Soare, cald, cer senin și… dureri insuportabile de rinichi! Cel puțin o dată în viață ni s-a întâmplat să avem probleme cu rinichii, fie pentru că nu am băut îndeajuns de multe lichide în ziua respectivă, fie pentru că moștenim genetic această afecțiune, sau pur și simplu nu am avut grijă să ne odihnim atât cât are nevoie organismul nostru.
Cum se manifestă durerea de rinichi?
Rinichii sunt situați de o parte și de alta a coloanei vertebrale și se aseamănă cu două boabe de fasole. Printre numeroasele funcții pe care le îndeplinesc aceste organe amintim: eliminarea toxinelor și a excesului de lichide din corp, reglarea nivelului de hormoni care țin sub control tensiunea arterială, producția de celule roșii și acizii grași, precum și asimilarea calciului, sodiului și a potasiului din alimente. Durerea de rinichi se manifestă sub forma unor înțepături la nivelul unuia sau a ambilor rinichi, și iradiază pe toată suprafața mijlocului. Cele mai comune cauze ale acestor dureri le reprezintă infecțiile tractului urinar sau pietrele la rinichi. În cazuri extreme, durerile generalizate sau ascuțite localizate între ultima coastă și fese pot fi asociate și cu febra, disuria (durerea la urinare), urme de sânge în urină, stări de greață, vărsături, amețeală, constipație sau diaree, iritații, oboseală, frisoane, tensiune arterială crescută, puls mărit, umflarea membrelor superioare și a celor inferioare sau gustul metalic în gură. Atunci când simptomatologia nu necesită vizita la un medic de specialitate, putem apela la câteva remedii naturiste – ceaiurile.
Mătase de porumb, codițe de cireșe, muguri de plop…
De la bunici știm că plantele trebuie să ne fie prietene, mai ales cele care ne ajută să păstrăm un echilibru atât la exterior, cât și la interior. Corpul nostru este un sanctuar, iar sănătatea este cea mai bună stare de spirit. Pentru diminuarea durerilor de rinichi, bunicile sau mamele ne recomandă ceaiuri făcute din diferite plante medicinale: codițe de cireșe, mătase de porumb, muguri de plop, troscot, coada calului, coada șoricelului etc. Ne-am propus să discutăm în acest articol despre câteva dintre aceste remedii naturiste care ne pot ajuta să combatem durerile de rinichi sau infecțiile urinare.
Când eram mici și trebuia să mergem cu părinții la câmp, noi, fetițele, obișnuiam să ne imaginăm că porumbul care încă nu a fost scos din învelișul frunzelor este de fapt o păpușă cu păr roșcat. Acel „păr‟ este de fapt mătasea porumbului (Stigmata Maydis) din care se poate prepara un excelent ceai. Efectul diuretic, antiinflamator și calmant este recunoscut ceaiului din mătase de porumb, însă gustul nu este unul prea… fericit. „Baba suferă la frumusețe‟ și la sănătate, am adăuga noi. Mătasea de porumb conține vitaminele K, C, B, E, substanțe și săruri minerale care asigură sănătatea și energia organismului. O cană de ceai din mătase de porumb este benefică în lupta împotriva toxinelor și asigură refacerea sistemului urinar. Ceaiul din mătase de porumb se face din 2 linguri de mătase mărunțită presurate peste 250 ml de apă clocotitită. Se acoperă recipientul pentru aproximativ 15/20 de minute, după care se strecoară. Se recomandă o cură de 10 zile, timp în care este de preferat să consumați 2/3 căni de ceai pe zi.
Cireși înfloriți, miros de primăvară și cântec suav de păsări… este imaginea care ne duce cu gândul la îndepărtata Japonie și la întinsele-i plantații de cireși cunoscuți pentru spectacolul de culoare pe care îl oferă atunci când florile lor pur și simplu „explodează‟. Pe lângă vitaminele A și C, și magneziu, cireșele conțin antocianine, acid hidroxicianimic și melatonină, trei substanțe cunoscute pentru proprietățile lor medicinale. Ceaiul din codițe de cireș (Cerasi stipes) este recomandat pentru cei care se confruntă cu infecții urinare. Cozile de cireșe au efecte diuretice, depurative (elimină toxinele), antifebrile (combate febra), antidiuretice și antiinfalamatoare renale. O mână de cozi de cireșe lăsate la uscat se amestecă cu 500 ml de apă fiartă. După 20/25 de minute de răcire, ceaiul se recomandă a fi consumat fără a adăuga zahăr, îndulcitori sau miere. Este indicată o cură de două săptămâni, timp în care rinichii tăi îți vor mulțumi că ai grijă de ei.
Ceaiul din muguri de plop (Populus Tremuloides) contribuie la buna funcționare a rinichilor și a vezicii urinare. Mugurii de plop sunt cunoscuți pentru efectele lor atimicrobiene, antiinflamatorii, analgezice, antifebrile, expectorante, diuretice și cicatrizante. Pentru o cană cu apă fierbinte este nevoie de o linguriță de plante. Se lasă la infuzat aproximativ 20 de minute. Se recomandă un consum de 2/3 căni de ceai pe zi.
Noi vă urăm sănătate, că-i mai bună decât toate; vă recomandăm să respectați orele de odihnă și cantitatea de apă necesară unei vieți sănătoase și echilibrate și așteptăm să ne împărtășiți pe adresa: redactie@monitorulvn.ro câteva dintre remediile la care apelați atunci când vă confruntați cu dureri de rinichi sau infecții urinare.
Cel mai important însă, atunci când vă confruntați cu probleme de sănătate, consultați medicul! Remediile naturale/naturiste pot fi un adjuvant, nu un tratament în sine!