Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626
Ediția: Vineri 17 Mai 2024. Nr. 6626

Motivarea judecătorului privind lăsarea în libertate a fraților bănuiți de omorul de la Cîmpineanca

Judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Galați care a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura controlului judiciar pentru frații bănuiți că au ucis o femeie la Cîmpineanca și-a motivat decizia.

Conform motivării, judecătorul a apreciat că probele administrate în dosarul de omor nu sunt în măsură să formeze suspiciunea rezonabilă că frații au comis infracțiunea de omor pentru care sunt cercetați. Din anchetă a rezultat că în după-amiaza zilei de 15 decembrie 2019 inculpații și victima au băut împreună după care au mers împreună la baraca la care victima locuia. Aici, cei trei ar fi continuat să consume alcool, iar la un moment dat unul dintre inculpați ar fi încercat să întrețină relații sexuale cu victima. Pentru că aceasta din urmă s-a opus, femeia a fost lovită cu palmele și pumnii peste față și cap de unul dintre frați. În motivare se mai arată că cei doi inculpați au negat că ar fi exercitat alte violențe asupra victimei, cu excepția lovirii cu palmele și pumnul, iar unul dintre ei a afirmat că el nu a lovit-o deloc pe femeie și că a plecat din baracă în momentul în care a constatat că fratele său voia să întrețină relații sexuale cu victima. Inculpatul bănuit că a lovit-o pe femeie a afirmat că în momentul în care i-a propus acesteia să întrețină relații sexuale cu el, a fost refuzat, totodată femeia ieșind din baracă. El a urmărit-o, a ajuns-o din urmă și a băgat-o din nou în baracă unde a lovit-o cu pumnul și palma în zona feței. În continuarea declarației, inculpatul a adăugat că într-un final a reușit să o determine pe femeie să îi facă plăcerea, dar nu au întreținut un raport sexual pentru că era prea beat. În acel moment în baracă a intrat și celălalt inculpat care ar fi vrut și el să-și satisfacă poftele dar a fost refuzat. Atunci , fratele care a recunoscut că a lovit-o pe femeie, a susținut că a împins-o pe aceasta , victima căzând în pat, pe spate, fără a suferi leziuni. Inculpații au adăugat că după acest moment au plecat din baraca femeii, lăsând-o pe aceasta în interior și fără a fi în stare de inconștiență. Despre faptul că ulterior femeia a decedat, inculpatul care a recunoscut că a lovit-o a spus că a aflat abia în momentul în care a fost audiat de poliție.

Cauza probabilă a morții: asfixia mecanică prin strangulare

Judecătorul arată în motivare că cercetările în dosar au început în data de 19 decembrie, atunci când o persoană a sesizat poliția cu privire la faptul că pe un teren viran este o persoană decedată. O zi mai târziu de la descoperirea cadavrului a fost efectuată necropsia din care reieșit că moartea victimei a fost una violentă, cauza cea mai probabilă a decesului fiind asfixia mecanică prin strangulare. La autopsie s-au mai observat leziuni de natură traumatică în zona feței, leziuni ce s-au putut produce prin loviri active, repetate, cu mijloace de atac specifice omului. În același raport medico-legal s-a mai arătat că decesul victimei s-a putut produce cu aproximativ 24-48 de ore anterior găsirii cadavrului. Astfel, concluziile medicului legist referitoare la data survenirii decesului indică faptul că moartea victimei a avut loc în intervalul 17-18 decembrie 2019. Având în vedere că decesul victimei s-a produs prin strangulare, modalitate de suprimare a vieții ce are ca efect producerea decesului la momentul exercitării acestor acțiuni violente, judecătorul apreciază că la dosar nu există probe privind exercitarea unor astfel de violențe de către inculpați în intervalul 17-18 decembrie 2019, atunci când se reține că a survenit decesul victimei.

Cu alte cuvinte, judecătorul arată în motivare că probele administrate în cauză până în prezent nu fac legătura între violențele exercitate de inculpați pe data de 15 decembrie și decesul victimei care a survenit în intervalul 17-18 decembrie 2019, fiind imposibil să se accepte că inculpații ar fi putut să o stranguleze pe femeie în data de 15 decembrie, iar decesul să survină două, trei zile mai târziu.

Judecătorul mai arată în motivare că leziunile de la nivelul feței victimei, produse prin lovirea ei de către unul dintre inculpați care a și recunoscut, nu au fost considerate de către medicul legist ca fiind o cauză a decesului, astfel că nu pot atrage incriminarea inculpaților sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor. Urmare a probelor din dosar, până la momentul judecării contestației, judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Galați nu a putut reține existența unei suspiciuni rezonabile privind săvârșirea de către inculpați a infracțiunii de omor. Magistratul apreciază că există date privind săvârșirea de către inculpați a altor infracțiuni decât cea de omor, respectiv infracțiunile de lovire sau alte violențe și tentativă de viol.

Din considerentele arătate mai sus, judecătorul a admis contestația fraților formulată împotriva măsurii arestării preventive și au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 30 de zile.

Femeia găsită moartă pe un teren viran

Fraţii ar fi comis crima în data de 15 decembrie 2019, trupul neînsufleţit al femeii de 70 de ani, fiind găsit pe data de 19 decembrie. Potrivit informaţiilor primite atunci de la anchetatorii vrânceni, victima şi fraţii s-ar fi întâlnit în după-amiaza zilei de 15 decembrie la un magazin de pe raza comunei Cîmpineanca. Tinerii ar fi intrat în discuţie cu femeia şi, printre altele, i-au propus să o conducă până acasă, imobilul în care ea locuia fiind situat în drumul spre o fermă la care ei munceau. Ajunși la baraca femeii, fraţii i-ar fi propus să întreţină relaţii sexuale cu ei şi pentru că au fost refuzaţi ar fi lovit-o cu pumnii şi picioarele. Surse oficiale spuneau atunci că victima ar fi reuşit să iasă din baracă cu intenţia de a fugi, dar nu a reuşit să scape de furia celor doi, care ar fi urmărit-o şi ar fi continuat să o lovească. Aceleaşi surse mai spuneau că victima a fost şi sugrumată, după cum au arătat concluziile preliminare ale medicilor legişti care au efectuat necropsia.

Trupul neînsufleţit al femeii a fost găsit câteva zile mai târziu, pe un teren viran, în apropierea bărăcii în care ea locuia şi prezenta urme de violenţă. Anchetatorii au început imediat verificările, iar la câteva zile distanţă au ajuns la cei doi fraţi pe care i-au adus la Focşani, la audieri. Potrivit aceloraşi surse oficiale, unul dintre ei ar fi recunoscut fapta, celălalt nu. Pe data de 20 decembrie bărbații au fost arestați. Au făcut contestație care s-a judecat pe data de 9 ianuarie a.c., la Curtea de Apel Galați și au scăpat de arest.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?