Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Bacalaureat: Candidații susțin că s-au pregătit mai bine și speră la note bune

Absolvenții claselor a XII-a au susținut, ieri, proba la alegere a profilului, din cadrul sesiunii de toamnă a examenului de Bacalaureat. Au fost înscriși 391 de candidați, însă dintre aceștia s-au prezentat doar 294, astfel că au fost înregistrați 97 de absenți. Proba s-a desfășurat conform metodologiei, nu au fost evenimente deosebite și nici un candidat nu a fost eliminat. Și de această dată elevii care au trecut prin acest examen au relatat că subiectele au fost pe măsura așteptărilor lor, fiind mult mai accesibile în comparație cu sesiunea de vară a bacalaureatului. De asemenea, ei au precizat și faptul că s-au pregătit mult mai conștiincios de această dată.

O candidată de la Liceul Tehnologic Odobești, profil Resurse naturale și Protecția Mediului, a susținut proba la biologie. „În vară a fost foarte greu, în special problemele cu heterozigotul, dar acum a fost foarte ușor. La primul subiect am avut de scris despre o boală a sistemului excretor, la altele am avut și grilă, dar a fost bine, trebuie să fim optimiști”, a spus aceasta. De aceeași părere a fost și un candidat de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau”, profil tehnic. „A fost mult mai bine de această dată. Și la matematică a fost ușor, dar și astăzi. Subiectul III a pus ceva probleme, dar am scris și acolo. Nu am avut emoții, pentru că dacă ai emoții te pierzi, eu unul sunt mulțumit pentru ce am făcut la această probă”, a declarat acesta.

Un candidat de la Liceul Teoretic „Duiliu Zamfirescu” Odobești, profil matematică informatică, a fost de părere că variantele de tip grilă au fost de ajutor. „Pentru că este a doua oară când dau examenul, pot face o comparație între mine cel de acum și cel din vară. Acum pot spune că am învățat un pic mai mult. Subiectele au fost, de asemenea, un pic mai accesibile decât data trecută. Atunci, fiind prima dată, am avut emoții mai mari, dar acum am mers fără stres, iar subiectul III, cel cu țesuturile, nu l-am învățat așa bine, însă faptul că am avut și teste grilă pe mine m-a ajutat. Este adevărat că la unele exerciții poți merge prin eliminare și rămâne ce este mai bun, iar la altele te încurcă. Acum, a trebuit să fiu foarte atent, pentru că la unele termenii de la grilă erau aproape identici. Dar am speranța că va fi bine”, a afirmat acesta.

Simona Ana Maria Iepurică, de la Colegiul Tehnic „Valeriu D Cotea”, profil tehnologic, a spus despre această probă că a fost mai grea decât în vară. „Mie mi s-a părut mai greu decât cel din vară, pentru că m-am încurcat mai mult. La subiectul III a fost despre țesuturile vegetale și m-a băgat în ceață. Astă vară a fost eseu despre organismele celulare, așa că acum a fost mai greu, însă la probleme m-am descurcat. Am avut și emoții… emoție avem mereu, dar după ce vezi subiectul trece”, a susținut tânăra.

Și de subiectele de la proba de geografie absolvenții au fost entuziasmați. O candidată de la Liceul Teoretic „Grigore Gheba” din Dumitrești, de la profil filologie, a spus că au fost ușoare. „A fost mai ușor, cel puțin la subiectul III, față de sesiunea anterioară. Atunci a fost mai dificil, am avut calcule despre densitate, dar acum am avut de făcut niște calcule între țări, între populații. Ușor, oricum! De data asta m-am pregătit mai bine și sunt mai liniștită. Mi-am calculat nota și știu că va fi bine. Eu am dat și la română, să îmi măresc nota”, a afirmat aceasta.

Optimistă este și Iuliana Encea, de la Liceul „Simion Mehedinți” Vidra. „Mie mi s-au părut subiectele aproape la fel ca cele din sesiunea de vară. Ultima parte a fost mai ușoară, spre deosebire de celelalte subiecte, iar ca să fac un rezumat, acum a fost mai ușor: Europa și România, ceva clasic. Primul subiect a fost din Europa, cum se dă în fiecare an, despre Irlanda, Moldova. Am avut și grilă și asta ne-a ajutat foarte mult. La subiectul III am avut tabel, un grafic, pot spune că a fost bine. Eu mă aștept la notă bună, dar în caz de orice eventualitate depun contestație, oricum sunt optimistă”, a precizat tânăra.

Astăzi, dar și mâine, are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Pe data de 29 a lunii va fi evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în intervalul 30 august – 2 septembrie va avea loc evaluarea competențelor digitale, urmând ca pe 2 și 3 septembrie să fie evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Afișarea rezultatelor la probele scrise se va face pe 3 septembrie, până la ora 12:00, iar depunerea contestațiilor se va putea face în aceeași zi, până la ora 16:00.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?