Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Sunt periculoase măștile folosite incorect și timp îndelungat? Ce spune medicul de familie Grigore Hanță, președintele PMF Vrancea

Chei am, telefonul este în buzunar, am și geanta, pot pleca afară. Stai. Masca, am uitat masca!!‟ Asta ni se întâmplă uneori multora dintre noi. Fără telefon mai poți ieși din casă, dar fără masca de protecție nu, mai ales în zilele noastre, când nicăieri nu poți intra dacă nu ai gura și nasul acoperite. Dar la ce riscuri ne expunem atunci când purtăm aceeași mască mai multe zile, săptămâni, poate chiar luni?! Este corect să ne dăm masca jos imediat ce am ieșit din magazin sau farmacie și să o îndesăm în buzunar sau prin geantă, după care să o refolosim?! Și este în regulă dacă „plantăm‟ masca ba prin parc, ba pe trotuar sau la 10 metri de coșul de gunoi?!

Masca de protecție nu este nici poșetuță, și nici brățară. Asta pentru cei care o agață de braț. La ieșirea dintr-un spațiu public, masca ar trebui depozitată într-o punguță, nu agățată de ureche sau ținută în mână; cu toate că preferabil ar fi să o aruncăm și să folosim una nouă, și nu doar o dată la patru ore, ci ori de câte ori se umezește. Dar unde ajungem dacă, pe zi, aruncăm 4-5 măști care, în farmacii, costă în jur de 3 lei?!

La un calcul simplu, o singură persoană ar trebui să plătească în jur de 18 lei pe zi pentru a-și schimba masca de protecție de cinci ori, ceea ce înseamnă că o familie fomrmată din doi părinți și un copil cheltuie zilnic pe măști cam 54 de lei, dacă prețul unei măști este de 3 lei. Gel dezinfectant, un alt obiect indispensabil în această perioadă, costă de la 5 lei flaconul de 50 ml, 30 de lei bidonașul de 500 ml. Întrebarea este, ce fac cei care abia au bani de-o pâine?!

Guvernul PNL a finanțat parte a mass-media cu milioane de euro pentru campanii de promovare a purtării corecte a măștii, care trebuie schimbată foarte des și aruncată la coș cu capac. Doar că prețurile cu crescut fără niciun control, iar liberalii au preferat să dea bani pe campanii pentru a îmbuna presa, nu pentru a asigura măști gratuite măcar acelei părți a populației care are venituri foarte mici.

Ne asigură patronul 4 măști la 2 săptămâni”

În urmă cu câteva zile, pe rețelele de socializare a circulat următoarea postare: „Fiica mea. 19 ani. Sănătoasă. Casieră la un imens lanț de magazine alimentare. A început să se simtă rău în urmă cu aproximativ două săptămâni. Dureri laterale și de spate. Greață… Dureri în piept. Medicul a trimis-o pentru radiografie toracică… Ceva s-a «aprins» pe partea dreaptă. Trimisă pentru RMN. Tomografie. Ecografie a zonelor din spate și abdomen…Nimic… În timpul lucrului nu a putut să respire. Dureri în piept. Grăbită la UPU, aflat în carantină. Testată pentru covid. De la sine înțeles că nimeni nu poate fi cu ea. Se dovedește pleurezie… o inflamare a exteriorului mucoasei plămânilor. Se datorează faptului că poartă o mască peste 8 ore pe zi, 5/6 zile pe săptămână. Respirând propriile bacterii, dioxidul de carbon a provocat o infecție. Și acum are dureri severe. Trebuie să stea acasă. Nu veți vedea asta pe rețelele se socializare! Are 19 ani spnptoși. Și acum este legată de pat și se luptă să respire. Antibiotice. Steroizi. Tratamente de respirație‟.

Într-un comentariu pe pagina noastră de Facebook, o cititoare a scris: „Eu lucrez într-o confecție, în căldură, cu masca pe față (mască pe care ne-o asigură patronul, 4 măști la 2 săptămâni) și dacă încerci să spui ceva te aruncă precum o măsea stricată…”.

O doamnă care lucrează ca vânzătoare într-un supermarket ne-a spus că nu primește măști, așa că fiecare le cumpără. Pentru că le poartă mereu, și câte 10 ore pe zi, dar le schimbă foarte rar, două colege au făcut „apă la plămâni din cauza umidității din mască și a microbilor care se dezvoltă acolo”, ne-a spus femeia.

Medicul Grigore Hanță: Vânzătorul care dă la bucată, ți-a dat masca gata contaminată

Am stat de vorbă cu medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie (PMF) din Vrancea pentru a afla care sunt consecințele purtării incorecte și îndelungate a măștii. „Apa la plămâni este o consecință a unei pneumonii. Pneumonia n-o faci dacă porți mască. Pneumonia o faci dacă nu porți mască și vine unul cu TBC care ți-a strănutat în nas. Deci a făcut o pneumonie, probabil, cu un germene, și n-a tratat-o, și a ajuns să facă pleurezie, că asta înseamnă apă la plămâni. Nu din cauza măștii. E aiurea să ajungem să incriminăm masca pentru agravarea unor boli. Măștile se schimbă la cel mult patru ore. Când am dat-o jos, trebuie înclocuită, nu ținută sub barbă‟, atrage atenția medicul.

Masca de protecție trebuie schimbată cu alta nouă în momentul în care interiorul ei este umezit. De ce?! Pentru că o mască umedă nu mai filtrează la fel de bine aerul precum una uscată, devenind și foarte incomodă. Însă, unii oameni par să folosească masca de protecție doar pentru că pe ușa de la intrarea într-o instituție scrie că accesul este interzis persoanelor care nu au nasul și gura acoperite. „Nu prea suport masca asta pe față. O țin aici, sub bărbie, și o trag repede dacă intru la magazin, la farmacie sau unde mă mai duc. N-am eu treabă cu virusul. E totul politic‟, e de părere o doamnă pe care am suprins-o în timp ce-și trăgea masca de protecție de pe față. Și nu de la elasticul de după urechi. Nu. Direct din față. E mai ușor.

Presupunând că într-un anumit moment masca a fost contaminată, deci a venit în contact cu virusul într-o colectivitate, odată dezechipată ea este contaminată și normal trebuie aruncată. Pericolul, în primul rând, e pentru ei, nu pentru cei din jur; în general, portul măștii îi protejează și pe cei din jur, pentru că nu împrăștii aerosoli, dar nici nu inhalezi aerosolii altora. Ori dacă o mască a fost contaminată pe exterior, să spunem, de la alții, ai strâns-o, ai băgat-o, iar o pui, în condițiile astea o porți numai ca să nu-ți dea autoritățile amendă‟, mai spune dr. Grigore Hanță.

Covid-ul nu este singurul virus care „bântuie‟ nestingherit prin aer. Sunt mulți germeni patogeni din cauza cărora putem suferi diverse inflamații la nivelul căilor respiratorii. „În aer circulă destul de mulți germeni pe care, într-un fel sau altul, tot îi luăm, dar e una să iei concentrat într-o sită, într-o mască, și alta să-i iei împrăștiați din aerul pe care-l respiri, vorbim de alți germeni, nu de Covid. E vorba de toate virozele, tot ce înseamnă transmitere aerogenă se poate contacta. Normal, măștile, ori se cumpără cu cutia, ori să fie împachetate. Vânzătorul care dă la bucată, ți-a dat-o gata contaminată. Slavă Domnului, sunt coșuri de gunoi acum chiar peste tot, dar la fel cum deschide geamul de la mașină și aruncă țigara sau cutia de suc, cam așa se întâmplă și cu măștile. Trece pe lângă coșul de gunoi și o aruncă lângă coș. În primul rând ne facem eticheta ca țară, ca popor‟, spune medicul.

Spălarea pe mâini cât mai des te protejează”

Măștile de protecție, o raritate în majoritatea farmaciilor afectate de criza COVID-19, sunt acum comercializate aproape la tot pasul: în piață, la magazinele cu mirodenii; în farmaciile veterinare, unde o mască chirurgicală costă 6 lei!!!; la fierărie; la magazinele cu materiale pentru croitorie, și lista poate continua. Ah, să nu uităm de supermarket-uri unde, spre exemplu, 10 măști de protecție ambalate costă 22,99 lei, o cutie cu 30 de măști de unică folosință costă 59.99 lei, iar alta cu 50 de bucăți este 139.99 lei. Cele din bumbac comercializate de supermarket-uri ajung să coste chiar și 8.99 lei bucata, dar sunt ambalate și pot fi reutilizate după ce au fost spălate și călcate cu fierul. „Recomandările sunt foarte clare, o mască este eficientă dacă o purtăm maximum patru ore. Problema esențială este respectarea unor norme de igienă cu care, din păcate, nu prea mulți dintre noi suntem învățați. Pentru că, dacă am fi învățați și am ști că trebuie să te speli pe mâini de fiecare dată când vii acasă, de fiecare dată când te așezi la masă, de fiecare dacă când mergi la WC sau de câte ori pui mâna pe diferite lucruri, ar fi bine. Spălarea pe mâini cât mai des te protejează și ai mai puține șanse să te îmbolnăvești‟, este de părere dr. Grigore Hanță.

Dacă acum câteva săptămâni, oamenii respectau distanțarea socială de la casele de marcat, acum aproape toată lumea se îmbulzește. „Mai aveați puțin și vă urcați pe domnul‟, îi spune o casieriță unei femei care se agita să ajungă mai repede în dreptul casei de marcat. Nu conta că domnului din fața ei nu-i fuseseră scanate toate produsele. În afară de asta, nici masca nu și-o ținea așa cum trebuie, ci pe jumătate de buză. Să fie!

Probleme la nivelul pielii

Dr. Rodica Olteanu, medic primar dermatolog la Spitalul Colentina, a declarat pentru ziare.com că „timpul îndelungat de purtare a acestei măști poate duce la apariția de efecte adverse. În primul rând prin faptul că nu se mai permite un schimb de gaze corespunzător și ca atare sudoarea, ca și respirația excesivă, determină această stare de umezeală. Drept urmare, microbii care în mod normal sunt prezenți la nivelul pielii și care sunt într-o comuniune cu organismul și asigură protecția, acei non patogeni, pot deveni în condiții de anaerobioză chiar patogeni „, spune Dr. Rodica Olteanu. Dacă nu facem pauză la fiecare oră, măcar câteva minute de la purtatul măștii, ne putem alege cu leziuni. „La nivelul pielii pot exista mai multe bacterii, inclusiv stafilococul epidermic care nu se replică și nu devine patogen decât în anumite condiții. Acestea devin, în condiții de lipsă de oxigen, patogeni și pot astfel contamina și determina leziuni secundare la nivelul zonei acoperite de masca, de exemplu, dermatita seboreică, acneea, rozaceea, reactivarea unui herpes la nivelul zonei acoperite de mască”, spune specialistul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?