Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623
Ediția: Marți 14 Mai 2024. Nr. 6623

În lipsa plafonării prețurilor de către guvernul PNL, kiturile de testare pentru Covid 19, achiziționate de Primăria Focșani, s-au scumpit

Primăria Focșani a reușit să cumpere doar 1000 kituri de testare pentru Covid 19 din cele 1500 pentru care au fost alocate fonduri. Primarul Cristi Misăilă a anunțat că municipalitatea avea fonduri alocate pentru cele 1500 kituri însă prețurile la furnizori au crescut, așa cum s-a întâmplat la toate produsele folosite în combaterea epidemiei de coronavirus, de la banalul alcool sanitar, mănuși și până la combinezoane, aparate de testare pentru Covid 19. Explozia prețurilor a avut loc pe fondul lipsei de implicare a autorităților guvernamentale, depășite de situație și care au invocat marota pieței libere pentru a justifica lipsa de reacție. Chiar și așa, furnizorul nu a reușit să livreze kiturile către administrația locală, motivând că încă nu dispune de toate componentele. „A fost aprobată o sumă pentru 1500 de kituri. Din nefericire, guvernul României nu a luat o măsură strictă privind plafonarea prețurilor la produsele stricte necesare în această perioadă. După aprobarea sumei am avut surpriza ca prețurile la furnizor să crească și nu am mai putut achiziționa 1500, am achiziționat doar 1000. În acest moment, furnizorul nu are toate componentele kitului, niște reactivi și alte componente care se pun în aparat, nu poate onora comanda”, a spus primarul Cristi Misăilă.

Acesta a precizat la ultima ședință de Consiliu Local că are suspiciuni privind eventuale piedici puse la acest contract de furnizare a kiturilor de testare. „Nu este posibil ca o comandă să nu fie onorată. Când am întrebat dacă cei de la DSP le au, mi s-a spus că le au. Cum poate fi explicată aceasă problemă?”, s-a întrebat retoric primarul, care i-a îndemnat pe consilierii locali să ceară explicații furnizorului pentru întârzierea în livrarea echipamentelor.

Banii pentru achiziția kiturilor, 125 mii lei, au fost alocați din fondul de rezervă al administrației locale, în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Local Focșani. Primăria ar fi dorit să cumpere mai multe kituri de testare însă acest lucru nu a fost posibil din cauza restricțiilor legale și a lipsei acestor echipamente din stocul singurului furnizor existent în România. „Testarea se va face cu precădere pentru cadre medicale, polițiști, jandarmi, lucrători ISU, lucrători ambulanță, Poliție locală și funcționari publici aflați în legătură cu cetățenii. Vrem astfel să preîntâmpinăm expunerea cetățenilor la acest pericol și pentru a putea menține în funcțiune aceste servicii importante care ne ajută să gestionăm foarte bine situația”, a spus primarul Misăilă. Reamintim că, tot din bugetul local al Focșaniului, au fost achiziționate echipamente folosite la aparatul de testare pentru Covid 19 de la DSP, respectiv hotă bacteriologică, combină frigorifică. Aceste echipamente au fost acordate în folosință gratuită către DSP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?