Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Vineri 3 Mai 2024. Nr. 6617

Consiliul Local Focșani se va întruni în ședințe online

Ședințele Consiliului Local Focșani se vor putea desfășura și online în această perioadă pentru a limita pe cât posibil răspândirea noului Coronavirus (COVID-19). Prevederile în acest sens au fost aprobate în ședința de ieri a Consiliului Local Focșani, unde primarul Cristi Misăilă a propus modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a consiliului local. A fost proiectul de hotărâre cu cele mai lungi discuții din cadrul ședinței de ieri a Consiliului Local. Ședința a avut loc în Sala Balada, doar în prezența aparatului de specialitate al Primăriei, cu consilierii locali așezați câte doi la o masă. Accesul în clădire a fost permis după ce fiecare consilier a primit mănuși și mască de protecție. De asemenea, spațiul a fost dezinfectat înainte de ședință.

Primarul Cristi Misăilă a arătat că este nevoie de modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a consiliului local pentru organizarea ședințelor în regim online deoarece Decretul 195 din 2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României nu modifică și Codul Administrativ, adică nu obligă autoritățile locale să desfășoare în alt mod ședințele consiliilor locale sau consiliilor județene. Însă cel care ar fi trebuit să facă acest lucru, ministrul liberal „Grindă” al Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, era în izolare și nu a fost preocupat să modifice Codul Administrativ prin ordonanță de urgență. „Ar fi trebuit modificat Codul Administrativ care să prevadă expres ca ședințele să poată fi realizate și în formula online, fără să fie nevoie de prezența fizică a consilierilor locali”, a spus primarul Cristi Misăilă. Afirmațiile primarului au fost întărite de secretarul municipiului, care a menționat că este nevoie de modificarea Regulamentului de organizarea și funcționare a consiliului local. În lipsa acestei modificări se aplică prevederile Codului Administrativ, care impun prezența fizică a consilierilor la aceste ședințe. „Nu contrasemnez un proces verbal pentru o ședință organizată online dacă nu este modificat în acest sens Regulamentul Consiliului Local”, a avertizat secretarul municipiului, Eduard Corhană, precizând că nu poate semna pentru un lucru care nu este legal.

Bineînțeles că au fost consilieri liberali care nu au înțeles ce le-a spus secretarul municipiului și au tot insistat cu prevederile Decretului privind instituirea stării de urgență. Procedura adoptată de autoritățile din Focșani a fost una corectă, fapt confirmat de ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației. La o oră de la discuțiile din ședința Consiliului Local Focșani, s-a trezit ministrul liberal să recomande, într-o postare pe facebook, modificarea regulamentelor de organizare și funcționare a consiliilor locale pentru ca ședințele acestora să poată fi derulate și în format online. Aceasta deși ieri trimisese o adresă către prefecturi în care informa despre prevederea legală care oferă posibilitatea consiliilor locale și consiliilor județene să organizeze ședințele online, prin mijloace electronice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?