Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624
Ediția: Miercuri 15 Mai 2024. Nr. 6624

Deputatul Rodica Boboc: Trebuie sprijinite familiile care au suferit pagube din cauza inundaţiilor

Deputatul PSD de Vrancea, Rodica Boboc, a solicitat Guvernului României sprijin pentru familiile care au suferit pagube din cauza inundaţiilor. Parlamentarul vrâncean a avut și o interpelare în acest sens în plenul Camerei Deputaților în care arată că în ultimele două, trei luni de zile, cea mai mare parte a teritoriului României s-a aflat sub incidenţa unor coduri meteorologice galbene, portocalii şi roşii de vreme severă. Aceste fenomene meteo au condus la pierderi materiale însemnate pentru gospodăriile populaţiei, cât şi la pagube deosebite pentru terenurile agricole, culturi, infrastructură rutieră, canalizare etc., unele localităţi şi gospodării rămânând izolate şi/sau lipsite de apă potabilă. „Multe familii sau persoane singure au rămas fără locuinţă, fără bunuri uzuale şi de folosinţă îndelungată, fără animalele şi păsările din gospodării, deci fără elementele necesare traiului zilnic. Mai mult, s-au înregistrat pierderi de vieţi omeneşti, situaţii care afectează şi mai mult familiile respective. Ca deputat în Parlamentul României îmi exprim întreaga compasiune pentru persoanele, familiile şi comunităţile care au de suferit de pe urma acestor ploi abundente. În acelaşi timp, apreciez promptitudinea cu care autorităţile locale, judeţene şi centrale au acţionat pentru ajutorarea cetăţenilor aflaţi în dificultate“, a precizat deputatul Rodica Boboc.

Aceasta a reamintit că în timp ce o parte din politicienii statului se felicitau pentru rezultatele alegerilor parlamentare, când erau concentraţi unilateral pe ticluirea de moţiuni şi pacte, Guvernul, condus de premierul social-democrat Viorica Dăncilă, a găsit timpul şi resursele pentru a ajuta cetăţenii să facă faţă inundaţiilor şi consecinţelor acestora. „Această preocupare şi efort au fost concretizate prin adoptarea unei Hotărâri de Guvern (H.G. nr. 365/2019) care pe de o parte a simplificat procedurile de acordare a ajutoarelor de urgenţă şi pe de altă parte a prevăzut sumele şi materialele care se vor acorda ca ajutor de urgenţă. Ajutoarele sunt destinate achiziţionării de alimente, medicamente, îmbrăcăminte sau alte produse de primă urgenţă ori bunuri de folosinţă îndelungată necesare persoanelor din familiile afectate de inundaţii, dar şi pentru unele cheltuieli de refacere a locuinţelor. Dacă pe perioada acestor ploi clasa politică s-a agitat mai mult din punct de vedere electoral, mediatic şi comunicaţional este timpul şi cazul să nu pierdem din vedere adevăratele priorităţi şi probleme ale cetăţenilor şi comunităţilor. Poate că apărarea oamenilor şi a comunităţilor de ploi şi alte intemperii nu este o temă de mare interes electoral, dar natura ne forţează să vedem realitatea vieţii de zi cu zi şi să ne solidarizăm pentru a-i sprijini pe cei loviţi de capriciile vremii“, a susținut parlamentarul vrâncean.

Rodica Boboc a precizat că pe termen mai lung este necesar să regândim unele priorităţi de dezvoltare teritorială şi de apărare a cetăţenilor şi comunităţilor de ameninţările şi riscurile cele mai probabile. „Peste tot în lume se constată o frecvenţă şi răspândire tot mai mare a evenimentelor climaterice periculoase. Se înregistrează unele analize, dezbateri şi simpozioane pe aceste teme, dar natura ne sileşte să trecem într-o altă etapă de măsuri şi lucrări concrete de apărare eficientă a gospodăriilor şi comunităţilor pentru fiecare localitate, pentru fiecare risc potenţial de ameninţare a acestora. Consider că avem aici un obiectiv de solidarizare şi implicare a tuturor factorilor responsabili – cetăţeni, primării şi prefecturi, a instituţiilor competente în domeniu, a unor organisme internaţionale şi, în general, a oamenilor politici care doresc să contribuie efectiv, nu numai propagandistic la siguranţa şi calitatea vieţii în comunităţile şi societăţile lor“, a încheiat deputatul PSD de Vrancea, Rodica Boboc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?