Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621
Ediția: Sâmbătă 11 Mai 2024. Nr. 6621

Primarul liberal al comunei Urechești și un alt bărbat, trimiși în judecată într-un dosar de incendiere a unor locuințe

Primarul PNL al comunei Urechești, Nistor Bratosin (FOTO) și un alt bărbat, respectiv Vasile Adi Olteanu, au fost trimiși în judecată în dosarul incendierilor de  locuințe de la finele anului 2017, din localitate.

Astfel, primarul Nistor Bratosin, care a și fost arestat preventiv în acest dosar, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Focșani pentru săvârșirea a două infracțiuni de instigare la săvârșirea a două infracțiuni de distrugere. Conform rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul lunilor noiembrie-decembrie 2017, în schimbul unei sume de bani, a determinat un alt inculpat să distrugă, prin incendiere, proprietățile persoanelor vătămate G. C. și C.P., din comuna Urechești.

Celălalt inculpat, Vasile Adi Olteanu, în vârstă de 43 de ani, din Urechești, va fi judecat pentru săvârșirea a două infracțiuni de distrugere. În prezent acesta este arestat în altă cauză. Conform rechizitoriului, în noaptea de 9/10 decembrie 2017, prin folosirea unor obiecte inflamabile, ar fi distrus prin incendiere mai multe anexe și acoperișul locuinței lui G. C., cauzând un prejudiciu estimat la 1.000.000 lei.

Procurorii mai arată în rechizitoriu că același Vasile Adi Olteanu, în noaptea de 27/28 decembrie 2017, prin folosirea unor obiecte inflamabile, respectiv motorină și chibrituri, ar fi distrus prin incendiere mai multe anexe în care se aflau animale și acoperișul locuinței persoanei vătămate C. P. din comuna Urechești, cauzând un prejudiciu estimat la suma de 350.000 lei. Ambele persoane vătămate se constituie părți civile în dosar cu sumele care au fost estimate ca prejudicii. De menționat este faptul că cei doi inculpați au dat declarații contradictorii. Ba chiar primarul a dat declarații diferite de la o zi la alta.

În același dosar, procurorii au mai dispus și trimiterea în judecată a unui bărbat pentru săvârșirea infracțiunii de lovire sau alte violențe.

Procurorii au stabilit în urma anchetei că inculpatul Olteanu a fost arestat într-un dosar pentru infracțiuni contra patrimoniului. Înainte cu o lună de incendierea celor 2 locuințe din Urechești, măsura arestării preventive i-a fost înlocuită cu cea a controlului judiciar. Din declarațiile unor martori din dosar, a rezultat că în noiembrie 2017, inculpatul Olteanu i-ar fi cerut primarului sume de bani pentru a se împăca cu persoanele vătămate în legătură cu niște infracțiuni de furt. Din declarația unui alt martor a rezultat că primarul i-ar fi solicitat inculpatului Olteanu să incendieze trei locuințe de pe raza comunei, în schimbul banilor, locuințe ce aparțin unor persoane pe care primarul liberal le considera concurente. În acest scop, s-ar fi înțeles să-i dea o sumă de bani, inițial aproximativ 30.000 lei. În rechizitoriu se mai arată că întâlnirile dintre Bratosin și Olteanu ar fi avut loc chiar în sediul Primăriei Comunei Urechești. Acest lucru a rezultat și din declarațiile unui angajat, care a spus că în perioada noiembrie-decembrie 2017, Olteanu a mers de două ori la primărie pentru a discuta cu edilul.

Procurorii mai arată în rechizitoriu că în seara zilei de 18 noiembrie 2017, la locuința lui Olteanu ar fi mers primarul, cu mașina primăriei. Acolo, edilul s-a întâlnit cu concubina lui Olteanu, căreia i-ar fi spus să îi transmită acestuia să îl caute cât mai urgent. Ulterior, cei doi s-ar fi întâlnit la un magazin din sat, loc în care primarul i-ar fi dat lui Olteanu suma de 1.000 lei, după cum spun procurorii în rechizitoriu. O zi mai târziu, pe 19 noiembrie, inculpatul Olteanu i-ar fi dat concubinei sale suma de 1800 lei, bani cu care aceasta urma să achite chiria la un apartament din Focșani. Întrebat de unde a avut banii, Olteanu i-ar fi spus femeii că a luat 1.000 lei de la primar, fără a-i menționa și numele.

În declarația dată, Olteanu a negat că s-a văzut cu primarul și că acesta i-a dat o sumă de bani. Același lucru l-a făcut și Nistor Bratosin, care a negat vehement că s- ar fi văzut cu Olteanu în luna noiembrie a anului 2017 și că i-ar fi dat bani. Această declarație a fost dată de primar în calitate de suspect. Ceva mai târziu, în calitate de inculpat, edilul ar fi spus că în luna noiembrie a anului 2017 Olteanu a mers la el la sediul Primăriei Urechești și i-a solicitat o sumă de bani, motivând că nu are de mâncare și nici lemne. Edilul a adăugat că deși știa că nu îi va mai fi restituită suma de bani, i-a dat totuși 1.000 lei lui Olteanu.

 

Martorii susțin că Olteanu ar fi provocat incendiile

Conform informațiilor din rechizitoriu, mai multe persoane au susținut că în noaptea de 9/10 decembrie 2017 Olteanu ar fi mers la locuința lui G. C. și ar fi dat foc unei anexe, incendiul extinzându-se și la locuință. Martorii spun că au fost două focare, lucru stabilit și în urma unei expertize tehnice întocmită în cauză. Un alt martor, apropiat al inculpatului Olteanu, a susținut că aceasta avea la locuința sa canistre cu motorină, care ar fi provenit din comiterea unor infracțiuni de furt.

Conform altor declarații, în noaptea de 27/28 decembrie 2017, atunci când a ars cea de-a doua locuință, inculpatul Olteanu ar fi spus că are nevoie de haine „de  muncă”. După ce s-a îmbrăcat, el ar fi mers într-o anexă a locuinței unde erau depozitate lemne și ar fi cerut ajutorul persoanelor din preajma lui pentru a pune motorină în niște bidoane. Ulterior, spun martorii, bărbatul ar fi pus bidoanele în geantă, împreună cu mănuși și șurubelnițe. Potrivit martorilor, acesta nu ar fi plecat de acasă până nu ar fi luat și chibrituri, pe care le-ar fi pus în aceeași geantă. Martorii spun că bărbatul a revenit acasă după aproximativ două ore, când s-a dezbrăcat și și-a aruncat hainele în foc, gest pe care, au spus martorii, bărbatul l-a mai făcut și cu alte ocazii atunci când a comis infracțiuni. Inculpatul Olteanu nu a recunoscut săvârșirea acestei infracțiuni, el spunând că în noaptea respectivă a stat cu copiii acasă.

Procurorii mai arată în rechizitoriu că la finele lunii februarie 2018, inculpatul Bratosin ar fi mers acasă la Olteanu, loc în care erau și două femei. Primarul i-ar fi lăsat, prin intermediul concubinei, suma de 1.000 lei. Atunci când inculpatul Olteanu a primit banii, el ar fi spus „Doar atât? Trebuia mai mult, mai are până la o sută, mi-a dat numai 20”.

În declarația dată în calitate de suspect, Bratosin a confirmat remiterea sumei și a motivat că i-ar fi dat banii cu împrumut. În timp ce edilul a spus că s-a întâlnit cu Olteanu pe drum și acesta l-a rugat să îi dea niște bani, Olteanu a negat că s-a întâlnit cu primarul și că i-ar fi cerut bani. Mai mult, anchetatorii au stabilit că o parte din suma dată lui Olteanu a fost împrumutată de primarul liberal de la o altă persoană.

În martie 2018, Olteanu a fost arestat din nou pentru furt calificat. Anterior arestării, el i-ar fi spus concubinei sale ca, dacă îl arestează, să se ducă să ia 8000 lei de la primar. La o dată ulterioară, primarul și concubina lui Olteanu s-ar fi întâlnit în Focșani, edilul dându-i femeii suma de 250 lei, după cum reiese din rechizitoriu. El a declarat că i-a dat banii de pomană.

Audiat în calitate de suspect, Olteanu a fost de acord să dea o declarație, dar în calitate de inculpat a afirmat că nu mai dorește acest lucru. El nu a recunoscut săvârșirea infracțiunilor de care este acuzat, precizând că este verișor cu primarul și că după ce a ieșit din arest ar fi trecut de două ori pe la primărie pentru a discuta cu edilul despre faptul că s-ar arunca gunoaie pe mormântul mamei sale. A adăugat că discuția s-a purtat în fața mai multor persoane și că nu s-a întâlnit cu primarul nici la locuința sa și nici în alte locuri. De asemenea, a adăugat că nu a discutat niciodată cu edilul la telefon pentru că nu avea numărul lui. Olteanu a mai susținut că nu a cerut și nici nu a primit bani de la primarul Bratosin. Prin urmare, el a fost supus unei testări cu aparatul poligraf și a rezultat că răspunsurile au provocat modificări specifice comportamentului simulat.

Primarul a dat declarații și în calitate de suspect și în calitate de inculpat. Audiat în calitate de inculpat, el a spus că Olteanu, cu ocazia unei vizite la primărie, i-ar fi solicitat o sumă de bani, motivând că nu are de mâncare și lemne. A adăugat că s-a întâlnit cu inculpatul după câteva zile, în centrul comunei, și i-a dat banii. A mai adăugat că în luna ianuarie, Olteanu i-ar fi cerut să se vadă la un restaurant din Focșani. Acolo, i-ar fi cerut bani, motivând că are probleme familiale. Bărbatul ar fi primit de la primarul liberal suma de 500 lei. Bratosin a mai declarat că după aproximativ o săptămână, Olteanu a mers la primărie și i-a cerut suma de 15.000 lei, sumă necesară pentru a se împăca cu persoanele vătămate din niște dosare de furt. Edilul a spus că nu avea această sumă, dar înainte de a pleca din birou, Olteanu i-ar fi cerut 1.000 lei. Primarul susține că i-a spus că îi va da ulterior, apoi a mers la locuința lui și i-a dat banii.

La audierile ce au avut loc în calitate de suspect, primarul a făcut referire și la o sumă de bani pe care i-a înmânat-o în februarie 2018 concubinei bărbatului, pentru a-i da lui Olteanu. De asemenea, el a recunoscut că i-a dat acesteia suma de 250 lei, în timp ce se aflau la Focșani. În toate situațiile, primarul spune că banii au fost dați cu titlu de înprumut, deși ar fi avut dubii cu privire la înapoierea lor, sau cu titlu de pomană.

 

Martoră bătută pe un teren viran

Cel de-al treilea inculpat din acest dosar va fi judecat pentru lovire sau alte violențe. Asta pentru că la data de 1 septembrie 2018 ar fi bătut o martoră din dosar. Din anchetă a rezultat că în dimineața zilei amintite, femeia a plecat din Focșani, cu microbuzul, pentru a ajunge la Râmnicu Sărat. Aceasta a coborât la Dumbrăveni și a luat o ocazie. La volanul mașinii de ocazie se afla chiar bărbatul care a bătut-o.

Femeia a fost dusă pe un teren viran din zona unui restaurant. Aici, între ea și inculpat au apărut o serie de discuții, bărbatul începând să tragă de ea. În altercație acesteia i-a fost ruptă rochia, totodată fiindu-i provocată și o rană. Femeia i-a spus inculpatului că va suna la poliție, moment în care el i-a luat telefonul și i-a cerut să coboare, zicându-i: „să-l lași în pace pe domn’ primar”, iar ea s-a gândit la primarul din Urechești.

Inculpatul a spus că nu a amenințat-o pe femeie, nu i-a luat telefonul, nu a lovit-o și nici nu i-a spus să-l lase în pace pe primar.

 

Reamintim că la finele anului 2017, un incendiu a cuprins anexele unei gospodării și acoperișul unei locuințe din comuna Urechești. Se întâmpla pe 10 decembrie 2017. Din spusele proprietarului, în noaptea cu pricina, atât el, soția, cât și cei doi fii ai lor se aflau acasă. În urma incendiului au ars: acoperișul locuinței și anexe (bucătărie vară, magazie, coteț păsări, coteț porci). Intervenția pompierilor a durat aproximativ 4 ore. Pompierii au stabilit drept cauza cea mai probabilă a acestui eveniment folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiu.
Cel de-al doilea incendiu, pus intenționat potrivit pompierilor, a izbucnit în aceeași localitate, la un apropiat al primului proprietar afectat, la data de 28 decembrie 2017, în jurul orei 02.20. După cinci ore de luptă cu flăcările, incendiul a fost lichidat. Flăcările au mistuit aproape în întregime gospodăria omului. Au ars acoperișul locuinței, acoperișul adăpostului de animale, 2000 baloți lucernă, butoaie, teasc și alte bunuri de uz gospodăresc. Din nefericire, incendiul a surprins și omorât o vacă, 80 oi, 35 capre și 6 porci. În urma verificărilor efectuate la fața locului s-a constatat că incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauza folosirii intenționate a sursei de aprindere pentru a genera incendiul. Și în acest caz întreaga familie se afla în casă la momentul izbucnirii incendiului.

Facem precizarea că pe întreg parcursul urmăririi și procesului penal, suspecții și inculpații beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?