Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632
Ediția: Vineri 24 Mai 2024. Nr. 6632

GALERIE FOTO: Revista „Gest și cuvânt”, sărbătorită la CSEI Elena Doamna

Revista „Gest și cuvânt”, publicație cu caracter pedagogic, cultural și social a Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă (CSEI) „Elena Doamna” Focșani, a împlinit, în luna iunie 2019, 10 ani de existență. Pentru a marca jubileul revistei, în cadrul școlii s-a organizat vineri, 28 iunie, o masă rotundă, la care au participat conducerea școlii (Ioana Cherciu și Petronela Bernovici), cadrele didactice aflate în activitate, câțiva profesori pensionari care au contribuit la apariția acestei publicații, precum prof. Paraschiva Săndulachi, fost director al școlii, profesor Vasile Țibrea – fost redactor, profesor Elena Mazilu – fost secretar literar, iar din partea ISJ Vrancea a participat profesoara Aurora Lefter, inspector școlar pentru învățământul special și integrat.

Conform informațiilor transmise de profesorul pensionar Vasile Țibrea, apariția revistei „Gest și cuvânt”, de acum 10 ani, a fost un eveniment întâmpinat cu mult entuziasm de cadrele didactice care aveau nevoie de o asemenea tribună, în care să-și exprime preocupările, opiniile, experiența didactică și rezultatele muncii, demne de a fi cunoscute. Era a doua publicație din istoria acestei școli, prima fiind revista „Răsăritul nostru”, apărută în februarie 1932, înființată și condusă de Vasile Dimitriu–Leorda, fost elev și apoi profesor de desen și caligrafie din cadrul CSEI, precum și un talentat sculptor. Revista apărea lunar, în format de patru pagini și a fost publicată timp de 17 ani, ultimul număr apărând în februarie 1949.

În cadrul discuțiilor de vineri, s-a evidențiat rolul de catalizator al revistei în viața școlii, faptul că, prin temele abordate, a căutat să se adreseze simultan celor trei factori educativi: cadre didactice, părinți și elevi și să prezinte astfel în fiecare număr un tablou cât mai complet al activităților complexe ce se desfășurau în școală într-un anumit interval de timp. Revista a contribuit la sporirea prestigiului unității de învățământ, fiind distinsă cu premiul al II-lea în cadrul ediției a X-a, din iunie 2010, a Concursului Interjudețean al revistelor școlare Secția „Învățământ Gimnazial”.

„În luarea sa de cuvânt, inspector Aurora Lefter, a relevat câtă răspundere și câte dificultăți implică editarea unei reviste și a invitat la o colaborare între revista „Orizonturi speciale” editată de Inspectoratul Școlar Județean pentru învățământul special și integrat din județ și revista școlii. Vorbitorii au arătat și dificultățile cu care s-a confruntat editarea revistei, care au dus la apariția neregulată a ultimelor două numere, la intervale de 3-4 ani, dar s-a conchis că revista este necesară, că trebuie să-și continue apariția, iar profesorul Gabriel Ciribașa, actualul redactor șef, în consens cu toți participanții la discuție, s-a angajat că, în anul școlar următor, vom participa la lansarea următorului număr al revistei, menționând că am putut tipări acest număr în tipografia școlii, autorizată pentru anul școlar 2019-2020 pentru înființarea unei clase cu un număr de 12 elevi, nivel profesional, domeniul pregătirii de bază – tehnici poligrafice, profil tehnic, calificare–tipăritor offset“, a relatat Vasile Țibrea.

Având în vedere că pe 30 iunie a fost o sărbătoare foarte iubită cândva de lumea școlii, și anume Ziua Învățătorului, care, în ultimii ani a fost uitată și eliminată din calendarul școlar, adunarea s-a încheiat cu intonarea plină de patos a imnului „Mulți ani trăiască!”. „Trebuie să reamintim că sărbătoarea Ziua Învățătorului nu este de sorginte comunistă. Ea a fost stabilită pe data de 30 iunie 1927 și a marcat momentul constituirii Asociației Generale a Învățătorilor din România. A fost aleasă data de 30 iunie pentru că, în această zi, în calendarul creștin ortodox se sărbătorește „Soborul Sfinților 12 Apostoli”, iar vrednicul de pomenire Ministru al Învățământului, Spiru Haret, i-a îndemnat pe învățători să fie apostolii neamului, semănători de lumină, de credință și de speranță în neamul românesc. Fie ca Sfinții Apostoli să ne lumineze și pe noi pentru a ne împlini cu credință și iubire față de neam și țară misiunea pe care ne-am asumat-o, iar Ziua Învățătorului să o sărbătorim mereu cu aceeași plăcere și cu același entuziasm cu care au sărbătorit-o înaintașii noștri. La mulți ani, rodnici, binecuvântați și dătători de speranțe, în toată viața, dragi colegi!“, a încheiat profesorul pensionar Vasile Țibrea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?