Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

GALERIE FOTO: BACALAUREAT 2020: Comedia de la ultimul subiect, motiv de tristețe pentru unii candidați

A fost forfotă mare, luni, la majoritatea liceelor din Focșani. Absolvenții claselor a XII-a au susținut ieri prima probă scrisă a examenului de Bacalaureat, cea la Limba și Literatura română. În Vrancea, dintr-un total de 2.268 de elevi înscriși, 68 au absentat, ratând astfel primul examen din această sesiune. Anul acesta, cei mai mulți candidați la Bacalaureat au fost cei de la profilul real: 1.514 elevi, în timp ce la profilul umanist au fost doar 686 elevi.

Genul dramatic de la subiectul al III-lea nu a fost privit cu ochi buni de toți absolvenții de clasa a XII-a, unii candidați au ieșit de la examen cu ochii înroșiți de lacrimi. „Haide în mașină că nu vreau să discutăm aici. Îmi e rău. A fost groaznic‟, îi povestește o adolescentă tatălui ei care venise să-și întâmpine copilul la ieșirea din examen cu flori, doar că mai potrivite ar fi fost șervețelele.

Bacalaureat la 47 de ani

În spatele ușilor ferecate, părinții au făcut ture kilometrice dintr-un capăt în altul, în așteptarea copiilor care ieri, au susținut „examenul maturității‟. Printre mămicile şi bunicile care-i aşteptau pe elevii Colegiului Tehnic „Valeriu D. Cotea‟ Focșani să iasă de la examen, am întâlnit şi o doamnă care nu-şi aştepta fiul sau fiica, ci… soţul care, la 47 de ani s-a încumetat să susţină bacalaureatul: „El s-a pregătit, dar eu am emoții. Anul ăsta s-a înschis la seral, la clasa a XIII-a și a terminat. Da, a făcut şi şcoală online. Am avut trei elevi în casă: pe soţ şi pe cei doi copii. Unul este mai mic, în clasa I-a, celălalt în clasa a IX-a. Mi s-a părut că au făcut mai mult acasă, cu şcoala asta online. Profesoara s-a ţinut de ei‟, ne-a spus doamna.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, „pentru susținerea probelor scrise s-au înscris aproximativ 2.546 de candidați, dintre care 2.037 de candidați din promoția curentă, respectiv 509 candidați din promoțiile anterioare‟.

Stres, agitație, neliniște și telefoane butonate minute în șir. Așa și-au așteptat mamele absolvenții de liceu. Pe o bancă din fața Colegiului „Valeriu D. Cotea‟ Focșani, o bunică își așteaptă cuminte nepoata. Fata a intrat în liceu la ora 8:30, și după mai bine de două ceasuri și jumătate, încă scrie; bunica ei o așeaptă să iasă de la examen și să o scoată la o înghețată până la ora 14:30, când au micorbuzul spre casă. „Am venit amândouă cu microbuzul de la țară, n-am vrut să o las singură pentru că atâta mai am și eu; maică-sa este în Italia, n-a mai venit de la Crăciun acasă, cu pandemia asta, iar pe fată o îngrijesc de la 3 anișori. Să vedem, dacă iese fericită, îi cumpăr o înghețată‟, spune bunicuța.

Emoții la dublu

Cu toate că majoritatea absolvenților de clasa a XII-a sunt majori, părinții și-au luat liber de la serviciu pentru a fi alături de copii lor. Pentru o mămică, anul acesta emoțiile sunt duble; are două fete gemene, ambele candidate la Bacalaureat. „Ana a fost prima pe clasă, acum e păcat să nu-i pice ce a învăţat. Amândouă au fost în aceeaşi clasă, la Știinţe sociale. Ana, din 10 n-a mai ieşit, a fost şi anul trecut prima pe şcoală, iar anul ăsta tot cea mai mare medie a avut-o. Nu sunt mari diferențe la carte între ele, diferențe sunt la caracter‟, consideră mama gemenelor.

Emoțiile părinților au fost și mai mari când elevii au început să-și facă apariția pe la porțile instituțiilor de învățământ. La Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu‟ Focșani, un tată se apropie și întreabă ceilalți părinți dacă au început să iasă elevii de la bac, la câteva secunde distanță însă, își vede fata cu ochelarii aburiți de lacrimile care nu i se mai opreau. O aștepta cu flori, însă fata i-a cerut șervețele. „Haide în mașină că nu vreau să discutăm aici. Îmi e rău. A fost groaznic‟, a apucat să-i spună fata tatălui ei total neașteptat de această atitudine.

Printre primii candidați care au predat teza mai devreme cu o oră și jumătate, am întâlnit și un tânăr care s-a prezentat la bac mai mult din curiozitate. „N-a fost greu, dar n-am învăţat. Am veni ca să văd şi eu care-i treaba; n-am participat niciodată şi am zis să mă duc şi eu. Urmează să dau la Matematică şi Biologie. Dacă n-am avut şanse la Română, vă daţi seama nici la celelalte… n-am scris nimic, am scris vreo 2⁄3 rânduri şi-am plecat. Nici nu m-am uitat pe foaie dacă mă credeţi, m-am uitat aşa… M-ai degrabă am dormit că abia ce-am venit de la muncă‟, a recunoscut Vasile-Valentin, absolvent de liceu.

Alți colegi de-ai lui s-au rezumat la un simplu: „Sincer, n-am chef să vorbesc. Am treabă! A fost nasol‟, și au alergat spre ieșire.

N-a fost „Ion” sau „Moara cu noroc”, dar a fost „ok”!

Mă aştept la un 7”

Trei ore au avut la dispoziție absolvenții de clasa a XII-a pentru a rezolva cele trei subiecte a probei scrise la Limba și literatura română. La subpunctul B de la primul subiect, elevii au avut de răspuns la cinci întrebări pe baza unui text scris Mircea Banu: „Amintiri despre G. Călinescu‟, iar la subpunctul B au avut de redactat un text de minimum 150 de cuvinte prin care să arumenteze dacă mass-media contribuie sau nu la crearea imaginii publice a unei persoane.

Subiectul al II-lea a constat într-o prezentare de minimum 50 de cuvinte a perspectivei narative dintr-un fragment de text scris de Ion Agârbiceanu: Arhanghelii‟. Iar ultimul subiect a făcut departajarea între candidații de la profilul real, și cei de la profilul umanist astfel: cei de la real au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate, iar la umanist, eseul trebuia să conțină particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

A fost bine. La subiectul III ne-au dat o comedie; am scris «O scrisoare pierdută». Sincer, mă aşteptam la «Moara cu noroc» sau «Ion» sau… Mă aştept la un 7. M-am gândit să duc pe veterinară în continuare, sau dacă nu… o postliceală sanitară. A fost stresant să stai atâtea ore cu masca, nu prea ai cum să tragi o gură de aer‟, a spus Ana, absolventă a Colegiului Național „Alexandru Ioan Cuza‟ Focșani.

Am scris din «O scrisoare pierdută». Mă aşteptam să pice ceva mai uşor dar a fost ok şi asta, mă aştept la rezultate foarte bune, peste 9, în niciun caz mai puţin. O să merg la facultate în Bucureşti, merg la Administrarea afacerilor şi sper să reuşesc să intru. Cu şcoala online nu prea a fost bine, adică au fost ok orele, doar că interacţiunea dintre noi este mult mai ok, şi ne ajută altfel când avem profesorul în faţă, ne explică mai multe chestii. Masca a fost deranjantă, doar că am mai avut voie să o dăm din când în când‟, recunoaște o altă elevă de la același liceu.

Examenul de Bacalaureat continuă miercuri, 24 iunie, când va avea loc proba obligatorie a profilului. Ultima probă scrisă din această sesiune, proba la alegere a profilului și a specializării, este programată joi, 25 iunie. Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru marți, 30 iunie (până în ora 12:00). Anul acesta, afișarea rezultatelor se va face cu anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 16:00 – 20:00, respectiv 1 iulie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Acestea pot fi depuse/transmise și prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 5 iulie. Ministerul Educației și Cercetării pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800801100 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor scrise. Numărul va fi disponibil în perioada 22 – 25 iunie, între orele 8:00 – 16:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?