Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

GALERIE FOTO: Programarea pentru pașapoarte se poate face și online. Iată ce pași trebuie să urmezi!

Cozile la care trebuie să stai pentru eliberare pașaportului pot deveni amintire dacă ai acces la internet. În urmă cu aproximativ doi ani, la nivelul județului Vrancea, a fost introdus portalul online epasapoarte.ro prin intermediul căruia cetățenii își pot face programarea pe internet pentru eliberarea pașaportului. Pașii pe care trebuie să-i urmezi sunt foarte simpli iar avantajul constă în faptul că se poate verifica statusul emiterii pașaportului electronic astfel încât să nu pierzi timp și bani alergând de la un ghișeu la altul pentru a întreba când poți intra în posesia pașaportului.

Există două tipuri de pașapoarte

După cum bine știți, există două tipuri de pașapoarte: pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar. Iată care sunt documentele necesare și taxele aferente fiecărui tip de pașaport: PAȘAPORTUL SIMPLU TEMPORAR este valabil 1 an și se eliberează în termen de 10 zile lucrătoare. Pentru eliberarea acestui tip de pașaport, adulții au nevoie de cartea de identitate și de pașaportul anterior (dacă este cazul), ambele în original. În cazul copiilor, sunt necesare următoarele documente: certificatul de naștere și buletinul, în cazul minorilor care au împlinit deja 14 ani, cărțile de identitate ale părinților/reprezentantului legal, împuternicitului/ambii părinți prezenți și, după caz, Declarația/Împuternicirea sau Hotărârea Judecătorească ori Certificatul de deces. Toate actele trebuie aduse în originial. TAXA aferentă pașaportului simplu temporar este de 96 de lei și se poate achita la Trezorerie, CEC sau Poștă pe numele Instituției Prefectului Vrancea.

Valabilitatea PAȘAPORTULUI SIMPLU ELECTRONIC poate fi de 3 ani – în cazul minorilor cu vârsta până la 12 ani, 5 ani – în cazul minorilor cu vârsta peste 12 ani, și de 10 ani – în cazul persoanelor cu vârsta peste 18 ani. Pașaportul cu valabilitatea de 3 ani pentru minorii cu vârsta până la 12 ani se eliberează în termen de 10 zile lucrătoare. După achitarea taxei de 234 de lei la Trezorerie, CEC sau Poștă pe numele Instituției Prefectului Vrancea, cetățenii trebuie să se prezinte la ghișeu cu următoarele documente: certficatul de naștere, pașaportul anterior (dacă este cazul), cartea de identitate a părinților/reprezentantului legal/împuternicitului sau a ambilor părinți prezenți și, după caz, Declarația/Împuternicirea sau Hotărârea Judecătorească ori Cetificatul de deces, toate în original. Actele necesare eliberării pașaportului simplu electronic valabil 5 ani pentru persoanele cu vârsta peste 12 ani sunt aceleași cu cele de mai sus, diferă doar taxa, care este de 258 de lei, iar termenul de eliberare ajunge la 14 zile calendaristice. Pentru eliberarea pașaportului simplu electronic valabil 10 ani pentru persoanele cu vârsta peste 18 ani, cetățenii au nevoie de: cartea de identitate și pașaportul anterior (dacă este cazul), ambele în original. TAXA este de 258 de lei și se achită la Trezorerie, CEC sau Poștă pe numele Instituției Prefectului Vrancea. Pașaportul simplu electronic cu valabilitate de 10 ani se eliberează în termen de 10 zile lucrătoare.

Programarea online

Dacă vreți să vă faceți pașaport sau să vi-l înnoiți pe cel vechi, nu este nevoie să stați la cozi. În urmă cu aproximativ 2 ani, în județul Vrancea a fost introdusă platforma online a Direcției Generale de Pașapoarte, epasapoarte.ro, despre care se pare că nu știu foarte mulți cetățeni. Pentru o programare online este nevoie de introducerea tipului de document pe care doriți să-l obțineți, pașaport temporar sau electronic, nume, prenume, data și ora când doriți să vă programați. Condiția obligatorie în momentul în care veniți la programare este să aveți taxa achitată, valoarea taxei variază în funcție de tipul pașaportului: 96 de lei pentru pașaportul temporar, 234 de lei pentru pașaportul valabil 3 ani și 258 de lei pentru pașapoartele valabile 5 și 10 ani.

Programarea online este mult mai practică. Spre exemplu, dacă te-ai programat la ora 14:35, ai intrat în ghișeu, nu mai aștepți ca atunci când mai ai alte 10 persoane în față. Țări precum Emiratele Arabe, Japonia și Mexic nu recunosc pașapoartele temporare, iar din acest motiv, persoanele care doresc să călătorească către aceste destinații sunt informate cu privire la acest aspect. Avantajul platformei epasapoarte.ro este acela că fiecare beneficiar poate verifica de acasă statusul emiterii pașaportului electronic după numărul cererii sau după ultimele 8 caractere din CNP și data depunerii programării. Interogarea se face pe site-ul Direcției Generale de Pașapoarte sau cel al Instituției Prefectului la secțiunea Status Pașaport, în baza ultimelor 8 caractere din codul numeric personal a celui care a depus cererea sau a numărului de cerere pe care l-a obținut în momentul în care a depus actele.

Care sunt pașii unei programări online

Pe site-ul Direcției Generale de Pașapoarte, în colțul din stânga sus, există o extensie numită Programare online, dați click pe ea și în subsolul paginii aveți un formular de programare. Iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmați:

„În câmpurile Nume și Prenume se va completa numele și prenumele persoanei pentru care se solicită programare; câmpul Telefon se activează dacă vă exprimați consimțământul expres pentru prelucrarea acestei informații; în câmpurile E-mail și Confirmă e-mail se va completa adresa de e-mail la care se vor primi datele programării; în câmpul Tipul de document se va selecta tipul de pașaport pentru care se depune cererea; în câmpul Locație se va selecta locația în care se va depune cererea de pașaport; în câmpul Număr persoane se va selecta numărul persoanelor (din familie) pentru care se face programare iar în câmpurile Persoane suplimentare se va menționa numele și prenumele fiecărei persoane suplimentare; în câmpul Data si ora se va alege data si ora la care se doreste programarea. Finalizarea programării prin selectarea câmpului Rezervă va transmite la adresa de e-mail indicată un mesaj (în caz contrar verificați și folderul SPAM) prin care să confirmați programarea. Neconfirmarea programării în termen de două ore duce la anularea acesteia‟, scrie pe site-ul https://epasapoarte.ro/, al Direcției Generale de Pașapoarte.

Se recomandă obținerea pașaportului biometric 

Comparativ cu pașaportul temporar, cel biometric este un document electronic care conține amprenta și trăsăturile feței posesorului. Mai precis, pașaportul biometric este pașaportul electronic. În anumite condiții speciale termenul de eliberare se poate reduce. Aceste condiții speciale pot fi: motive familiale, de sănătate sau profesionale. În momentul în care intervine schimbarea de nume, în cazul căsătoriei, este normal ca după obținerea noii cărți de identitate cu noul nume, și pașaportul să fie schimbat. De asemenea, în momentul în care se schimbă fizionomia, intervine nevoia de a schimba și pașaportul.

Pentru mai multe informații cu privire la obținerea pașaportului, cetățenii pot merge la Sediul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Vrancea, cu sediul în municipiul Focşani, b-dul Cuza-Vodă nr. 56 lunea, marțea, joia și vinerea în intervalul orar 08:30-16:30 și miercurea de la 08:30-18:30. Programări se pot face și online pe site-ul Direcției Generale de Pașapoarte: https://epasapoarte.ro/.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?