Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

După ce a votat ÎMPOTRIVĂ, liberalul Cătălin Toma merge mai departe și contestă la CCR legea privind protecția juridică a cadrelor didactice

Vrânceanul Cătălin Dumitru Toma, senator PNL, alături de încă 12 membri PNL și 13 membri USR, au făcut o sesizare de neconstituționalitate a Legii 592/2016 privind măsurile de protecție a personalului didactic, de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar în îndeplinirea atribuțiilor specifice funcției. Toma a votat în data de 3 februarie, CONTRA propunerii legislative privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control, cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu. Senatorului PNL Cătălin Dumitru Toma i s-au alăturat încă 10 colegi de partid, care au votat împotriva propunerii legislative făcută de senatorul PSD, Nicolae Șerban, înregistrată la Senat din 2016. Deși senatorul Cătălin Dumitru Toma și ceilalți liberali nu au fost de acord cu legea privind măsurile de protecție a personalului din învățământul preuniversitar, totuși Senatul a adoptat proiectul de lege, cu 75 de voturi pentru.

Peneliștii nu s-au lăsat, iar 13 dintre ei, alături de 13 membri USR, au trimis o sesizare de neconstituționalitate către Curtea Constituțională a României (CCR).

Conform Mediafax, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ consideră că Legea privind măsurile de protecţie a personalului didactic, de conducere, îndrumare şi control în îndeplinirea atribuţiilor specifice funcţiei reprezintă „o necesitate pentru sistemul educaţional românesc, după ce în ultimii ani ne-am confruntat cu o creştere alarmantă a numărului de cazuri în care colegii noştri au fost bătuţi, agresaţi, scuipaţi, înjuraţi sau umiliţi în cadrul unităţilor de învăţământ”. Legea oferă protecţie cadrelor didactice, care sunt în acest moment expuse agresiunilor. Această lege nu transformă cadrele didactice în persoane intangibile, aşa cum s-ar putea crede în spaţiul public, susţin sindicaliştii.

„Violenţa la adresa cadrelor didactice este un atac la adresa întregului sistem de învăţământ. Această lege nu îşi doreşte să formeze tabere sau să dea naştere adversităţilor între elevi, profesori şi părinţi. Ne dorim şcoli în care nici profesorii nu vor mai fi victime şi nici elevii nu vor avea de suferit. Nimeni nu este mai presus de lege şi de aceea considerăm că prin această reglementare nu se face altceva decât dreptate personalului didactic care a fost umilit de-a lungul anilor, fără ca cineva să poată interveni. Solicităm Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, să promulge această lege care reprezintă o formă prin care putem să readucem respectul faţă de profesia de cadru didactic. Îi asigur pe elevi şi pe părinţi că nu ne dorim cadre didactice mai presus de lege, dar nu vrem ca un dascăl să fie umilit de un sistem care nu îi oferă nicio formă de protecţie. Federaţia noastră va face demersuri în continuare pentru o educaţie în care să nu mai existe cazuri de violenţă nici la adresa profesorilor şi nici la adresa elevilor, iar cei care greşesc să fie traşi la răspundere”, a declarat preşedinte FSLI, Simion Hancescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?