Ediția: Sâmbătă 21 Iunie 2025 Nr. 6904
Ediția: Sâmbătă 21 Iunie 2025 Nr. 6904

Dr. Iulian Buruiană: Litiaza renală astăzi

          Litiaza renală (Calculi la rinichi) se mai denumește în cultura populară ca ”Pietre la rinichi”, reprezentând cel mai frecvent loc de dezvoltare al litiazei aparatului urinar și, totodată, una dintre cele mai vechi boli din medicina umană.

          Este o afecțiune ce se poate întâlni la unul sau ambii rinichi și este destul de frecvent întâlnită la nivel global prevalența mai mare fiind în America de Nord față de Europa și Asia, unde este riguros înregistrat numărul de cazuri. Afectează mai frecvent bărbații în raport cu femeile și indivizii din rasa albă față de celelalte rase, conform ultimelor statistici.

          Cei mai mulți calculi renali conțin calciu în structura lor (cca 80%) în diverse forme și combinații chimice, restul având în compoziție alte tipuri de substanțe chimice.

          Dintre cauzele favorizante de apariție ale calculilor renali întâlnim: consumul redus de lichide, anumite obiceiuri alimentare dăunătoare sănătății organismului uman, predispoziții genetice metabolice familiale, consumul cronic al anumitor medicamente, infecții urinare persistente, sindroame diareice sau asocieri ale acestora.

          Manifestările Litiazei renale îmbracă o multitudine de forme, de la absența  simptomelor și descoperirea acesteia cu ocazia unor investigații imagistice pentru alte afecțiuni, până la dureri în zona lombară iradiate anterior, urină tulbure sau amestecată cu sânge (hematurie), usturimi la urinare, febră cu sau fără frisoane, urinări dese, etc.         Cea mai redutabila manifestare este reprezentată de colica renală, apărută în momentul obstrucției căilor urinare din interiorul rinichiului în totalitate, în care durerea descrisă anterior devine violentă, atroce, repetitivă adesea și reprezintă o urgență urologică.

           Identificarea calculilor urinari în general se face cu ajutorul unor investigații imagistice, cel mai adesea prin echografia abdominală, unde se pot identifica calculii din rinichi sau cei din apropierea lui sau a vezicii urinare, radiografia abdominală pe gol ce evidențiază calculii urinari cu calciu, și, mai ales, computertomografia (CT), cu sau fără substanță de contrast, ce oferă informații referitoare la sediul, mărimea, duritatea și numărul lor.

          Metode de tratare sunt multiple astăzi, depinzând de dotarea respectivului serviciu de Urologie unde se rezolva afecțiunea, și acestea diferă după momentul depistării calculilor aparatului urinar – prin descoperirea întâmplătoare la investigațiile sus amintite se poate utiliza un tratament de dizolvare (litolitic), în timp ce, la cazurile deja manifeste, se pot utiliza procedee de extragere a acestora. Cel mai adesea se practică proceduri minim invazive de extragere sau spargere a calculilor, utilizând căile urinare naturale cu diverse tipuri de aparate endoscopice și rezultate foarte bune, mai rar astăzi fiind necesare operații deschise.

          Concluzionând, putem să observăm că, deși este o afecțiune destul de cunoscută și frecvent întâlnită, Litiaza renală poate fi ușor evidențiată și tratată cu succes prin simpla prezentare la cabinetul medicului urolog încă de la apariția primelor simptome menționate.

Medic Primar Urolog, Iulian Buruiană

Centrul Medical LIOMED, Focșani, str. Mare a Unirii 26A

Programări la 0764.450.506 sau 0739.753.736

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?