Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Duminică 2 iunie 2024. Nr. 6639

Proiectul unui telescop gigantic, amânat din cauza protestelor localnicilor din Hawaii

Telescopul TMT, a cărui construcţie este blocată de peste două luni de opozanţii acestui proiect, ar putea deveni cel mai mare dispozitiv optic de acest tip din emisfera nordică, fiind conceput pentru a permite astronomilor să descopere exoplanete şi să descifreze misterele ce înconjoară primele momente din viaţa Universului, informează AFP. TMT reprezintă o abreviere pentru „Thirty Meter Telescope”, o denumire care face trimitere la diametrul oglinzii sale uriaşe (30 de metri), de trei ori mai mare decât cele ale marilor telescoape optice aflate în prezent în stare de funcţionare. O astfel de suprafaţă nu poate fi realizată dintr-o singură bucată: ea va fi compusă dintr-un mozaic de 492 de „segmente” ajustate cu minuţiozitate, a căror suprafaţă totală este de 655 de metri pătraţi.

TMT va avea o rezoluţie a imaginilor de 12 ori mai fină decât aceea a celebrului telescop spaţial Hubble, cu un spectru de observaţie cuprins între ultraviolet şi infraroşu cu lungime de undă medie. „TMT va putea să obţină pentru prima dată imagini ale unor exoplanete asemănătoare cu Terra şi care orbitează în jurul altor stele, să studieze compoziţia atmosferelor lor”, a explicat astronomul francez Christophe Dumas, coordonatorul proiectului. Telescopul va servi şi pentru „a studia Universul atunci când acesta avea doar câteva sute de milioane de ani şi abia începea să lase lumina să circule în mod liber”, a continuat acelaşi specialist.

Potrivit teoriei susţinute de majoritatea comunităţii ştiinţifice, Universul, aşa cum este el cunoscut în zilele noastre, a fost creat în urmă cu 13,8 milarde de ani, în momentul producerii unei explozii primordiale – Big Bang.

Întregul articol pe https://bit.ly/2omFlw1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?