Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

GALERIE FOTO: Unde sunt zăpezile de altădată? Temperaturi de 20 de grade în România

Vremea caldă din ultima perioadă și lipsa pecipițatiilor specifice anotimpului de iarnă au pus pe gânduri atât specialiștii în meteorologie cât și restul oamenilor, tineri, dar mai ales pe cei în vârstă, care au trăit pe pielea lor iernile cumplite din 1929,1942, 1954, 1966, 1984 și mai ales, cu toții, pe cea recentă din anul 2012. Se amintește prin documente și fotografii că în 1929 a înghețat inclusiv lacul Techirghiol (sărat la maxim), precum și Marea Neagră vreo 100 de km spre larg. În 1954, troienile au ajuns până la 5 m înălțime, mai ales iîn zona de sud a Moldovei. În 2012, cam toată lumea de azi a putut vedea și își poate aminti ce înseamnă cu adevărat o iarnă cumplită, cu zăpadă depusă până la 2 -3 m, mai ales în zonele expuse viscolului, după cum se poate vedea în fotografiile alăturate.

Însă în documentele de arhivă, situația vechilor ierni este prea puțin analizată, semn că, fie autoritățile, fie oamenii simpli, care îndurau condițiile anotimpului rece nu se văitau prea tare de iernile grele pe care trebuiau să le suporte și pe care le considerau timpuri firești, trimise de Dumnezeu. Cu toate acestea, actele din arhive indică perioade cam la 15-20 de ani, când se întâmplă câte un astfel de episod de iarna caldă, fapt care este recunoscut și chiar întărit de specialiștii și savanții de la NASA și explicat în felul următor: Soarele, astrul nostru, are un ciclu de maxim și de minim, cuprins între 11 și 13 ani, după cum este explicat de site-ul Wikipedia.

Ciclul solar sau ciclul activității solare este o variație periodică a radiației solare, variație care determină schimbări climatice pe Pământ. Ciclul solar are o durată medie de 11,2 ani, însă se cunosc și cicluri solare cu durate între 8 și 15 ani. Se presupune că un ciclu solar este determinat de câmpul magnetic al Soarelui, care se inversează o dată la 11 ani, un ciclu magnetic complet durând de fapt 22 de ani. Activitatea solară este caracterizată prin numărul de pete solare, numărul de erupții solare și radiația solară.

Adică pete solare mai multe produc mai multă căldură care ajunge pe Pământ, iar pete solare puține genereaza căldură mai redusă, cu efecte imprevizibile, ambele variante, pe grăuntele nostru de nisip care se cheamă Terra.

Așadar, între speculațiile specialiștilor în legătură cu activitatea Soarelui, efectul de seră, încălzirea globală și pedeapsa pe care, zic bătrânii, ne-o aplică Divinitatea pentru păcatele noastre, un lucru rămâne evident: Trebuie să găsim rapid soluții pentru ca aceste fenomene de climă extremă să ne găsească pregătiți, în viitorul apropiat.

Florin Marian Dîrdală, Arhivele Naționale Vrancea

Pe 1 februarie au fost 20 de grade la Calafat, Titu și Târgoviște, după cum a declarat la RFI, Elena Mateescu, director executiv ANM. Meteorologii anunţă că ziua de 4 februarie va fi cea mai caldă din lună, urmând să se înregistreze 21 de grade la Calafat, în judeţul Dolj, scrie MEDIAFAX. Au înflorit deja ghioceii, dar vremea frumoasă este motiv de îngrijorare, spun specialiştii, care atrag atenţia că seceta din ultima perioadă şi temperaturile ridicate vor face ca producţiile de cereale să fie mai mici chiar şi cu 1,5 tone la hectar.

Statistica ANM scoate în evidenţă faptul că temperatura minimă absolută a lunii februarie, în România, este -38 grade Celsius şi a fost înregistrată în data de 10 februarie 1929, la staţia meteorologică Vf. Omu, scrie AGERPRES. „Valori ale temperaturii minime a aerului foarte scăzute s-au înregistrat, cu precădere, în anii 1985, 1954, 1929 şi 2012. Anul 1954 s-a remarcat nu numai prin temperaturi minime foarte scăzute, ci şi prin căderi masive de zăpadă şi viscole ce au afectat mai ales jumătatea de sud a ţării”, se menţionează în estimările ANM.

Pe de altă parte, temperatura maximă absolută a lunii februarie, în România, este 26 grade, consemnată la Medgidia, în 27 februarie 1995, şi la Pătârlagele, în 16 februarie 2016. Pe 27 februarie 1995, valorile maximelor absolute au depăşit chiar şi 22 grade. Alţi ani în care s-au înregistrat temperaturi maxime mari, de peste 19 grade, neobişnuite pentru luna februarie, au fost: 2016, 1995, 1994 şi 1990.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?