Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Consiliul Județean a alocat 11 milioane de lei Spitalului Județean Focșani în lupta cu coronavirusul

Consiliul Județean Vrancea a aprobat, ieri, în ședință extraordinară, alocarea sumei 11 milioane de lei pentru Spitalul Județean de Urgență ”Sf. Pantelimon” Focșani. Din acești bani vor fi plătite materialele și echipamentele contractate deja de Spitalul Județean, dar se vor mai achiziționa și alte aparate și materiale de protecție necesare, în această perioadă de criză pandemică, astfel încât unitatea sanitară să fie pregătită pentru a trata cazurile de pacienți infestați cu noul coronavirus. Cu toate că Spitalul Județean nu se află în subordinea autorității județene, Consiliul Județean va suporta, din fonduri proprii, în cel mai scurt timp posibil, achiziționarea unui sistem destinat amplificării și detecției Real-Time PCR, în vederea testării permanente a cazurilor conform procedurilor, 10 aparate de ventilație mecanică, 10 monitoare funcții vitale, 10 paturi pentru terapie intensivă cu 4 motoare, 20 de tărgi pentru transportul pacienților, 100 de injectomate, plus 40 de concentratoare de oxigen pe lângă cele 45 care există deja.

De asemenea, din fondurile alocate se vor achiziționa și 50 de mese pentru tratament, 100 de stative pentru perfuzii, 20 de scaune cu roți pentru transportul pacienților, 30.000 de halate, 50.000 de combinezoane antichimice, 50.000 de măști UF 3 cu pliuri, 10.000 de măști FFP2, 10.000 de măști FFP3, 286 de vizete, 100 de termometre non contact, precum și 3.000 L de dezinfectant de mâini și 3.000 de dezinfectant de suprafețe.

Suma va fi folosită și pentru achiziționarea de materiale sanitare, dezinfectanți, medicamente și achiziționarea de aparatură medicală, în special concentratoare de oxigen, aparate de oxigen, dacă acest lucru va fi posibil dată fiind cererea extrem de mare de astfel de aparate la nivel mondial, dar și a unui aparat Real Time PCR și a chiturilor aferente în vederea testării permanente a cazurilor conform procedurilor.

Tot în ședința de ieri a fost alocată suma de 1,5 milioane lei pentru DGASPC Vrancea, suma urmând a fi folosită pentru medicamente, materiale sanitare și dezinfectanți pentru asigurarea și protecția beneficiarilor de servicii sociale și a securității și sănătății salariaților.

Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a declarat că suma a fost alocată în urma discuțiilor avute cu managerul Spitalului Județean de Urgență ,,Sf. Pantelimon” Focșani, Constantin Mîndrilă, referitoare la materialele și echipamentele ce sunt necesare a fi achiziționate în regim de maximă urgență, în lupta cu coronavirusul. ,,În cursul zilei de duminică m-am întâlnit cu directorul Spitalului Județean de Urgență din Focșani. Am avut o discuție aplicată în ceea ce privește nevoile spitalului, fapt ce m-a determinat să vă propun crearea unui depozit de 11 milioane de lei aflat la dispoziția Spitalului Județean pentru a-și achiziționa medicamentele și echipamentele de protecție necesare în combaterea și în lupta cu coronavirusul. Într-o primă fază vom aloca Spitalului Județean suma de 5 milioane de lei în așa fel încât să poată procura cele necesare rămânând ca ulterior să folosească și diferența de sume rămasă, până la nivelul sumei de 11 milioane de lei”, a afirmat Marian Oprișan.

Liberalii tot cu politica

Au existat și două amendamente ale consilieri lor liberali care însă nu au fost adoptate de plen. Unul dintre amendamente nu a îndeplinit procedurile legale stabilite pentru a fi introdus în dezbaterea plenului, iar cel de-al doilea viza alocarea unor sume de bani, sume care deja au fost alocate Spitalului Județean. Cu toate acestea, liberalii nu au ratat ocazia de a încerca să facă politică în plenul Consiliului Județean, lucru sancționat cu rapiditate de președintele Marian Oprișan, care a precizat că dacă guvernul PNL nu se ocupa de organizarea alegerilor anticipate, ci de problemele societății, de aprovizionarea cu materiale și echipamente medicale, astăzi alta ar fi fost situația. ,,Dacă guvernul PNL ar fi fost mai puțin preocupat de alegerile anticipate și dacă s-ar fi făcut aprovizionările cu materiale sanitare și cu echipamente încă din luna ianuarie, astăzi nu ne aflam într-o asemenea situație. Pe de altă parte pot să vă informez că în calitate de președinte al UNCJR lucrez de o săptămână la o situație pentru a vedea dacă guvernul a luat toate măsurile care se impun pentru testare. În calitate de președinte al UNCJR și de cetățean sunt extrem de îngrijorat cu nivelul de testare la care a fost supusă populația României până în acest moment. Există doar 13 județe în România care dețin aparate de testare funcționale la nivel național. Celelalte județe nu dețin sau abia urmează să dețină aparate sau testele aferente testării personalului medical, poliție, jandarmi și tuturor celor aflați pe linia întâi în bătălia cu coronavirusul, ca să nu mai vorbesc de cetățenii României”, a afirmat Marian Oprișan.

21 de aparate de ventilat se află în dotarea Spitalului Județean

Pentru că, în stilul caracteristic, liberalii au solicitat informații suplimentare despre ce va face Spitalul Județean cu banii, Marian Oprișan a cerut ca managerul spitalului, Constantin Mîndrilă, să intre în legătură telefonică pentru a putea fi auzit de toți participanții la ședința CJ Vrancea în sistem de videoconferință. Mîndrilă a explicat care este situația, ce măsuri se iau și la ce vor fi folosiți banii alocați de Consiliul Județean Vrancea.

,,În ceea ce privește numărul de medici care să lucreze la terapie intensivă, stăm bine. Avem opt medici cu normă întreagă pe terapie intensivă la Spitalul Județean. Condițiile sunt așa cum trebuie pentru că am reorganizat tot ceea ce înseamnă instalații pentru oxigen medicinal și aer comprimat ca să funcționeze aceste ventilatoare, paturile sunt dotate cu monitoare pentru funcții vitale. Avem și cealaltă aparatură de care avem nevoie deoarece cu sprijinul dumneavoastră am reușit să achiziționăm aparatură modernă și necesară. Avem deja 17 aparate de ventilație fixe și patru de ventilație mobilă la terapie intensivă și UPU – SMURD. Sunt foarte puține spitale din țară care au numărul acesta de aparate de ventilat”, a afirmat Constantin Mîndrilă. Acesta a adăugat că personalul spitalului va fi testat în următoarele zile deoarece Spitalul Județean a încheiat contract în acest sens cu Institutul Cantacuzino. ,,În privința testării personalului medical am luat legătura încă de vineri cu Institutul Cantacuzino și am semnat contractul pentru primele testări ale personalului medical. Vom trimite mâine o ambulanță pentru a ne aduce testele pentru prelevare de probe așa cum cere procedura”, a precizat Constantin Mîndrilă.

Întrebat de Marian Oprișan dacă Spitalul Județean, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, are echipamentele necesare pentru medici, asistente și întreg personalul spitalului și pentru ce perioadă ajung aceste echipamente, Mîndrilă a precizat că Spitalul Județean are nevoie de echipamente de protecție deoarece, mai ales în cazul celor infectați cu coronavirus, se consumă foarte multe echipamente și substanțe de dezinfectare. ,,Spitalul Județean a achiziționat încă din urmă cu o lună și jumătate echipamentul de protecție pentru personalul spitalului. Avem protocoale privind folosirea acestui echipament. Medicii epidemiologi, medicii infecționiști au tot echipamentul necesar. Niciun cadru medical nu a fost expus la Spitalul Județean în sensul că nu ar fi avut echipamente medicale și ar fi fost infectat. Cu toate acestea, vedem ce înseamnă un echipament pentru cei care intră și lucrează cu pacienți care au coronavirus. Vreau să vă spun că este cumplit să stai îmbrăcat cu un combinezon și cu mască, cu cizme în picioare sau cu alte materiale de protecțe mai mult de 4-5 ore. De aceea este un consum enorm de materiale de protecție și tot timpul trebuie să căutăm pe piață aceste combinezoane, măști, ochelari, vizete și tot ce înseamnă echipament de protecție, inclusiv biocide – dezinfectant de mâini și de suprafețe”, a arătat managerul Constantin Mîndrilă.

Personalul medical din linia întâi va fi premiat

Șeful administrației județene i-a spus managerului Costantin Mîndrilă că suma alocată va permite achiziționarea de materiale care să asigure securitatea celor aflați în linia întâi în lupta cu coronavirusul. Mai mult, Marian Oprișan a arătat că personalul medical din această categorie ar putea fi premiat pentru implicarea în bătălia cu coronavirus. Mai mult, Marian Oprișan a anunțat că va pune la dispoziția cadrelor medicale, care nu vor să-și expună familiile, spațiile de cazare de la Centrul Elena Doamna. ,,Fac precizarea că puteți folosi o parte din bani, o să stabilim împreună acest lucru, inclusiv pentru stimularea și premierea cadrelor medicale aflate în prima linie în bătălia cu epidemia de coronavirus. De asemenea, vă anunț că vom pune la dispoziția cadrelor medicale spațiul de cazare pe care îl avem la Centrul Elena Doamna, care este foarte modern. Aveți acolo 150 de locuri de cazare la superlativ așa că nu avem nicio problemă să folosiți acest spațiu aflat în proprietatea Consiliului Județean Vrancea”, a arătat Marian Oprișan.

Președintele Consiliului Județean Vrancea a mai anunțat că aparatul Real Time PCR și kit-urile aferente în vederea testării permanente, ce va fi achiziționat de administrația județeană, va ajunge în Vrancea în 4 săptămâni. ,,Aparatul Real Time PCR care trebuia achiziționat de guvern pentru Spitalul Județean, încă din luna ianuarie, nu venit nici până acum”, a afirmat Marian Oprișan.

Șeful administrației județene a făcut apel al vrânceni să respecte sfaturile specialiștilor și să stea acasă pe perioada epidemiei cu coronavirus. ,,Facem apel la vrânceni să respecte toate sfaturile specialiștilor și dorim să le mulțumim în special medicilor și asistenților medicali din spitalele noastre, eroii acestor zile, pentru devotamentul și efortul lor continuu în această criză”, a mai precizat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?