PUZ-ul pentru noul Palat de Justiție din Focșani va fi discutat în ședința extraordinară a Consiliului Local din această săptămână. În aceeași ședință va fi discutat și PUZ-ul pentru un bloc cu cinci etaje de pe strada Lupeni propus de firma de construcţii PIF&LMS Company, pentru care se propune exproprierea unei suprafețe de teren necesară pentru asigurarea accesului în Palatul de Justiție. Discuțiile dintre cele două părți și consilierii locali au avut loc la ultima ședință ordinară a Consiliului Local unde s-a stabilit amânarea proiectului și reluarea discuțiilor cu Ministerul Justiției pentru a vedea cât de necesară este exproprierea terenului. La acel moment, arhitectul Dimitrie Olaru, care a realizat documentația pentru Palatul de Justiție, a arătat că propunerea de expropriere a venit din partea Ministerului Justiției, după ce a fost schimbată tema de proiectare inițială. O comisie din cadrul Ministerului Justiției a venit la Focșani pentru a vedea terenul pe care urmează să fie construit noul Palat al Justiției și a fost dispusă modificarea temei de proiectare.
Modificările au vizat asigurea mai multor căi de acces, pe străzi diferite, dar trebuie avute în vedere și criterii estetice, Palatul de Justiție fiind considerat a treia clădire ca importanță într-un județ. Mai mult, deși au fost căutate alte variante unde ar putea fi amplasat Palatul de Justiție, în zona centrală a municipiului nu există nici un teren suficient de mare, care să aparțină domeniului public, unde să fie realizată o investiție de asemenea amploare. La rândul său, omul de afaceri Florin Păltinuş a precizat că nu a fost informat până atunci despre procedura de expropriere solicitată de Ministerul Justiției, deși a început în urmă cu un an de zile demersurile pentru construirea unui bloc de locuit și a solicitat avize suplimentare de la MApN, MAI și SRI. Patronul de la PIF&LMS Company a subliniat că societatea pe care o conduce are zeci de angajați, a realizat câteva blocuri în municipiu și plătește sume importante bugetului local. Probabil că dacă ar fi știut care vor fi implicațiile, nici nu ar fi fost cumpărat acel teren pentru realizarea blocului.
Reamintim că arhitecții care au realizat documentația de urbanism pentru Palatul de Justiție au arătat că terenul analizat, în suprafață de 11.338 mp, aparține statului și este dat în administrare Ministerului Justiției. „Pe lângă aceste terenuri au fost luate în studiu parcelele 9106 în suprafață de 1090 mp și 9166 în suprafață de 563 mp pentru care există propunere de expropriere pentru cauză de utilitate publică”, se arată în documentația tehnică.
Noul Palat al Justiției va avea două corpuri de clădire, pentru Tribunal și Judecătorie, cu elemente care vor fi preluate din arhitectura vechiului Tribunal Județean. Noul Palat va fi amplasat pe un teren pus la dispoziție de Consiliul Județean și va fi realizat de Compania Națională de Investiții în baza unui memorandum încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și Ministerul Justiției. Memorandumul încheiat în decembrie 2014 vizează consolidarea infrastructurii instanțelor de judecată aflate în municipiile reședință de județ, consolidarea infrastructurii parchetelor aflate în municipiile reședință de județ.