Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Senatorul Cristian Dumitrescu la Şcoala de Vară a TSD Vrancea: Ne-a interesat ce putem face pentru bunăstarea românilor

Peste 40 de tineri social democrați vrânceni participă la „Şcoala de Vară a Tineretului Social Democrat Vrâncean“, ediţia a-XV-a, care are loc la Lepșa. Discuțiile în cadrul Şcolii tineretului social democrat vrâncean au început ieri și au ca temă principală „Social democrația, ideologia de stânga – singura care poate asigura prosperitatea României“. La discuțiile de ieri au participat senatorul PSD de Vrancea Cristian Dumitrescu, fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu, dar și deputatii Nicușor Halici și Dragoș Bîrlădeanu.

Senatorul Cristian Dumitrescu a declarat că este nevoie de regândirea social-democrației la nivel național și european. „Se despart apele în Europa și în lume în ceea ce privește sistemele politice. Noi am aplicat politica social democrată în programul de guvernare, ne-a interesat ce putem face pentru bunăstarea românilor și nu am mai vorbit despre înnoire, despre rolul pe care îl are social media. În Vrancea am câștigat și vom câștiga lupta politică, dar în România și în Europa este nevoie de o regândire a ceea ce înseama social democrația, raportat la provocările date de rețelele de socializare. Sunt și alte provocări care bulversează societatea și lumea. Terorismul, globalizarea, schimbările climatologice, etc., toate acestea sunt provocări la care trebuie să găsim soluții social democrate. Este vorba de soluții ce trebuie luate la nivel național și internațional”, a afirmat senatorul.

Acesta a spus că este bucuros de faptul că, împreună cu președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, a reușit să facă din școala de vară un eveniment de tradiție în Vrancea. „Este o mare bucurie că avem această școală de vară a tineretului social democrat la Lepșa. Este singura școală de acest gen, care are loc la nivelul organizațiilor județene ale PSD. Mă bucur că am reușit ca împreună cu președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, să creăm o tradiție din organizarea acestui eveniment care se numește Școala de Vară a TSD Vrancea”, a adăugat Dumitrescu.

„Mă îngrijorează scăderea dramatică a numărului de elevi“

Fostul Ministru al Educației, senatorul Ecaterina Andronescu, a vorbit despre rolul pe care îl are educația pentru tinerele generații. „Mă bucur că în Vrancea avem școli foarte bune, dar sunt și școli în care rezultatele nu sunt bune. Știți ce face diferența dintre rezultatele bune și cele mai puțin bune? Părinții! Părinții sunt cei care trebuie să se implice în așa fel încât copiii să știe că nu doar la școală sunt ținuți din scurt, ci și acasă”, a afirmat Ecaterina Andronescu. „Mă îngrijorează scăderea dramatică a numărului de elevi din România. Acum avem 2.850.000 de elevi față de 3,5 milioane de elevi în urmă cu câțiva ani. Este o cădere dramatică a numărului de copii. Poate vă veți întreba dacă numărul profesorilor a scăzut. Ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat din diverse motive. Mulți copii sunt plecați cu părinții în străinătate și nu sunt prinși în sistemul activ de educație, dar nici nu sunt scoși din acest sistem. Alții sunt trecuți pe lista abandonului școlar, dar sunt și alte situații”, a adăugat aceasta.

„Să faci educație cu creta în mână nu mai este eficient!”

Potrivit fostului ministru, marea provocare pentru dascăli și elevi este schimbarea radicală a modului în care se învață în România și în lume.

Avem parte de generații care au schimbat radical modul de a învăța. Se folosește foarte mult imaginea și de aceea tinerii stau cu telefonul în mână permanent. În acest context, să faci educație cu creta în mână nu mai este eficient. Trebuie să ne adaptăm și să folosim modalități educaționale moderne, care să îi atragă pe elevi. Trebuie să ținem cont de volumul imens de informație care poate fi accesat în sistem digital și să îl folosim în scoli”, a afirmat Ecaterina Andronescu.

Avem o lipsă acută de forță de muncă și avem nevoie de personal specializat în diverse meserii. De aceea trebuie să determinam tinerii să meargă către aceste meserii, să vină la școlile profesionale de profil. Trebuie să mai ținem cont de un lucru foarte important: suntem în situația în care se nasc mai mulți copii în străinătate decât în România”, a încheiat aceasta.

Deputatul Nicușor Halici le-a vorbit tinerilor despre rolul PSD în România. „Un lucru este cert, PSD s-a erodat la guvernare, dar nu atât de mult încât să nu mai conteze în ecuația politică. De aceea adversarii politici fac tot ce pot și folosesc resurse nebănuite menite de a reduce și minimaliza rolul pe care îl are Partidul Social Democrat în viața românilor. PSD are resursă umană foarte bună și foarte mare. Este partidul cel mai mare și cel mai bine organizat din România și cred că și acesta este unul dintre motivele pentru care restul competitorilor politici fac tot ce pot ca să ne scoată din viața politică sau să ne minimalizeze rolul de cel mai important partid din România. Însă, sunt convins că acest lucru nu le va reuși”, a spus deputatul Nicușor Halici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?