Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636
Ediția: Miercuri 29 Mai 2024. Nr. 6636

VIDEO: Kraftwerk a câştigat un proces vechi de 20 de ani, ce viza drepturile de autor asupra unui videoclip

Grupul german Kraftwerk, pionier al stilului electro-pop, a câştigat un proces vechi de 20 de ani, care viza drepturi de autor aferente unei durate de doar două secunde din videoclipul piesei sale „Metal On Metal” din 1977, informează marţi BBC. Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit că muzicienii nu pot să prezinte sub formă de „eşantioane” creaţii ale altor artişti fără permisiunea acestora.

Kraftwerk a demarat o acţiune în instanţă împotriva producătorilor hip-hop Moses Pelham şi Martin Haas în 1999 din cauza cântecului „Nur Mir” interpretat de cântăreaţa Sabrina Setlur. Decizia anunţată de CJUE ar putea avea implicaţii majore asupra industriei muzicale. Conform hotărârii de luni, orice reproducere a unui eşantion de sunet ce a fost prelevat dintr-o înregistrare deja existentă pe piaţă trebuie să fie autorizată de producătorul original. Cei doi membri ai grupului Kraftwerk, Ralf Hutter şi Florian Schneider-Esleben, sunt creditaţi în calitate de producători ai piesei „Metal On Metal”, inclusă pe albumul „Trans-Europe Express”.

CJUE a decis, totodată, că eşantioanele de sunet modificate, care nu pot fi recunoscute şi comparate cu originalul, pot fi totuşi utilizate fără permisiunea producătorului original. Procesul demarat de grupul Kraftwerk viza o scurtă secvenţă de tobe, repetată în buclă în cântecul interpretat de Sabrina Setlur. În 2012, Curtea Federală de Justiţie a Germaniei a decis că single-ul Sabrinei Setlur nu ar mai trebui să fie difuzat şi promovat, dându-i astfel dreptate lui Ralf Hutter, care spunea că acel single încalcă drepturile de autor. Însă în 2016, Curtea Constituţională din Germania – cea mai înaltă instanţă a acestei ţări – a decis că impactul negativ reclamat de Kraftwerk nu depăşeşte ca importanţă conceptul de „libertate artistică”. Cazul a ajuns astfel la CJUE, unde a fost judecat în apel.

În acelaşi registru, site-ul The Wrap a anunţat că artistul Meatloaf a ajuns la o înţelegere într-un alt proces ce vizează drepturile de autor şi în care a fost implicată piesa lui de mare succes „I Would Do Anything For Love (But I Won’t Do That)”. Procesul a fost demarat iniţial în 2017 la Tribunalul Federal din California de Enclosed Music, care considera că renumita piesă a copiat un cântec din 1989, intitulat „(I’d Do) Anything for You”, compus de Jon Dunmore Sinclair şi Mike Molina. Detaliile financiare ale acestei înţelegeri nu au fost făcute publice.

Într-un alt caz similar, un tribunal american a decis că vedeta pop Katy Perry a inclus în single-ul ei „Dark Horse” (2013) secvenţe copiate dintr-un cântec de rap creştin. Katy Perry a depus mărturie în instanţă şi a negat că ar fi auzit vreodată acel single din 2009, „Joyful Noise”, interpretat de grupul Flame, înainte de a înregistra „Dark Horse”. Ea s-a oferit chiar să interpreteze piesa „Dark Horse” în sala tribunalului, atunci când avocaţii ei nu au putut să difuzeze cântecul în faţa juraţilor din cauza defectării sistemului de boxe audio din sala de judecată. Decizia împotriva cântăreţei Katy Perry a fost anunţată luni. Verdictul duce acum procesul în faza stabilirii daunelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?