Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

VIDEO și GALERIE FOTO: Ziua Armatei Române la Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor‟ Focșani. Cuvântul de ordine: „Uau!‟

Ce poate fi mai frumos decât să-ți cânte armata chiar de ziua ei pe 25 octombrie?! Vremea câinoasă de afară, „vremea soldatului‟, așa cum o numesc militarii, nu a fost motiv de îngrijorare. Zeci de copii, organizați în grupuri de educatoarele sau învățătoarele lor, au venit la sediul Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor‟, cu ocazia Zilei Porților Deschise. Militarii i-au primit cu bomboane, iar copiii au promis că vor reveni.

Treceți batalioane române Carpații…‟

Doamne, cât de mult îmi plac cântecele patriotice de luptă! Îmi conferă o anumită stare pe care cuvintele nu mă ajută să o descriu în totalitate. Este de ajuns, probabil, să vă spun că mi se face pielea de găină, iar inima îmi bate mai tare decât de obicei atunci când aud fanfara militară. „Astăzi, la sediul Brigăzii 282 Blindată «Unirea Principatelor» din Focșani, a avut loc Ziua Porților Deschise, activitate care face parte din multiplele manifestări organizate la nivelul Garnizoanei Focșani cu ocazia aniversării zilei de 25 octombrie. Porțile au fost deschise tuturor locuitorilor județului Vrancea. În general, ne-au vizitat copii, în mod organizat, cu clasele de la școală. Cei mici s-au arătat extrem de încântați, atât de tehnica și armamentul prezentat de colegii mei, cât și de faptul că au putut lua contact cu armele ca să înțeleagă care este rostul și rolul lor asupra militarului, să vadă cum arată echipamentul unui militar, să vadă care este greutatea echipamentului și cu ce se confruntă un militar. Între orele 10:00-11:00, la Mausoleul Eroilor din Sud a avut loc un ceremonial de depunere de coroane și, pe seară, începând cu orele 18:00 se va face retragerea cu torțe‟, a precizat, vineri, plutonier major, Oana Ieșan, subofițerul responsabil de relațiile publice.

La Mausoleul eroilor din Focșani au avut loc: oficierea serviciului religios, alocuţiunile comandantului garnizoanei Focşani, generalul de brigadă Ciprian Marin şi ale reprezentanţilor administraţiei publice locale, depunerea de coroane şi jerbe de flori în memoria eroilor Armatei României și defilarea gărzii de onoare. La activitate au participat reprezentanți ai administrației publice locale, cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război şi familiile acestora, militarii răniţi în teatrele de operaţii, elevi ai instituţiilor de învăţământ.

Știu despre arme de la jocuri‟

În coloană, doi câte doi, așa au venit micuții vrânceni la Brigada 282 Blindată Unirea Principatelor din cartierul Sud. Coloana s-a rupt în momentul în care cei mici au văzut tehnica și echipamentul militar. Bocancii pe care îi poartă parașutiștii militari, tricoul cu mânecă lungă, pantalonii și bocancii de iarnă Combat, ranița, un rucsac pentru 3 L de apă, fesul pe care îl poartă militarii iarna, vesta tactică ce poate cântări chiar și 9 kg, sunt doar câteva dintre obictele care completează ținuta unui militar, prezentate de sublocotenentul Adrian Banu zecilor de priviri curioase.

La standul cu armanent, fruntașul Florin Geru, alături de plutonierul Ilie le-au prezentat copiilor armamentul ușor de infanterie. Mitraliera, aparatura de vedere pe timp de noapte, binoclul, aruncătorul care cântărește 530 de kilograme au fost vedetele expoziției, toți copii au vrut să le atingă, să facă poze cu ele și, de ce nu, să învețe cum se utilizează. „Știu cum se folosește arma pentru că mă joc un joc cu puști‟, spune un băiețel blond cu strungăreață, „voi știți totul acum, cu internetul și jocurile din ziua de azi‟, îi respunde educatoarea cu care a venit la brigadă.

Fanfara militară

Deja v-am spus că vineri, pe 25 octombrie, de Ziua Armatei Române a fost o vreme urâtă: frig, ceață și umezeală. Copiii însă nu au băgat prea mult în seamă acest lucru… au găsit câteva băltoace cu apă și au început să se joace ca broscuțele pe lac. „Balta este mai importantă decât echipamentul militar?!‟, îi certa educatoarea… Se pare că, pentru câteva momente, da… Joaca este binevenită oricând, iar acesta este cel mai mare câștig al copilăriei. Militarii au știut cum să intre în jocul micuților vizitatori, și au reușit să le „pescuiască‟ atenția cu ajutorul autospecialelor.

„Uau!!!‟, asta s-a auzit din gura tuturor adulților și copiilor veniți la Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor‟ Focșani. Muzica Militară a Garnizoanei Focșani ne-a delectat urechile tuturor cu muzica de fanfară militară. Copiii au dansat spre deliciul adulților care îi filmau și fotografiau… a meritat tot frigul îndurat pentru zecile de minute în care au cântat militarii.

Este bine de știut că, cei care se antrenează să ne apere țara, sunt oameni ca noi: cu familii, cu sentimente și cu un suflet mare. De ziua lor, le urăm multă sănătate, putere de muncă, verticalitate și să dea Dumnezeu să fie tari oriunde ar ajunge. Cele aproape 20 de kilograme pe care ajung să le poarte pe câmpul de luptă, să se transforme în 20 de mii de mulțumiri pentru faptul că ne fac mândri că suntem români.

Ceremonia de premiere

Pentru a marca așa cum se cuvine ziua de 25 octombrie, zi aniversară pentru Armata Română, Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor‟ Focșani a organizat o ceremonie de premiere a tuturor participanților la concursurile organizate în decursul săptămânilor trecute cu prilejul acestui eveniment festiv.

Servesc patria!

Săptămânile trecute vă povesteam despre prima mea experiență de tras cu pușca în poligon. Astăzi vă voi spune câte ceva despre festivitatea de premiere la care am fost și eu invitată. Cu prilejul Zilei Armatei României, în Vrancea, s-au organizat aproximativ 10 concursuri la care au participat atât civilii, cât și militarii în rezervă sau actualii militari. Iată concursurile și participanții care au obținut premii:

Concursul „Repere vrâncene în istoria Forțelor Terestre ale Armatei Române‟

Locul III a fost ocupat de Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu‟ Odobești.

Locul II a fost ocupat de Liceul Teoretic „Ioan Slavici‟ din Panciu și de Liceul Teoretic „Eremia Grigorescu‟ din Mărășești.

Locul I a fost ocupat de Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea‟ Focșani și Colegiul Național „Emil Botta‟ Adjud.

Cupa presei la tir‟

Vă reamintesc, că am fost doi jurnaliști pe „câmpul de luptă‟ de la Slobozia Ciorăști: eu și Emil Grosu, deci, excludem din start locul III.

Locul II a fost ocupat de Silvia Lungu

Locul I a fost ocupat de Emil Grosu

Cupa veteranilor la tir‟

Locul III a fost ocupat de col. (r) Anton Soare

Locul II a fost ocupat de col. (r) Nicolaie Sima

Locul I a fost ocupat de col (r) Petrache Barbăroșie

Campionatul Triatlon ‟

Locul III a fost ocupat de Lotul Batalionului 288 Ap AA „Milcovul‟

Locul II a fost ocupat de Lotul Subunităților de Brigadă

Locul I a fost ocupat de Lotul Batalionului 280 I. Mc. „Căpitan Valter Mărăcineanu‟

Campionat Cros Echipe‟

Locul III a fost ocupat de Lotul Batalionului 288 Ap AA „Milcovul‟

Locul II a fost ocupat de Lotul Subunităților de Brigadă

Locul I a fost ocupat de Lotul Batalionului 280 I. Mc. „Căpitan Valter Mărăcineanu‟

Cros individual feminin‟

Locul III a fost ocupat de cap. cl. II Georgiana Dulhan – Subunitățile de Brigadă

Locul II a fost ocupat de frt. Flavia Mereuță – Batalionul 280 I. Mc. „Căpitan Valter Mărăcineanu‟

Locul I a fost ocupat de frt. Ionelia Panțuș – Batalionul 288 Ap AA „Milcovul‟

Cros individual masculin‟

Locul III a fost ocupat de sg. Grigoraș Pantuș – Brigada 81 LAROM

Locul II a fost ocupat de cap. cl. II Constantin Rusu – Batalionul 280 I. Mc. „Căpitan Valter Mărăcineanu‟

Locul I a fost ocupat de cap. cl. III Ionel Zimbru – Subunitățile de Brigadă

Campionatul de șah‟

Locul III a fost ocupat de Plt. Maj.Florin Năstasă – Batalionul 81 LAROM

Locul II a fost ocupat de Plt. Florin Popa – Batalionul 288 Ap AA „Milcovul‟

Locul I a fost ocupat de Plt. Maj. Mirel Lepădatu – Batalionul 288 Ap AA „Milcovul‟

Campionatul de tenis de masă pe echipe‟

Locul III a fost ocupat de Lotul Batalionului 288 Ap AA „Milcovul‟

Locul II a fost ocupat de Lotul Subunităților de Brigadă

Locul I a fost ocupat de Batalionul 81 LAROM

Tenis de masă individual‟

Locul III a fost ocupat de Frt. Răzvan Pustianu – Batalionul 288 Ap AA „Milcovul‟

Locul II a fost ocupat de Plt. Maj. Florin Murgu – Batalionul 81 LAROM

Locul I a fost ocupat de Plt. Maj. Viorel Vlădoiu

Foto de la Mausoleu: Gogu Petruț

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?