Ediția: Joi 6 iunie 2024. Nr. 6643
Ediția: Joi 6 iunie 2024. Nr. 6643

Zeci de porci au fost sacrificați la Bogza din cauza Pestei Porcine Africane

Zeci de porci din două gospodării din satul Bogza, comuna Sihlea, au fost eutanasiați de veterinari din cauza apariției virsului Pestei Porcine Africane. Serviciile veterinare au intervenit de urgență după ce a fost confirmat diagnosticul de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală. Cele două exploatații, din localitatea Bogza, au fost plasate sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Vrancea a dispus, conform planului de măsuri adoptat, eliminarea porcilor din cele două exploataţii prin evaluare, eutanasiere, îngropare sau incinerare și dezinfecţie. D.S.V.S.A. Vrancea solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, se arată într-un comunicat al DSVSA, care menționează că ancheta epidemiologică este în desfășurare. Totodată, veterinarii precizează că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social, din punct de vedere economic.

Este al doilea doilea focar de PPA apărut în ultima săptămână, tot într-o gospodărie individuală. Până acum nu au fost afectate marile ferme vrâncene de creștere a porcilor, care au luat măsuri speciale pentru a preveni apariția PPA. Pe de altă parte, ritmul crescut de apariție a focarelor PPA în gospodăriile individuale arată lipsa unor măsuri de biosecuritate specifice la acestea și pericolul pe care îl prezintă din cauza extinderii la marile exploatații comerciale.

Numărul de porci din gospodăriile populației va fi limitat la cinci animale, arată un ordin al ministrului Agriculturii. Proiectul a fost elaborat într-o perioadă dificilă pentru crescătorii de porci din țară din cauza extinderii focarelor de pestă porcină, cele mai multe fiind înregistrate în gospodăriile țărănești. Proiectul de ordin prevede patru categorii de exploatații pentru creșterea porcilor. Categoria unde se încadrează gospodăriile țărănești este „exploatația de creșterea suinelor de subzistență – exploatație agricolă cu un efectiv de maximum 5 capete porcine, cu greutatea de minimum 30 kg”. Doar în acest caz animalele pot fi deținute de persoane fizice care nu sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului. Chiar și așa, exploatația trebuie să fie înregistrată în Sistemul naţional de identificare şi înregistrare a animalelor și să respecte normele de biosecuritate specifice. Pentru celelalte tipuri de exploatații, mici, medii și mari, cu peste 130 capete, aceste pot fi deținute doar de persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane juridice organizate în condiţiile legii, înregistrate şi autorizate de oficiul registrului comerţului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?