Ediția: Vineri 9 mai 2025 Nr. 6874

GALERIE FOTO: Monitorul vine pe strada ta. Str. Alexandru Vlahuță a fost asfaltată

Plouă mărunt, ca-n poeziile lui Bacovia. Este frig, iar chipul oamenilor abia se mai zărește de sub umbrelele colorate; pe alocuri cad castane fie pe mașini, fie pe trotuare… Sunt pe strada Alexandru Vlahuță, destinația de săptămâna aceasta în cadrul rubricii „Monitorul vine pe strada ta‟, acolo unde am vrut să văd cum arată covorul asfaltic, bordurile, trotuarele, spațiile verzi, căile de aces în blocuri, dacă se păstrează curățenia și dacă există locuri de joacă pentru copii. În urmă cu două zile, Cristi Valentin Misăilă, primarul Municipiului Focșani, anunța, printr-un video, că strada Alexandru Vlahuță a fost asfaltată. Toate gropile de pe artera principală au fost astupate prin turnarea straturilor de asfalt, iar zona pare acum cu mult mai cochetă față de anii trecuți. Oamenii sunt mulțumiți pentru că în sfârșit se vede ceva de la un „gospodar al orașului‟, în sfârșit nevoile lor sunt ascultate și rezolvate.

Foarte bine; se putea mai bine!‟

Hop o castană, hop și eu… Oamenii sunt grăbiți, apucă să-mi răspundă doar că strada arată super frumos și că sunt mulțumiți de primar, doar că întotdeauna este loc de mai bine: „Foarte bine arată, ce să spun mai mult că mă plouă și nu am umbrelă! Nu-i normal să fim și noi în rând cu lumea?! Felicitări domnului primar!‟, spune domnul Marcel. „Nu vreau să fiu uricioasă, nu sunt din cartier și mă emoționez când îmi ia cineva interviu… Arată ok, dar mai sunt lipsuri. Ei, față de cum era înainte, cu gropi și ce mai era, arată altfel. S-au mai astupat gropile, dar, vedeți că sunt multe zone în care se strânge apa‟, se scuză o doamnă. „Se putea mai bine! Arată ok, dar sunt cam multe denivelări‟, observă Gabriela. Cu vremea nu te poți certa, e drept, pe stradă sunt zone în care se acumulează apa, dar acesta este rezultatul unor averse care continuă să stăpânească Focșaniul încă de joi după-amiază.

Parcul de la CEC, exemplu de civilizație

Norii posomorâți și picăturile de „lacrimi‟ pe care Dumnezeu le revarsă peste oraș nu mă împiedică să observ faptul că parcul din apropiere de CEC Bank arată impecabil: curățenie, mulți, mulți arbori și arbuști, bănci la discreție, și un spațiu de joacă pentru copii dotat cu un tobogan și două leagăne. Momentan, în parc sunt doar melci… vietăți mici care se bucură că nu este niciun trecător grăbit care să le strivească sub greutatea pantofilor; un melc se odihnește pe o bancă de la intrarea în parc, în timp ce un altul mănâncă puțina iarbă verde care i-a ieșit în cale… Între timp, prin parc a trecut un bătrân… doar a trecut, nu avea umbrelă și nici motive de zăbovit. Las parcul în urmă, să se odihnească…

Mult-dorita parcare!

De o parte și de alta a instituției CEC Bank sunt două locuri de parcare: prima are 7 locuri închiriate de instituția menționată anterior, iar celelalte 17 sunt alocate cetățenilor. Puțin mai în față, spre sensul giratoriu din apropiere de centru, este o altă parcare spațioasă de care se bucură locatarii de pe str. Alexandru Vlahuță. În zonă există: CEC Bank, Școala Gimnazială nr. 3, un birou de cadastru, unul pentru RCA, un cabinet psihologic, o casă de pariuri sportive, un magazin cu aparate auditive, market-uri, un SH, un cabinet stomatologic și un fost salon de înfrumusețare… în prezent spațiul este de închiriat. În afară de castane și frunze rumenite de toamnă, trotuarele sunt curate. Recent, str. Alexandru Vlahuță a devenit stradă cu sens unic.

Cine a fost Alexandru Vlahuță?

La Pleșești, în Principatul Moldovei, se năștea Alexandru Vlahuță, cel care avea să devină unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați sciitori români. A trăit 61 de ani (n. 5/17 septembrie 1858, d. 19 noiembrie 1919). România Pitorească este una dintre cele mai cunoscute opere ale regretatului sciitor. Dumitru Micu – istoric și critic literar, a considerat că România Pitorească este un „atlas geografic comentat, traversat de o caldă iubire de țară.‟ Casa memorială a lui Alexandru Vlahuță se află la Agapia, în județul Neamț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?