Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

GALERIE FOTO: A șaptea ediție a Maratonului Siretului, organizată de adjudeanul Ilie Roșu în curtea casei!

* Sport și istorie în vreme de pandemie

Celebrul maratonist Ilie Roșu, colonel în rezervă al Armatei Române și adjudean, a făcut un gest excepțional, caracteristic personalității de excepție care este. Luni, a doua zi de Paști, ”din dragoste pentru România și istoria ei”, a organizat în propria curte, a șaptea ediție a Maratonului Siretului, Adjud. Parteneră i-a fost Primăria Municipiului Adjud, iar primarul Constantin Armencea i-a trimis un mesaj și a dat, simbolic, startul cursei care a avut un singur alergător – Ilie Roșu. Maratonistul a parcurs de 201 ori traseul de 210 metri pe care și l-a amenajat în ”curtea mea de la țară”, așa cum scrie într-o postare pe pagina sa de facebook. De la țară, adică de la Adjudu Vechi, acolo unde a început să amenajaze un muzeu al activității sale de maratonist.

După intonarea Imnului de Stat al României, cu binecuvântarea preotului Marian Cristea de la Adjudu Vechi, Ilie Roșu, în mâini cu drapelul României, steagul lui Ștefan cel Mare și steagul dacilor, și-a început lunga sa cursă însoțit și susținut de cele peste 70 de drapelele fluturând, de stegulețele purtate de ștafetele de copii care au alergat în maratoanele istorice din ciclul „Din dragoste pentru România și istoria ei” și așa cum mai scrie în postare, a fost vegheat de sus, ”de părinții mei și de toți eroii pentru care am alergat”.

În fiecare din anii anteriori, Maratonul Siretului a adunat numeroși participanți care luau startul din fața bisericii Sfântu Nicolae din Adjudu Vechi și alergau între lacurile Berești și Călimănești. A doua zi de Paști 2020, în acest aprilie aflat sub interdicțiilor impuse de pandemie, maratonistul care a adunat în 12 ani 248 de curse, dintre care 238 cu drapelul României, a găsit manieră – cu totul pilduitoare, prin care să asigure continuitatea Maratonului Siretului, chiar și în vremuri de criză!

Ilie Roșu a dedicat cursa din acest an municipiului al cărui cetățean este! În încheierea postării de pe facebook referitoare la eveniment, Ilie Roșu scrie:”Duminică, 26 aprilie 2020, se împlinesc 587 de ani de atestare documentară a orașului Adjud. Am întâmpinat această zi încheind pe 20.04.2020 cea de-a 7-a ediție a Maratonului Siretului. A fost un maraton simbolic desfășurat în curtea casei mele părintești din Adjudu-Vechi. La mulți ani Adjud, Adjudu-Vechi, Șișcani și Burcioaia! Oriunde vă aflați, La mulți ani Adjud, la mulți ani adjudeni! Hristos a înviat!”

Iar Monitorul de Vrancea adaugă: Adevărat a Înviat! La Mulți ani, Adjud, La mulți ani, adjudeni! La mulți ani și multe maratoane înainte, Ilie Roșu!

În premieră, Ilie Roșu mi-a spus pentru Monitorul de Vrancea că Pe 9 mai 2020, în același loc, în aceeași formula, va avea loc ediția a 5-a a Maratonului Independenței. Primele 3 ediții au avut loc la București, iar ediția a 4-a a avut loc la Calafat, locul în care s-au tras primele salve de tun în Războiul de Independență din anii 1877-1878”.

Succes, Ilie Roșu, maratonist cu patriotismul ca deviză de viață!

Sursa foto, facebook Ilie Roșu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?