Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635
Ediția: Marți 28 Mai 2024. Nr. 6635

Expoziţia de artă plastică românească contemporană „Mitologii”, vernisată la Luxemburg

Expoziţia de artă plastică românească contemporană „Mitologii”, organizată de Ambasada României în Marele Ducat al Luxemburgului cu sprijinul Institutului Cultural Român, a fost vernisată marţi la Luxemburg, în prezenţa ministrului luxemburghez al culturii Sam Tanson. Evenimentul a făcut parte din programul cultural de promovare a Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene în Luxemburg propunându-şi să prezinte publicului local şi european din Marele Ducat o selecţie de opere reprezentative ale artei plastice contemporane româneşti : pictură, sculptură, fotografie etc, conform unui comunicat de presă al Ambasadei României la Luxemburg.

Participanţii – ambasadori şi membri ai corpului diplomatic din Luxemburg, reprezentanţi ai vieţii culturale şi politice luxemburgheze, precum şi membri ai comunităţii româneşti din Marele Ducat – au avut oportunitatea de a cunoaşte România şi prin intermediul fenomenului artistic românesc contemporan, expoziţia reunind nume importante din arta contemporană românească, de la artişti ai anilor ’80 până la noile generaţii, în curs de afirmare.

Expoziţia va rămâne în Luxemburg până la data de 15 aprilie 2019, la Abaţia Neumunster, locul unde România semna în 2005 Tratatul său de aderare la UE. Doi ani mai târziu, în 2007, Luxemburgul şi Sibiul, deţineau, împreună, titlul de „Capitală Europeană a Culturii”, moment care a reprezentat punctul de pornire al unei cooperări culturale fără precedent. În acest context, ambasadorul României în Luxemburg Lilian Zamfiroiu a subliniat, în cadrul intervenţiei sale, că obiectivul mandatului său este acela „de a menţine şi încuraja dezvoltarea acestei dinamici susţinute a legăturilor culturale bilaterale”.

Ministrul luxemburghez al culturii Sam Tanson a precizat, la rândul său, că relaţiile culturale bilaterale se află la un nivel foarte bun şi a afirmat că expoziţia îi „stârneşte interesul de a vizita România”. Expoziţia „Mitologii” a fost organizată de Ambasada României în Luxemburg cu sprijinul Institutului Cultural Român şi în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România şi Abaţia Neumunster din Luxemburg şi este primul eveniment dintr-o serie de manifestări culturale ce urmează a fi organizate de Ambasada României în Luxemburg pe durata Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene. Coordonatorul proiectului este Petru Lucaci, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din România, iar curatorul expoziţiei este artistul Răzvan Boar.

Expoziţia cuprinde operele artiştilor Aurora Kiraly, Arantxa Etcheverria, Ioana Stanca, Iosif Kiraly, Petru Lucaci, Adrian Dan, Gili Mocanu, Răzvan Boar, Radu Pandele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?