Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639
Ediția: Sâmbătă 1 iunie 2024. Nr. 6639

Un urs terorizează sătenii din Nistorești

Un urs a băgat spaima în sătenii comunei Nistorești, unde a atacat animalele din mai multe gospodării în ultimele săptămâni. Au fost deja înregistrate două atacuri în ultimele două zile. Unul dintre cititorii Monitorul de Vrancea ne-a semnalat cazul tatălui său care a rămas fără patru oi în urma atacului ursului. „În noaptea de 20 spre 21 august, gospodăria tatălui meu Roman Petrache de 81 de ani din comuna Nistorești a fost atacată de un urs foarte periculos omorându-i un număr de 4 ovine ce făceau parte din puținele surse de venit. În urma celor întâmplate am cerut a se lua măsuri urgente de la Asociația Vînătorilor Vrancea, Garda de mediu, Agenția de mediu dar din răspunsurile date reiese o indiferență totală pentru a stopa acest fenomen deosebit de periculos care se petrece în zonele de munte. Este de neînțeles faptul că deja la nivelul județului au murit 3 persoane atacate de urs și au fost multe alte pagube materiale”, ne-a scris cititorul.

O comisie formată din reprezentanții instituțiilor statatului s-a deplasat deja la Nistorești pentru a evalua pagubele și a întocmi documentația pentru acordarea despăgubirilor. Reprezentanții Gărzii Forestiere ne-au spus că vor fi solicitate despăgubiri doar pentru cadavrele animalelor găsite la fața locului, nu pentru toate animalele dispărute. „Noi am mai găsit doar două cadavre și vom face documentația doar pentru acestea, nu pentru celelalte date dispărute”, ne-a spus reprezentantul Gărzii Forestiere.

Primarul comunei Nistorești, Ion Gogoriță, ne-a spus că este un an cu mai multe atacuri ale urșilor decât anul trecut, când au fost doar atacuri la stupini. O situație similară a mai fost în urmă cu trei ani. De această dată, oamenii sunt îngrijorați și așteaptă măsuri ferme din partea autoritățior pentru a la proteja viețile și bunurile. „Noi am făcut o informare către gestionarii fondurilor de vânătoare despre problemele de aici iar ei sunt cei care vor stabili măsurile care se impun. Oamenii sunt îngrijorați din cauza atacurilor, mai ales că li se distruge și puținul pe care îl mai au în gospodării”, ne-a spus primarul Ion Gogoriță.

Din păcate, autoritățile centrale reacționează foarte greu la solicitările venite din partea comunităților locale unde au avut loc atacuri ale urșilor. Fie că este vorba despre relocarea urșilor sau de extracția animalelor agresive, birocrații de la București se feresc să ia decizii clare și rapide care să vină în ajutor oamenilor din zona de munte a județului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?