța. Am venit cu fetele și considerăm că e un traseu accesibil pentru copilașii de peste 4-5 ani. Până acum am mers vreo 40 de minute pe jos.

Noi, adulții, mai rezistăm, dar cea mică se gândește așa cu groază că la un moment dat se plictisește de mers. Avem o săptămână de când suntem în zonă, în curând plecăm. E foarte frumoasă zona, e pitorească. E prima oară când am venit aici și ne-a impresionat! Acum ne îndreptăm spre cascada din Horn. Am citit pe internet, căutând obiective turistice. Am fost la cascada Putna, aceea e mult mai accesibilă, fiind la șosea; așa că am zis să facem și un traseu de mers pe jos. Venim din Deltă, am fost un pic și acolo, aici e mult mai retras, mult mai liniștit. Nota 10‟, a spus, mai mult decât încântată, Diana Cicic, turistă venită în Vrancea din București.

Jandarmii montani le-au cerut turiștilor un număr de contact, în cazul în care apar probleme pe drum, și le-au oferit indicații pentru jumătatea de traseu care le-a mai rămas de parcurs.

La Soveja, pe urmele lui… Ceaușescu

Câți dintre voi știați că la Soveja încă mai există o cabană de vânătoare care i-a aparținut lui Nicolae Ceaușescu?! Pasionat de vânătoare, fostul conducător al României venea des în această stațiune, cu elicopterul, și se afunda în pădure, în goana după vânat. „Am ajuns în Poiana Punga din comuna Soveja, un loc foarte frumos, un loc deosebit aș putea spune, cu o natură sălbatică. Un loc foarte primitor, în care se poate sta la cort sau cu rulota. Este foarte simplu de ajuns aici: din drumul național E85, la Tișița urmăm Panciu, Straoane, și apoi Răcoasa-Cîmpuri. Ca să ajungem în acest punct, trebuie să traversăm întreaga localitate Soveja. În perioada comunistă, funcționa chiar și o pârtie de schi. Să nu uităm că tot aici a fost și o renumită stațiune balneoclimaterică. În zonă se află Mănăstirea Soveja, și locul unde a fost în exil Alecu Russo, cel care a cules faimoasa baladă «Miorița». De altfel, Nicolae Ceaușescu, care era un vestit vânător, chiar în această zonă ateriza cu elicopterul și participa la nenumărate partide de vânătoare, având și o cabană de vânătoare‟, povestește Florin Sima.

Bucățica de pământ pe care se întinde localitatea Soveja ascunde în dedesubturile ei nu doar trupurile eroilor căzuți pe câmpurile de luptă în timpul primei conflagrații mondiale, ci și suferințele îndurate de-a lungul anilor de oamenii locului. „Aici se poate vizita Mausoleul eroilor din Primul Război Mondial, situat chiar în apropierea noastră, unde sunt înmormântați atât militari români și ruși, cât și militari austrieci, maghiari și germani; mai putem vizita Mănăstirea Soveja sau micul muzeu găzduit în Casa de Cultură a comunei. Soveja a trecut și prin momente dificile, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial funcționa aici o stație de transmisiune a armatei germane, iar de la această stație a pornit un incendiu, care a afectat cam toată comuna, soldându-se cu însemnate pagube materiale și chiar cu pierderi de vieți omenești‟, povestește ghidul nostru.

Cu rulota, sus pe munte

În Poiana Punga l-am întâlnit pe nea Gheorghe, un bătrânel simpatic, venit tocmai de la Galați. În mai, băiatul bătrânului de 84 de ani a adus o rulotă în zonă și, după câteva zile, i-a lansat tatălui provocarea de a-și petrece timpul la munte, departe de pandemie și de aglomerația orașului. „Vin din Galați. Stând singur acasă, mai bine m-am simțit aici. Pandemia n-o simt, pentru că aici sunt liber. E un pic mai scumpă viața aici, față de oraș, dar nu e grea. Dimineața mă trezesc pe la ora 05:00, că nu pot să dorm mai mult; îmi fac programul de gimnastică cam o oră, program pe care îl am de peste 50 de ani, am început la serviciu să fac și am continuat până în ziua de astăzi. După ce termin cu exercițiile, iau masa, mănânc ce-mi aduc de acasă. Rulota a adus-o feciorul meu de pe 15 mai, a stat o zi, două și mi-a dat-o mie în grijă. Stau cam vreo două săptămâni, mai vine și el. Nu mi-e urât aici. Am și panourile astea, care îmi dau puțin curent pentru un frigider mic și, cum e soare, mai bag și un televizor. Am tot ce-mi trebuie, dar îmi lipsește o parteneră‟, recunoaște, cu amar, Gheorghe Gheorghiu.

Puteți admira frumoasele locuri pe care Florin Sima le-a descoperit de-a lungul anilor urmărindu-i pagina de Facebook: Ghid Turistic Vrancea (https://www.facebook.com/GhidTuristicVrancea/). Iar dacă vreți să aveți parte de experiențe unice, îi puteți scrie pe Facebook, pentru a stabili detaliile unei excursii de-o zi!

Vrancea merită să fie descoperită, așa că vă așteptăm să vă petreceți ultima parte a vacanței de vară la munte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?