Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638
Ediția: Vineri 31 Mai 2024. Nr. 6638

Sport în vremea Covidului 19

Țările, câte una, și omenirea în ansamblu se află în război! Un război atipic, un război cu un dușman care le-a luat prin surprindere și pentru care, deocamdată, nu au altă apărare decât fuga din calea sa! Coronavirusul COVID -19 a golit grădinițe, școli și facultăți, sălile de spectacole, a lăsat stadioanele și sălile de sport cu tribunele goale. A dat interzis competițiilor sportive și antrenamentelor. Din grija de a nu se îmbolnăvi ei înșiși și de a nu contribui, chiar și indirect, la îmbolnăvirea celor care vin să-i vadă jucând, sportivii s-a retras în locuri în care să nu aibă contact cu temutul virus care a îmbolnăvit, a ucis oameni, a creat psihoze în mase mari de oameni. Un virus care a mutat populații în timpi foarte scurți ca în timpul marilor migrații, așa cum s-a întâmplat cu românii reveniți în țară de unde plecaseră, în ani, la muncă și pentru un trai mai bun. Iar sportivi exponențiali, de valorea marelui Ronaldo, spre exemplu, au devenit ambasadori sui generis ai unui mod de luptă cu virusului ucigaș: ” Lumea trece printr-un moment foarte dificil, care necesită o grijă şi o atenţie maximă din partea noastră. Vă vorbesc acum nu din calitatea de fotbalist, ci de cea a unui fiu, a unui tată, a unui om îngrijorat de ultimele evenimente care afectează întreaga lume. Este important ca toți să ținem cont de sfaturile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii și ale autorităţilor guvernamentale despre cum putem gestiona această situaţie. Protejarea vieților oamenilor trebuie să fie mai presus de alte interese”, a spus multiplul câștigător al Balonului de Aur.

Sportivi și personalități ale sportului din România au răspuns campaniei unui cotidian central și au trasmis în același sens mesaje populației. Simone Inzaghi, antrenorul lui Lazio, s-a constituit parte a unui alt tip de campanie, menită să dea optimism, să ridice moralul oamenilor ținuți de virus în locuințe – a cântat de pe balconul propriei locuința Imnul Italiei, în timp ce conaționali ai săi ies pe balcon, la ora 18:00, și cântă melodii vesele.

În România, ca și în aproape toate țările europene sunt întrerupte campionatele la toate disciplinele sportive. Competițiile vor fi reluate, cândva, când pericolul va fi trecut. Dar lucrurile nu vor mai fi ca inainte. Nici nu au cum să mai fie! Calendare de joc și programe de pregătire au fost date peste cap, la revenirea în competiții echipele și sportivii se vor afla în cu totul altă formă decât cea proiectată pentru finalurile de campionate. Competițiile însele nu vor mai fi ceea ce urma să fie nici ca ritmicitate, nici ca durată. Și foarte probabil că echipele – cel puțin cele care primeau drepturi de televizare, vor ieși mult mai sărace decât se aștepta să fie. Guvernele iau măsuri financiare pentru asigurarea condițiilor care instituițiile să lupte împotriva coronavirusului. Ca și pentru compensarea pierderilor firmelor și reglarea proceselor economice grav afectate de criza generată de Covid – 19. Probabil că și în România va fi la fel. Dintr-un astfel de complex de măsuri de susținere nu ar trebui să lipsească unele care să susțină sportul! Altfel, după trecerea peste țară a Covidului – 19 sportul românesc ar putea rămâne cu pagube ireparabile!

Sportul a ales calea normală de luptă în acest război în care nu avea altă cale decât fuga din calea sa. Și a ales să fie parte a unui efort comun, pe care să-l susțină cu mijloacele sale. De aceea este nevoie să fie susținut atunci când războiul va fi câștigat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?