Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Prezenţa mai multor opţiuni vegetariene și vegane în meniuri, un imbold pentru reducerea consumului de carne (studiu)

Meniurile care conţin o varietate mai mare de opţiuni vegetariene şi vegane pot constitui un imbold pentru ca oamenii să aleagă astfel de alimente în locul preparatelor care conţin peşte sau carne, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie, citat luni de Press Association. O echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge a constatat că prin dublarea numărului de opţiuni vegetariene din meniuri s-a redus cu 40% – 80% numărul porţiilor din preparate cu carne achiziţionate, fără a fi afectate vânzările totale. În cadrul studiului, specialiştii au analizat 94.000 de opţiuni din meniurile din trei colegii britanice.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că cea mai importantă creştere a interesului pentru preparatele vegetariene şi vegane a fost constatată în cazul subiecţilor care, înaintea de adăugarea mai multor astfel de opţiuni în meniu, aleseseră în mod constant feluri de mâncare pe bază de carne sau peşte. Totodată, studiul a indicat că nu a existat un ”efect de recul”, respectiv alegerea unei cine pe bază de carne după prânzul vegetarian sau vegan. ”Trecerea la o dietă care include în proporţie mai mare plante este una dintre cele mai eficiente modalităţi de reducere a amprentei asupra mediului prin alimentaţie”, a explicat autoarea principală a studiului, Emma Garnett, de la Departamentului de Zoologie al Universităţii Cambridge. ”Înlocuirea unui procent din carne sau peşte cu mai multe opţiuni vegetariene poate părea ceva evident însă, din câte cunoaştem, nimeni nu a testat-o anterior. Soluţii ce par evidente nu funcţionează întotdeauna, însă se pare că aceasta da. Nu spunem că toate localurile şi restaurantele ar trebui să devină vegane peste noapte. Însă, dacă mâncarea ar fi (comparată cu) industria filmului, preparatele vegetariene şi vegane trebuie să primească rolurile principale, iar cele din carne ar trebui să nu mai acapareze lumina reflectoarelor”, a spus Garnett. Concluziile studiului au fost publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Universitatea Cambridge a eliminat deja din meniul cantinelor sale şi de la evenimentele organizate carnea de vită şi de miel din motive care ţin de protecţia mediului şi a crescut numărul de opţiuni vegetariene, notează Press Association. Universitatea a anunţat la începutul acestei luni că, în urma acestor modificări, universitatea a redus cu 10,5% emisiile de carbon ale departamentului de alimentaţie din cadrul Cambridge şi cu 33% emisiile de carbon per kilogram de materie primă.

Carnea de vită a fost interzisă începând din acest an şcolar şi în campusul Universităţii Goldsmiths din Londra în contextul luptei contra schimbărilor climatice. Măsura a determinat o reacţie din partea Uniunii Naţionale a Fermierilor (National Farmers Union – NFU) din Marea Britanie, care a denunţat ”abordarea excesiv de simplistă” a Goldsmiths şi a încurajat organizaţiile private sau publice, inclusiv universităţile, să sprijine agricultura britanică şi să se aprovizioneze la nivel local.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?