Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

„Solidaritatea Sanitară’”: Sistemul medical are lipsuri grave în sectorul echipamentului individual de protecţie în lupta împotriva COVID-19

Percepţia salariaţilor din Sănătate este că sistemul sanitar nu este încă pregătit pentru a lupta împotriva pandemiei COVID-19, cea mai mare slăbiciune fiind reprezentată de lipsurile grave din domeniul echipamentului individual de protecţie, precizează Federaţia „Solidaritatea Sanitară”, care a publicat marţi un sondaj la care au participat angajaţii din sistem.

„Concluzia generală rezultată pe baza datelor indică faptul că sistemul sanitar românesc încă nu este pregătit de lupta împotriva pandemiei COVID-19, cea mai mare slăbiciune reprezentând-o lipsurile grave din domeniul echipamentului individual de protecţie. Refuzul autorităţilor de a respecta regulile dialogului social înrăutăţeşte situaţia, accentuând gradul de neîncredere al salariaţilor”, se menţionează în comunicatul transmis de organizaţia sindicală.

Astfel, 78% dintre respondenţi au declarat că unitatea medicală în care-şi desfăşoară activitatea nu are suficiente echipamente individuale de protecţie şi numai 7,25% au indicat faptul că unitatea are aceste echipamente. Un procent de 70,92% dintre respondenţi afirmă că au primit mănuşi de unică utilizare, 69,36% declară că au primit măşti chirurgicale, iar 19,08% menţionează că au primit halate impermeabile de unică folosinţă.

63% dintre respondenţi au indicat faptul că nu le-a fost efectuat instructajul de protecţie a muncii aferent îngrijirii medicale a pacienţilor cu coronavirus; 55,68% au indicat acelaşi lucru pentru pacienţii suspectaţi a fi infectaţi cu COVID 19; 65% dintre respondenţi au indicat faptul că nu le-a fost efectuată instruirea privind utilizarea, punerea, decolarea şi eliminarea echipamentelor de protecţie personală (PPE); 51,58% dintre salariaţi au indicat faptul că nu le-au fost furnizate protocoalele pentru evaluarea, triajul şi tratarea pacienţilor cu COVID 19, iar 42,6% dintre respondenţi afirmă că au fost nevoiţi să cumpere materiale de protecţie.

Doar 13,3% dintre salariaţii consultaţi consideră că nivelul actual al personalului medical din unitate este adecvat volumul de pacienţi ce ar putea fi internaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?