Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Fostul ministru al Educației, Liviu Pop, acuzații la adresa PNL: „3.464 de profesori dați afară peste noapte!”; situația în Vrancea

Fostul ministru al Educației, Liviu Pop, îi acuză de incompetență pe guvernanții PNL, și asta pentru că, spune senatorul PSD, 3.464 de profesori din învățământul preuniversitar ar fi fost dați afară peste noapte în urma unui ordin emis de noua conducere a Ministerului Educației Naționale (MEN). Pop spune că va sesiza organele abilitate, în cazul în care acest demers nu va fi anulat. „Cer public Guvernului Orban, în frunte cu profesorul Iohannis, să renunțe la disponibilizările din învățământul preuniversitar. Este inacceptabil ca în secolul XXI să se procedeze ca în Evul mediu, noaptea ca hoții, deoarece de acest lucru dau dovadă când, printr-un act administrativ, dau afară 3.464 de profesori, începând de astăzi, chiar dacă anul școlar se încheie în 31 august 2020. Mai grav este că mulți dintre acești profesori se ocupau de copii cu nevoi speciale. Cât de cinici puteți să fiți, PNL-iști incompetenți, să vă bateți joc de copiii acestei țări și să umiliți profesorii în felul acesta, tratându-i ca pe niște sclavi!

(…) Apropo, mai vreți să deschideți anul școlar pe guvernarea PNL? Pentru că dând afară mii de profesori într-o noapte, până în septembrie îi dați afară pe toți! Doriți să rămână doar Inspectorii Generali pentru care pregătiți concursul?Nu vedeți că, prin incomopetența vostră, ați pus sub stare de asediu educația din România!”, se arată în mesajul postat miercuri de Liviu Marian Pop pe pagina sa de Facebook.

Situația în Vrancea: 16 norme reduse din învățământ

Supărarea profesorilor vrânceni este cu atât mai mare cu cât un astfel de ordin vine tocmai acum, când anul școlar este pe sfârșite. Astfel că, în urma noilor dispoziții trimise de MEN, 16 norme din învățământul preuniversitar din județul nostru ar urma să fie reduse, mai precis 13 din învățământul special și 3 de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Vrancea. „Motivele nu le cunoaștem. Și noi am fost luați prin surprindere cu ordinul venit acum în mai, ordin care ar fi trebuit să apară undeva prin septembrie-octombrie, adică la început de an școlar, nu după ce s-a parcurs aproape integral anul școlar. Categoric s-ar putea să fie reduse ore la plata cu ora. Noi, într-adevăr, suntem destul de supărați. Intenția este clară, aceea de a reduce și de a face economii la bugetul Ministerului, lucru care ne îngrijorează pentru că, dacă se gândesc acum la economie, înseamnă că nu au bani de salarii sau alte cheltuieli. Am făcut o interpelare la Ministerul Educației pe această temă, sperăm ca astăzi sau mâine să primim un răspuns, astfel încât să rămână normele care sunt deja în plată și să nu aibă loc reduceri”, a transmis Constantin Ionescu, liderul Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Vrancea.

Marchitan zice una, Cristea alta

Am luat legătura și cu șefii IȘJ Vrancea, care au negat vehement aceste informații. „N-a fost dat nimeni afară. Nu avem așa ceva, la momentul acesta este un element de noutate. Încerc să fiu politicoasă, să-i dăm afară de unde, de acasă, la momentul acesta? N-am desfăcut niciun fel de contract de muncă nimănui, la nivel de județ Vrancea, nu s-a întâmplat nimic la momentul acesta, nu am primit așa ceva. Dacă apar, vă anunțăm!”, a spus prof. Gabriela Marchitan, inspector școlar general adjunct în cadrul IȘJ Vrancea.

De fapt, situația ar fi cu totul alta, afirmă Dorin Cristea, inspectorul școlar general al IȘJ Vrancea. Au fost făcute câteva modificări în cazul profesorilor din învățământul de masă care predau și la învățământul special, astfel încât să se încadreze în numărul total de posturi finanțate din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației și Cercetării. Sub nicio formă nu va fi nimeni dat afară sau neplătit, noi am reglat niște situații, nu rămâne nimeni fără post sau fără salariu. E aiurea. Asta este o bucătărie internă a noastră în mobilitate. Putem lua personal de la învățământul de masă care să lucreze în învățământul special. Deci, pentru învățământul special, ca și pentru celelalte forme de învățământ, numărul de norme se constituie în funcție de numărul de elevi, în aceste condiții, pentru că activitatea este mult mai complexă, de multe ori avem nevoie de o activitate mult mai susținută. Sunt cadre didactice, din învățământul de masă, care lucrează pe normă de învățământ special, aici este reglajul, dar persoanele respective nu pleacă, nu se pierde niciun post”, dă asigurări Dorin Cristea.

Transformări la nivelul inspectoratului școlar

Schimbări au fost făcute și la nivelul inspectoratului în ceea ce privește salarizarea consilierilor și referenților, aceștia fiind „transformați” în inspectori școlari. „Am cerut transformarea din consilier, în inspector școlar. Noi facem trecerea în funcție de cunatumul salarial, adică un consilier și un referent au amândoi salariile cât un inspector școlar și, ca atare, am suplimentat posturi de inspectori școlari. Prin reglarea posturilor, este clar că inspectoratul școlar are un număr de norme în funcție de numărul de elevi și cadre didactice pe care îl are județul. Ca atare, într-adevăr, există reglări de 0,5%, dar din rezervă, nu pierdem nicio normă, nu pleacă niciun om, angajăm oameni, am avut disponibile”, a mai precizat Dorin Cristea.

Sursa foto: Facebook/Liviu Marian Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?