Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619
Ediția: Joi 9 Mai 2024. Nr. 6619

GALERIE FOTO: Două parcuri, o plimbare și viitori roboți de aspirare

La umbră… „între parcuri”

Vara și-a intrat de mult în drepturi, iar „vânătoarea” locurilor de relaxare a început odată cu vacanța mare. Fie că sunteți din Focșani, sau vă aflați doar în trecere, este bine de știut că în centrul orașului aveți la dispoziție două locuri în care puteți evada din „jungla urbană” într-una cât de cât naturală: Parcul „Robert Schuman” și Grădina Publică.

Parcul cățeilor” în care patrupedele nu au acces…

Cunoscut cândva drept „parcul cățeilor”, acum, la intrarea în parc tronează un avertisment: „În Parcul R. Schuman este interzis accesul cu animale de companie, biciclete, skateboard și role”, însă o pisică maidaneză se plimbă nepăsătoare pe una dintre aleile lăturalnice… anunțul pus de reprezentanții primăriei nu o vizează. Întrebată ce legătură are Robert Schuman, omul politic, cu parcul din centrul oraşului, o doamnă care se odihnea pe una dintre bănci nu a putut să ne spună decât că pare a fi un nume nemţesc… „El ştie ce o fi avut cu parcul. Vedeţi că scrie acolo pe panou”.

Omul de stat Robert Schuman (1886-1963), jurist eminent și ministru francez al afacerilor externe în perioada 1948-1952, este considerat unul dintre părinții fondatori ai Uniunii Europene. În colaborare cu Jean Monnet, a elaborat planul Schuman, celebru în lumea întreagă, pe care l-a prezentat la data de 9 mai 1950, considerată astăzi data nașterii Uniunii Europene.

La o primă vedere zona, deși aparent îngrijită, este mai degrabă un punct de atracție pentru șervețele, pet-uri, ambalaje din hârtie și frunze galbene care se odihnesc departe de măturile angajaților de la Cup, semn că civilizația există dar nu și simțul civic. Și cum dintr-un spațiu verde nu poate lipsi un ochi de apă, în afară de fântâna arteziană poziționată central, ploile din ultimele zile au lăsat în urma lor câteva băltoace ferite ce-i drept din calea trecătorilor dar nu și de privirile acestora. Un bătrân care se bucura de primele raze ale dimineţii la umbră, în zona destinată şahiştilor, ne-a spus: „Vin aproape în fiecare zi aici după ce îmi fac piaţa. Parcul ăsta este mult mai curat decât «Bălcescu». Stau la gară, dar prefer să bat drumul până aici pentru câteva momente de linişte.”

Locul de joacă: inima parcului Schuman

Sub acoperișurile tricolore, mobilierul, destinat copiilor care vin cu părinții de mână în parc, a trecut cu brio probei timpului. Din 2014, când a fost modernizat întregul loc, până în prezent, toboganele, leagănele, suprafața cauciucată și băncile din interiorul locului de joacă arată ca noi. Pe panoul de informare de la intrarea în acest spațiu sunt trecute atât obligațiile cetățenilor și ale asociațiilor de proprietari, sancțiunile, atribuțiile poliției comunitare cât și datele de contact ale poliției, salvării, pompierilor, protecției consumatorilor și Direcției pentru Dezvotare și Servicii Publice (DDSP).

Un pahar aici, o sticlă dincolo

După un tur al Parcului Schuman, plecăm cu imaginea gunoaielor ascunse în „părțile esențiale”. Dacă nu ar fi existat coșuri de gunoi amplasate la tot pasul în parc, am fi înțeles—poate— de ce unii oameni lasă în urma lor câte un „suvenir”, însă din moment ce ele există nu putem spera decât că într-o zi vor fi înlocuite cu roboți care să aspire resturile menajere.

Părăsim Parcul Schuman, traversăm pe partea opusă, facem slalom printre furnicarul de oameni care așteaptă în stațiile de microbuz și intrăm în Grădina Publică.

Pe aici nu se stă! „Miroase” a investiții noi…

Săptămâna trecută, băncile din Grădina Publică au fost demontate. „Miroase” a investiții noi… Odată cu dispariția mobilierului urban s-au evaporat și oamenii, astfel că zona a devenit un spațiu de tranzit. Dacă nu aveți copil sau nu sunteți pasionat de șah, nu prea aveți motive să zăboviți. Unii cetăţeni ridică din umeri atunci când sunt întrebaţi: „Unde au dispărut băncile?”, alţii spun că este o problemă care îi depăşeşte. De fapt, este vorba despre un proiect de modernizare a aleilor din Grădina Publică, proiect derulat de Primăria Focșani.

Loc de joacă nou

Anul acesta, copiii au avut parte de un spectacol de 1 Iunie, ocazie cu care a fost inaugurat noul loc de joacă. Pe bancă, la umbră sau printre leagăne și tobogane, părinții și bunicii îi supraveghează pe micuții care au luat cu asalt parcul.

Și aici este afișat un panou care se rezumă însă doar la faptul că au acces copii cu vârste cuprinse între 3-14 ani în intervalul orar 9-21, cu mențiunea că atât minorii cât și adulții care îi însoțesc au obligația de a respecta măsurile care vizează curățenia și bună îngrijire a mobilierului din locul de joacă.

Relativ departe de noxele și agitația din trafic, Parcul Schuman și Grădina Publică din Focșani îi așteaptă pe toți cei care sunt în căutarea unui loc de promenadă.

1 COMENTARIU

  1. De ce nu mergeti si in parcul N. Balcescu, acest loc uitat definitiv de edilii orasului. Suntem amenintati de cativa ani cu renovarea parcului, dar pana atunci poate ca primarul si cei de la spatii verzii se vor ocupa si de acest parc pentru a-l face vizitabil si in starea in care este.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?