Ediția: Miercuri 5 iunie 2024. Nr. 6642
Ediția: Miercuri 5 iunie 2024. Nr. 6642

Nu ai card, nu duci gunoiul! Schimbări radicale în sistemul de colectare a deșeurilor din Focșani

Colectarea gunoiului menajer în Focșani se va face prin pubele inteligente, dotate cu cântar iar focșănenii vor plăti lunar doar cantitatea de gunoi pe care au aruncat-o. Aceasta este una dintre variante propuse municipalității de firma care realizează strategia Focșaniului privind măsurile necesare în vederea implementării unor sisteme integrate de colectare selectivă a deșeurilor. Primarul Cristi Misăilă a arătat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că soluția pentru problema evidenței focșănenilor care plătesc gunoiul în oraș este implementarea unui sistem modern în care fiecare etățean să plătească atât cât produce. Practic, la nivelul municipiului trebuie realizat un sistem nou, modern, care să permită taxarea diferențiată în funcție de tipul de gunoi și care să asigure o evidență clară a persoanelor care plătesc pentru acest serviciu. Edilul a subliniat că nu mai poate fi tolerată situația din ultimii ani când zeci de mii de focșăneni au fentat compania care se ocupă de colectarea deșeurilor, CUP Salubritate, și nu au plătit nici un leu pentru gunoiul produs. Mă deranjează foarte mult faptul când văd oameni care nu plătesc, aduc gunoi în pubele sau surplusul de gunoi menajer și materiale de construcții sunt aruncate în diverse zone ale orașului. Noi suntem nevoiți să salubrizăm aceste zone, a spus primarul Cristi Misăilă.

La acest moment se lucrează la realizarea strategiei pentru noul sistemul integrat de colectare selectivă a deșeurilor. Deocamdată, firma care lucrează la strategie a prezentat mai multe variante în care să fie realizată colectarea în municipiu, situațiile mai speciale fiind la blocurile de locuințe. Una dintre variante ar fi cu sisteme de colectare inteligente, dotate cu un card, amenajate într-o incintă închisă sau chiar subteran. Cetățeanul, în momentul în care vine și aruncă gunoiul, menajer sau reciclabil, este identificat pe baza cardului și acele sisteme inteligente, dotate cu cântar, vor ști cu exactitate cât a aruncat fiecare cetățean, se face o contorizare iar la sfârșitul lunii se emite o factură pentru cantitatea care a fost efectiv produsă de fiecare cetățean în parte. Vor fi tarife diferențiate pentru fiecare tip de deșeu. Este important să avem acest studiu, să demarăm contractul și să găsim sursa de finanțare pentru a implementa acest sistem, a spus primarul Cristi Misăilă. Acesta a adăugat că, în primă etapă, va fi demarat un proiect pilot într-un cartier din municipiu. Aici va fi stabilită o zi din săptămână în care pubelele de gunoi menajer vor fi folosite doar pentru gunoi reciclabil.

Directorul adjunct CUP Salubritate, Adrian Stanciu, a adăugat că, în scurt timp va fi introdusă taxarea diferențiată, pentru gunoi menajer și pentru reciclabile, cu fundamentări pentru fiecare tarif. Acesta a explicat că scopul este de a se recicla cât mai multe deșeuri. Deocamdată încă mai sunt probleme deoarece cetățenii mai aruncă gunoi menajer în conteinerele cu hârtie sau sticlă. Avem posibilitatea ca, în funcție de gradul de reciclare, de ce găsim pe teren, să putem acorda un fel de bonificație sau un fel de suprataxă. Scopul este să reducem gunoiul menajer. Gradul de reciclare trebuie să fie din ce în ce mai mare pentru că în 2020 se va ajunge la 80 de lei pe tonă pentru economia circulară”, a spus Adrian Stanciu.

 

18 mii tone de gunoi colectate în Focșani

De altfel, demersurile din ultima perioadă, cum este declarația privind taxa specială de salubrizare, au avut ca scop identificarea persoanelor care nu au contract cu CUP Salubritate, dar locuiesc în Focșani și produc gunoi pe care îl aruncă la pubele. Un calcul realizat la nivelul Focșaniului arată că tariful pentru gunoiul menajer ar putea fi redus cu aproape 30% dacă ar crește numărul de persoane până la cel din recensământul populației. Astfel, anul trecut a fost colectată o cantitate de aproximativ 18 mii tone de gunoi, adică peste 350 kilograme pentru fiecare focșănean care plătește factura de gunoi menajer la CUP Salubritate. Suma încasată de CUP Salubritate în 2018 a fost de 6,4 milioane lei, la un tarif de 10,5 lei lunar/persoană. Calculul a fost făcut la un număr mediu de 51 mii persoane. În schimb, dacă ar fi înregistrate 75 mii persoane, numărul estimat de locuitori ai municipiului la ultimul recensământ, tariful ar putea scade la 7,14 lei/persoană/lună. De aici și dorința administrației locale de a scoate la suprafață situațiile în care locuitorii nu plătesc pentru serviciile de care beneficiază. Nu vrem să băgăm mâna în buzunarul cetățenilor, dimpotrivă. Vrem să facem ca toți cetățenii să plătească. Nu mi se pare firesc și normal ca unii să plătească și pentru gunoiul produs de alții, a spus primarul Cristi Misăilă.

În plus, primarul a arătat că verificările efectuate de Corpul de Control la mai multe asociații din muncipiu au evidențiat tarife diferite la gunoiul menajer. Este vorba despre blocurile în care factura se emite pe asociație iar administratorii stabilesc ulterior sumele pe care le are de plată fiecare apartament. Astfel, sunt asociații unde tariful este de 7,8 lei, asociații cu 12 lei dar și asociații cu 13,42 lei/persoană.

 

Primăria amână deciziile de impunere pentru taxa de salubrizare

Introducerea Declarației privind taxa specială de salubrizare a avut și efecte benefice, prin creșterea cu aproape o mie a numărului de persoane care au contract cu CUP Salubritate. Printre noii clienți de la CUP Salubritate se numără și firmele unui deputat liberal care au încheiat contract pentru colectarea deșeurilor abia în 27 februarie 2019. Ca și cum până atunci nu ar fi produs gunoi menajer. Conform evidențelor Primăriei, au depus Declarația circa 5600 de persoane. La acest moment, în evidențele CUP Salubritate se află 2403 agenți economici, 138 instituții publice, 4231 de case în care locuiesc 4325 de persoane și 38677 persoane în blocuri.

Primarul Misăilă a explicat că, deocamdată, nu vor fi emise decizii de impunere cu taxa de salubrizare, pentru focșănenii care nu au depus această declarație. Edilul a precizat că, până la finalul anului, vor fi colectate cât mai multe informații, va fi finalizată baza de date de la CUP Salubritate, în care fiecare contract să fie pe baza unui CNP al beneficiarului și apoi, cu aceste date, vor fi identificați doar acele persoane care nu au contract pentru gunoiul menajer. Nu putem emite decizii de impunere pentru cei care au contracte și apoi să îi punem pe oameni pe drumuri. Vrem să ne adresăm strict celor care nu au încheiat contract cu CUP Salubritate. Suntem foarte flexibili dar vrem să facem ordine în acest domeniu, a spus primarul Cristi Misăilă.

2 COMENTARII

  1. Ar terbui ca si Politia Locala Focsani ai caror angajati primesc solda de hrana chiar ei pe perioada concediului medical sa urmareasaca mai eficient pe cei care arunca surplusurile de gunoi rezultate in urma lucrarilor din apartamente ,care fiecare le executa dupa cum il duce capul.Este plin spatiul verde cu saci de moluz abandonati de tot felul de needucati,saci care zac pe langa pubelele de gunoi.

  2. Ar trebui avut in vedere faptul că cei care nu plătesc acum, nu o vor face nici atunci, mai mult de atat vor exista probabil grămezi, chiar munti de gunoaie pe la colțul blocului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?