Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637
Ediția: Joi 30 Mai 2024. Nr. 6637

Liberalii nu vor Catedrală ortodoxă în Focșani! Banii pentru continuarea lucrărilor, alocați cu votul PSD-ALDE

Primăria Focșani a alocat suma de 2 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului și Sfânta Cuvioasa Parascheva“ din municipiu. La votul final asupra proiectului de hotărâre au votat numai consilierii PSD-ALDE din Consiliul Local Focșani pentru că liberalii nu dorit să participe la vot. Deși au cerut lămuriri asupra proiectului de hotărâre, asupra modului în care reprezentanții Bisericii au calculat devizul, liberalii au preferat să vocifereze și să încerce să tergiverseze cât mai mult aprobarea proiectului. Prezent în sală, preotul Florentin Răuță, care slujește la Catedrala din Focșani, le-a oferit explicații asupra sumelor trecute în devizul prezentat Primăriei, respectiv modul în care vor fi cheltuiți banii și a precizat că în devizul din acest an a fost inclus și ceea ce a rămas de executat de anul trecut. Este transparență totală. La acest deviz s-a lucrat din luna ianuarie până la sfârșitul lunii martie iar în aprilie s-a depus. Nu s-a decontat niciodată ceea ce nu a fost în devizul final, a precizat preotul Răuță.

Suma alocată de Consiliul Local este aceeași cu cea alocată anul trecut pentru realizarea lucrărilor la Catedrală, iar banii vor fi cheltuiți doar în baza facturilor și situațiilor de lucrări transmise de reprezentanții Bisericii. Conform unei note de constatare întocmită de specialiștii Primăriei, la această dată mai trebuie realizate lucrări de placare cu marmură a coloanelor interioare, construcție și placare cu marmură a Sfintei mese, lucrări de pardoseli cu marmură în Sfântul Altar, instalații de încălzire, construcții vitralii, lucrări de tâmplărie, instalații sanitare interioare, completare sistem supraveghere video și sistem detecție la efracție și incendiu, amenajare și dotări centrală termică, amenajare curte, construire gard de împrejmuire și completare instalație de hidranți exteriori.

Preotul Florentin Răuță, care slujește la Catedrala din Focșani, a declarat că lucrările vor fi finalizate cu sprijinul Consiliului Județean Vrancea, al președintelui Marian Oprișan, al Consiliului Local Focșani și al primarului Cristi Misăilă. Ne-am propus să definitivăm lucrările la interiorul Catedralei, să procurăm obiectele de cult și toate cele necesare pentru desfășurarea activității de cult, fără pictura din interior, astfel încât în anul 2019, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, hramul Catedralei, să fie sfințită catedrala și redată circuitului cultic. În demersul nostru, de fiecare dată am fost sprijniți necondiționat de domnul Marian Oprișan, președintele Consiliului Județean Vrancea și al UNCJR. Domnia sa a fost atent de fiecare dată la solicitările bisericii și iată că, astăzi, avem deja definitivată Catedrala la exterior, urmând a se definitiva și lucrările de interior. Domnul Marian Oprișan este persoana care a fost mereu alături de biserică și de nevoile ei, drept pentru care îl considerăm sufletul acestei catredale. De asemenea, am beneficiat în mod concret și de sprijinul Primăriei Focșani, al Consiliului Local, dar și al domnului primar Cristi Valentin Misăilă. O implicare aparte o are Întâistătătorul Eparhiei Buzăului și Vrancei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, care verifică și de două ori pe săptămână stadiul fizic al lucrărilor de pe șantierul Catedralei, a precizat preotul paroh Florentin Răuță.

Înainte de ședința Consiliului Local, primarul Cristi Valentin Misăilă, consilierii locali şi angajaţii Primăriei Focșani au fost încântaţi de minunatele voci ce alcătuiesc Corul de copii “Pastia” al Ateneului Popular, condus de dirijorii Dumitru Săndulachi, Simona Safta și Ionut Drilia. „Printre emoţii şi zâmbete și îmbrăcați în costume populare, copiii le-au interpretat celor prezenți cântece și colinde specifice perioadei în care ne aflăm, a Sfintelor Sărbători de Paște. Atât pentru ei cât și pentru mulți alți copii talentați ai județului nostru s-a dorit înființarea “Centrului de Excelență“ al Ateneului Popular “Maior Gheorghe Pastia””, se arată într-o postare a Primăriei Focșani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?