Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Taxă pe gunoi pentru focșănenii care nu au încheiate contracte la CUP Salubritate

Mii de focșăneni au primit în plic notificări de la Primăria Focșani cu sumele pe care le au de plată la bugetul local și hârtiile care trebuie depuse pentru clarificarea situației persoanelor ce plătesc gunoiul menajer. Prin această acțiune, Primăria încearcă să stabilească câți focșăneni plătesc la CUP Salubritate pentru gunoiul menajer pe care îl produc în gospodării. Cei care nu depun nicio hârtie la Primărie, respectiv factura sau contractul cu CUP Salubritate, nici contractul cu altă firmă, vor primi acasă decizii de impunere cu taxa specială de salubrizare. Nivelul taxei este 14,71 lei/ persoană/ lună pentru persoane fizice, respectiv 3,85 lei/ mp/ lună pentru persoane juridice.

S-a ajuns în această situație deoarece, la acest moment, nu există o evidență clară a numărului de persoane care au contracte încheiate cu CUP Salubritate, operatorul autorizat să desfășoare acest serviciu în Focșani. În urma unui control al Curții de Conturi a reieșit că în evidențele CUP Salubritate sunt aproximativ 50 mii focșăneni care plătesc gunoiul menajer, deși evidențele statistice arată că în municipiu locuiesc peste 93 mii persoane. Chiar dacă se acceptă că o mare parte dintre locuitorii municipiului sunt plecați la muncă în străinătate, tot ar rămâne o diferență de câteva zeci de mii de locuitori ai municipiului care nu plătesc niciun leu pentru gunoiul menajer pe care îl produc în apartament sau casă.

O consecință a acestei diferențe foarte mari între numărul locuitorilor și numărul celor care achită facturile este tariful mare pe care îl plătesc la gunoi focșănenii corecți, care declară numărul real de locuitori din apartamente sau de la case. Un calcul făcut de cei de la CUP Salubritate a arătat că facturile s-ar reduce aproape la jumătate, de la 9 la 5 lei, fără TVA, dacă declarațiile ar fi corecte și toate persoanele care locuiesc în municipiu ar avea contracte pentru gunoiul menajer cu CUP Salubritate.

Pentru a încerca să clarifice această situație, cei de la Primărie au cerut baza de date cu abonații CUP Salubritate și au efectuat inclusiv verificări la asociațiile de proprietari unde facturarea gunoiului se face la asociație. Haos total. Cei de la CUP Salubritate au o bază de date cu abonați înscriși doar cu nume și prenume, fără alte date de identificare personală, respectiv CNP, fiind practic imposibil să fie identificate persoanele care nu au contracte pentru gunoi. În plus, la verificările realizate la asociații, prin simpla consultare a sumelor trecute la avizierul blocurilor, au reieșit diferențe la tariful pentru gunoiul menajer colectat. Aceste tarife diferențiate aplicate de administratori, în condițiile în care tariful este unic la nivelul municipiului, arată că există nereguli în situațiile financiare întocmite la nivelul asociațiilor, cu numere diferite de locatari din blocuri raportate la CUP Salubritate, față de cei care locuiesc în realitate în apartamente.

Pentru a face ordine în acest haos, conducerea Primăriei a găsit varianta depunerii unei declarații la începutul anului, de către fiecare focșănean care deține o proprietate în municipiu. Documentul poate fi transmis la registratura Primărie, împreună cu documentele care atestă că există un contract cu CUP Salubritate, respectiv contractul sau ultima factură, pentru cei care plătesc individual, respectiv o adeverință eliberată de asociația de proprietari în cazul celorlalți.

 

5 COMENTARII

  1. Cine e in consiliul de administratie si ce sume incaseaza? Ca sa inchei un contract iti cer si extras de carte funciara. Nu au fost introduse in baza de date si acum o reconstruiesc convocand un oras intreg la primarie! Sa plece acasa acesti incompetenti!

  2. Situatia de la blocul meu este elocventa.Administratorul, la apartamentele care au centrale termice de apartament trece zero persoane.Pesemne crede ca gunoiul il pun in centrala termica.Glumesc,desigur.Are si cativa prieteni in bloc pe care-i favorizeaza.Sunt patru persoane administratorul trece o singura persoana la salubritate.Desi i-am spus ca sunt apartamente locuite,trece tot zero persoane.Recordul este la etajul trei unde stau sapte persoane si pentru ca locuinta are centrala individuala sunt zero persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?