Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679
Ediția: Sâmbătă 27 iulie 2024. Nr. 6679

Deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr: Cheia succesului Uniunii Europene este apropierea de cetățenii săi

Anul acesta sărbătorim Ziua Europei, în contextul apropiatelor alegeri pentru Parlamentul European, care vor avea loc în data de 26 mai în România.

Viitorul Europei este în mâinile cetățenilor săi, care sunt așteptați luna aceasta să decidă direcția Uniunii Europene, prin alegerea reprezentanților lor în Parlamentul European, în toate statele membre UE.

Acum, mai mult decât oricând, este momentul să decidem ce ne dorim de la Uniunea Europeană, pentru că Europa pe care ne-o dorim trebuie să fie o Europă modelată după așteptările și nevoile cetățenilor săi.

Potrivit unui studiu al European Parliamentary Research Service – Europol, 80% dintre cetățenii europeni doresc ca Uniunea să se implice mai mult în combaterea terorismului și a migrației ilegale. Reducerea șomajului, creșterea economică, nevoia de investiții reprezintă preocupări constante la nivel cetățenesc, în Uniunea Europeană.

Alegerile europene din 26 mai oferă românilor, prin participarea la vot, oportunitatea de a-și exprima punctul de vedere cu privire la direcția pe care UE trebuie să o urmeze în următorii ani în domenii esențiale, precum securitate, economie, comerț internațional, protecția consumatorilor sau combaterea schimbărilor climatice. Parlamentului European, prin misiunea sa legislativă, îi revine un rol primordial, din ce în ce mai activ, cu privire la aceste teme de mare interes pentru toți cetățenii europeni.

Alegerile europene din 2019 se desfășoară în perioada în care România deține Președinția Consiliului UE, context care accentuează importanța locului și rolului țării noastre în cadru Uniunii. Totodată, consider că acest scrutin reprezintă o oportunitate extraordinară pentru români, de a se implica și decide nu numai viitorul lor, ci și al țării în care trăiesc şi al marii familii europene din care fac parte.

Ca parlamentari, cred că suntem cu toții conștienți de importanța încurajării prezenței la vot, mai ales că, în 2014, aceasta a fost doar de 42,6% la nivel european și de 32,44% la nivel național. Este nevoie ca încrederea mare pe care o au românii în instituţii europene, precum Parlamentul sau Comisia, să se reflecte şi în prezenţa la vot.

Există o serie de teme europene care au fost discutate serios în ultimul timp în spațiul public românesc, oferind cetățenilor noștri o șansă mult mai bună de a distinge între politicienii care într-adevăr au ceva de spus pe aceste subiecte și pot reprezenta bine țara noastră în Europa și oamenii politici care nu sunt credibili în Europa.

Prin consultări, am încercat să aducem politicile europene mai aproape de cetățeni, astfel încât fiecare român să cunoască avantajele pe care le are, datorită statutului de membru UE pe care România l-a dobândit în 2007 și, cu ajutorul cetățenilor, să găsim soluții și instrumente eficiente pentru consolidarea proiectului european.

Guvernul României a demonstrat, în prima jumătate de mandat la președinția Consiliului UE, că are capacitatea de a gestiona eficient şi productiv agenda Preşedinţiei, confirmând încă o dată seriozitatea şi determinarea cu care țara noastră abordează problemele europene.

Cred cu tărie că România trebuie să fie reprezentată în Parlamentul European de politicieni care au convins, care vor şi pot să reprezinte cu onoare şi demnitate interesele românilor şi care să se lupte cu toate forţele pentru ca aceștia să fie trataţi în mod egal, în raport cu orice stat european. Înaintea unui nou ciclu parlamentar european, poate ar merita să reflectăm la câteva lucruri care par că introduc standarde duble, ceea ce nu este nici în sprit european și nici dorit de către cetățeni. Cum este posibil ca autoritățile UE să critice instituţiile unor ţări pentru practici pentru care nu ridică obiecţii în altă parte? Oare UE nu trebuie să schimbe ceva în acest sens, pentru a fi asigurată o imparțialitate a instituțiilor europene, dincolo de orice dubiu?

Dacă Uniunea nu va acționa rapid, alegătorii europeni vor fi profund dezamăgiți, de aceea, pentru a recăpăta încrederea cetățenilor săi, UE trebuie să-și găsească o cadență acceptată și acceptabilă, să adapteze viziunea fondatorilor Europei la provocările actuale, ca o uniune a națiunilor puternice, egale și libere, conform așteptărilor acestora, căci altfel, riscă să se îndepărteze de ei.

Astăzi, europenii au nevoie de o uniune sigură, democratică, ambițioasă și inovatoare, care să reducă inegalitățile sociale și să combată ferm monopolurile și protecționismul.

Cu siguranță, cheia succesului Uniunii Europene este apropierea de cetățenii săi.

Ei trebuie să simtă că dețin controlul direcției generale în care se îndreaptă Uniunea. Pentru aceasta, trebuie să intensificăm eforturile comune și să asigurăm o mai bună comunicare cu privire la beneficiile UE în ceea ce privește viața de zi cu zi a cetățenilor și să explorăm modalități de a spori implicarea acestora în afacerile UE.

Totodată, un alt aspect care trebuie avut în vedere este creșterea rolului parlamentelor naționale în luarea deciziilor la nivelul UE, în condiții de egalitate și în spiritul cooperării și al unității loiale. Interesele tuturor statelor membre trebuie luate în considerare, în mod egal, neuitând de faptul că, în centrul Uniunii trebuie să se afle cultura consensului.

De aceea, cu precădere în acest an 2019, când România deține președinția Uniunii Europene, de Ziua Europei, trebuie să transmitem un mesaj convergent cu dezbaterile actuale în plan european, dar și corelat cu necesitatea de a evidenția nevoia ca cetăţenii europeni să participe la vot, exprimându-și opțiunile, încrezători că cei care-i vor reprezenta în Parlamentul Eurpean vor acționa pentru ca ei să resimtă concret, la nivelul vieţii de zi cu zi, beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană.

Deputatul PSD de Vrancea Angel Tîlvăr

Declarație de presă

Sursa foto: Timp Românesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?