Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616
Ediția: Joi 2 Mai 2024. Nr. 6616

GALERIE FOTO: Simpozion despre „Geograful francez Emmanuel de Martonne și România” la Colegiul Unirea

Sâmbătă, 8 iunie, s-a desfășurat la Colegiul Național Unirea a patra ediție a Concusului Județean „Simion Mehedinți”, ce a avut în acest an tema „Geograful francez Emmanuel de Martonne și România”, o temă care a permis evidențierea contribuției geografului francez Emmanuel de Martonne la trasarea granițelor României Mari în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, în 1919. Activitatea de anul acesta a completat într-un mod armonios ediția de anul trecut „Centenarul Marii Uniri. Perspective geografice”, când a fost evocată activitatea unor geografi români (unii dintre ei discipoli ai marelui geograf francez, pasionat de România și de țăranul român) la înțelegerea unității de neam, spațiu și credință a românilor din spațiile intra și extracarpatice, la formarea unei conștiințe naționale și în final la Marea Unire.

Manifestarea a fost structurată pe 2 mari evenimente – un concurs organizat pe 2 secțiuni (secțiunea teoretică și secțiunea eseu), la care au participat 8 echipe reprezentând licee din Focșani și care a fost câștigat de echipa Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu”, urmat de elevii Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” (premiul al II-lea), Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” (premiul al III-lea), Colegiul Național „Unirea”, Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” și Colegiul Tehnic Auto „Traian Vuia” (mențiuni), Colegiul Tehnic „Ion Mincu” și Liceul Tehnologic „G.G. Longinescu” (diplome de participare).

La secțiunea eseu au fost premiate lucrările elevilor Nectaria Guraliuc de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” (premiul I), Staicu Dărăban Roberta Petronela de la Colegiul Național „Unirea” (premiul al II-lea), eleva Pistrui Cristina de la Colegiul Tehnic „Ion Mincu” (premiul al III-lea), Gabriela de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza, Tomulescu Gabriel de la Liceul „G. G. Longinescu” și Mang Arthur Mihai de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” (mențiune). La fondul de premiere au contribuit Asociația „Simion Mehedinți”, Asociația pentru Conservarea Diversității Biologice (ACDB), Agenția pentru Protecția Mediului Vrancea prin programul LIFE WOLF.

Al doilea eveniment l-a reprezentat secțiunea de comunicări științifice: prof. dr. Răzvan Săcrieru – „Vrancea în cercetările geomorfologice ale lui Emmanuel de Martonne”, drd. George Vasile Ursu, Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava – „Aspecte inedite din activitatea geografului francez Emmanuel de Martonne în România” și dr. Romeo Valentin Muscă – „Considerațiuni privind harta etnografică a Țărilor Române în viziunea lui Emmanuel de Martonne”. Toate comunicările, deși au abordat aspecte diferite ale vieții și activității geografului francez, au reliefat dragostea și atașamentul acestui savant pentru România și români, dovedită prin întreaga activitate strict științifică (creatorul geomorfologiei în România), dar și prin impactul geopolitic al cercetărilor sale realizate în toate provinciile românești.

Un eveniment complex cu un conținut științific ce a încântat publicul participant, elevi, profesori, oameni pasionați deopotrivă de geografia și istoria acestui neam și care s-a desfășurat în sala de festivități a Colegiului Național „Unirea”, unul dintre organizatorii evenimentului alături de Inspectoratul Școlar Județean Vrancea, Societatea de Geografie din România- Filiala Vrancea și Asociația Personalului Didactic „Simion Mehedinți”.

Prof. dr. Răzvan Săcrieru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?