Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617
Luni 6 Mai 2024. Nr. 6617

GALERIE FOTO: Judo – Pepiniera lui Stănică!

De unde vin micii campioni de judo să devină mari campioni de judo? La Focșani, o mare parte dintre ei vin de la Pepiniera lui Stănică! Nu căutați referințe despre ea pentru că nu sunt de găsit. Sau nu erau ca atare până acum, când i-am dat un nume locului unde Stănică Grosu, reputat antrenor de judo la CSM Focșani 2007 pregătește pentru judo zeci de copii. De la unii de-o șchioapă și până încolo, pe la 13, 14, 15 ani și peste. Locul cu pricina este Sala de judo din Bariera Brăilei pe care sensei Stănică Grosu a amenajat-o la standarde de vârf în urmă cu câțiva ani și unde se antrenează nu doar micii sportivi, ci și cei mai mari ca vârstă și de mare valoare ca Laris Borș, când vine acasă de la Lotul Național, Bogdan Drâmbă, Alexandru Matei, Răzvan Burdușel și alte nume de referință ale acestui sport de la CSM 2007 sau LPS Focșani.

Antrenorii de judo de la cele două cluburi au făcut un fel de diviziune a muncii: unii se ocupă de formarea și pregătirea micilor judoka, alții de pregătirea ulterioară de șlefuirea acestora până la nivelul la care să concureze pentru medalii mondiale, europene, balcanice sau naționale. Aseară, am fost la sala din Bariera Brăilei unde sensei Stănică Grosu avea ultima parte a ședinței cu grupa care începuse la ora 16:00 și prima parte a ședinței cu grupa de la ora 17:00. În primul caz, în sală, liniște deplină, micuți sportivi care își luaseră în serios lucrarea pe care o aveau de făcut, chiar dacă profesorul făcea ca totul să pară o joacă. Era maniera sa de a-i face pe ei mici să facă lucruri din plăcere, cu bucurie. Și cu drag de sensei. L-am întrebat pe profesor câți dintr-o sută de veniți în sală rămân până ajung la marea performanță. ”Unul. Poate zece, poate nici unul”, mi-a răspuns. „Dar nu-i neapărat nevoie să devină campioni. Important pentru mine – ca și pentru colegii mei, cred că și pentru părinți, este ca acești copii să crească frumos, să se disciplineze, să gândească sănătos, să fie oameni care să facă față vieții. Iar cine-i menit să devină campion va deveni, pentru că aici găsește mediul în care să-și pună în valoare calitățile fizice, tehnice, de voință. Cu cei mici, ați văzut, lucrez cu plăcere pentru că sunt ascultători, răspund la ceea ce le cer. Învață! Acum am făcut o categorie de exerciții de în inițiere. În altă zi fac pregătire fizică. Să-i vedeți cum urcă pe aparate, scări, pe frânghii. Se joacă. Și învață. Și capătă condiție fizică”.

Au plecat cei mai mici, au venit cei puțin mai mari. Între ei, campioni naționali – Gabriela Istrati, care ieri a împlinit 13 ani – La mulți ani, Gabriela!, Alexandru Soare, Alexandra Marteș Zamă – dintre cei pe care i-am recunoscut. Dar și mai mulți alți medaliați – și cu siguranță, viitori medaliați, la competiții naționale și internaționale. Alt nivel al exercițiilor, alte rigori, aceeași atmosferă de lucru făcut temeinic. De vină o fi sensei Stănică Grosu, pentru că a transmite o stare de calm și seriozitate, de nevoie de performanță. Cu care sportivii pleacă din pepiniera lui gata să se bată pentru performanță la nivel mai înalt. Cât de înalt? Cam atât cât au ajuns până acum – și cu siguranță vor ajunge mai sus, nu peste multă vreme Laris Borș, Bogdan Drîmbă, Alexandru Matei. Ca să dau unele dintre cele mai importante nume ale momentului din judoul focșănean!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?