Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Festivalul de Teatru Tânăr “Ora de Teatru”, la final

În perioada 28.11.2019/01.12.2019, în județul Vrancea, s-a desfășurat prima ediție a Festivalului de Teatru Tânăr Ora de Teatru”, proiect de educație alternativă prin teatru finanțat de către Consiliul Județean Vrancea și organizat de către Asociația Protha Panciu în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea, Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Primăria Panciu, Primăria Vidra, Ateneul Popular “Mr. Ghe. Pastia” Focșani, Casa de Cultură Panciu, Casa de Cultură Odobești, Liceul Teoretic „Ioan Slavici” Panciu, Colegiul Național „Emil Botta”Adjud, Liceul Teoretic „Grigore Gheba” Dumitrești și Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești. Cota parte de participare la proiect a organizatorului a fost susținută de către sponsorul principal al evenimentului S.N. Nuclearelectrica S.A. Sponsori ai evenimentului au mai fost Fanplace IT SRL, Altex Prod SRL, Griff Comex si Restaurantul Clara.

Proiectul s-a derulat în șapte localități din județul Vrancea, Adjud, Dumitrești, Focșani, Mărășești, Odobești, Panciu și Vidra. În aceste localități s-au desfășurat ateliere de teatru pentru liceeni, de către membrii Trupei de Teatru Protha, la care au participat un număr de 230 de liceeni. Trupele participante la secțiunea concurs, la care s-a adăugat Trupa de Teatru Protha, au susținut spectacole de teatru în aceste localități, iar la acestea au participat un număr de 850 de spectatori, majoritatea fiind formata din tineri.

La festival au participat șapte trupe de teatru pentru liceeni So Trupa” Iași, „Anima” Focșani, „EvadArt” Făgăraș, „Leira” Rm. Vâlcea, „Ycar” Focșani, „Mircea Albulescu” Câmpina și „Ghioceii” Mingir – Republica Moldova. Caracterul festivalului s-a dorit a fi unul național, la care sa participe sase trupe de liceeni. Prin selectarea trupei de teatru din Republica Moldova insa festivalul a devenit unul cu caracter international, pe care si-l va pastra si la editiile viitoare. La sectiunea spectacole de teatru in concurs au participat sapte trupe. La secțiunea trupe în concurs și trupe invitate au participat un număr de 93 de liceeni din țară și Republica Moldova, 35 de voluntari liceeni si tineri, 7 traineri actori amatori, 11 coordonatori trupe liceeni, 6 personal conex.

Juriul format din actrita Tania Popa – presedintele juriului, regizorul Gheorge Balint si criticul de teatru Doru Mares au acordat urmatoarele premii:

  • Premii trupe de teatru: Premiul pentru cel mai bun spectacol al festivalului (ex aequo) – Premiul „Mr. Ghe. Pastia” – Trupei de Teatru „Mircea Albulescu” din Campina si Premiul „Leopoldina Balanuta” – Trupei de Teatru Leira din Rm. Valcea, , Premiul „Paul Sava” (pentru originalitate)– Trupa de Teatru EvadArt din Fagaras, Premiu „Petre Liciu” (pentru lucru in echipa si creatie) – So Trupa din Iasi, Premiul „Emil Botta” (pentru pastrarea traditiei si puritatea actului teatral) – Trupa de Teatru Ghioceii din Republica Moldova, Premiu „Duiliu Zamfirescu” (pentru energie teatrala) – Trupa de Teatru Ycar din Focsani.
  • Premiul pentru interpretare rol principal feminin (ex aequo): Raluca Hongu (Leira Rm. Valcea) si Roxana Banu (EvadArt Fagaras).
  • Premiul pentru interpretare rol principal masculin (ex aequo): David Lunca („Mircea Albulescu” Campina) si George Cosmin Stoica (Anima Focsani).
  • Premiul pentru interpretare rol secundar feminin(ex aequo) : Macrina Sivu („Mircea Albulescu” Campina) si Catalina Varanita (Ghioceii Mingir).
  • Premiul pentru interpretare rol secundar masculin(ex aequo) : Daniel Stanciucu („Mircea Albulescu” Campina) si Marius Fordea (Ghioceii Mingir).
  • Premii speciale: Premiul „Cornel Coman” – Vitalie Mircas (Ghioceii Mingir), Premiul „Emanoil Petrut” – Rebeca Pavel („Mircea Albulescu” Campina), Premiul „Alecu G. Croitoru” – Octavian Simonescu („Mircea Albulescu” Campina).

Organizatorii festivalului au acordat Premiul pentru promovarea educatiei alternative prin teatru persoanelor care s-au implicat si au sprijinit derularea proiectului educational, precum si celor care au contribuit prin activitatea depusa la formarea trupelor de teatru pentru liceeni: Danut Cristian (vicepresedinte a Consiliului Judetean Vrancea), Traian Negulescu (director la Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea), Ana Hegyi (So Trupa Iasi), Doina Migleczi (Leira Rm. Valcea), Ionela Ilie (Anima Focsani), Ioana Codrina Anghel (EvadArt Fagaras), Mihail Sarbu(Ghioceii Mingir) , Adrian Piciorea („Mircea Albulescu” Campina) si Ionut Tandara (Ycar Focsani).

Concertul de muzica i-a adus in fata publicului, pentru nouazeci de minute, pe Adrian Nour si Trupa Zamfirescu.

Masterclass-ul festivalului i-a avut ca protagonisti pe regizorul si producatorul de film Daniel Burlac (membru al echipei de productie a filmului „A fost sau n-a fost?” laureat in 2006 cu Premiul de debut Camera d’Or la Festivalul International de Film de la Cannes) si temerarul Avram Iancu (care a traversat Canalul Manecii si a parcurs Dunarea in inot; a participat la trei editii a ultramaratonului de la Cercul Polar de Nord).

Atelierele de teatru pentru trupele participante la festival au fost sustinute de Lucian Maxim (percutionist la Radiodifuzinea Romana) – atelierul de muzica si ritm, Alexandru Mustata (actor la Teatrul National din Bucuresti) – atelierul de improvizatie, Adrian Iacov (actor de teatru si film colaborator al Teatrului „Maria Filotti” Braila) – atelierul de lupte scenice si Adrian Nour (actor colaborator la Teatrul National din Bucuresti) – atelierul de teatru non verbal.

La buna desfasurare a festivalului organizatorul si partenerii de proiect au avut parte si de sprijinul acordat, prin asigurarea conditiilor necesare, de catre Primaria Focsani, Primaria Adjud, Primaria Odobesti, Teatrul Mr. Ghe. Pastia, Ansamblul Folcloric Tara Vrancei, Colegiul Național Unirea Focsani, Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva „Elena Doamna” Focsani si Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” Focsani.

Alăturarea sponsorului principal al evenimentului s-a datorat ca urmare a faptului că „Nuclearelectrica se implica activ in imbunatatirea procesului educational si suntem alaturi de organizatiile non-guvernamentale care dezvolta programe in acest domeniu. Incurajam formele de educatie alternativa pentru tineri ca instrumente ale dezvoltarii lor si ne-am bucurat sa fim parte la acest proiect, alaturi de Asociația Protha Panciu” – Cosmin Ghiță – Director General SN Nuclearelectrica SA.

Editia viitoare a Festivalului de Teatru Tânăr “Ora de Teatru” se doreste a avea loc incepand cu data de 02 aprilie 2020. Alaturi de festival, pentru cea de a doua editie, a venit ca sponsor Mercury360 Communications SRL.

Comunicat de presă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?