Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649
Ediția:: Sâmbătă 15 iunie 2024. Nr. 6649

Cosmonautul Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu, omagiat la Moscova

Cosmonautul Iuri Gagarin, primul om care a ajuns în spaţiu, a fost omagiat sâmbătă la Moscova, la 85 de ani de la naştere, potrivit DPA.

 

Considerat un simbol naţional, Gagarin şi-a câştigat titlul de pionier al spaţiului la 12 aprilie 1961, când a petrecut 108 minute în spaţiu. Cosmonautul a decedat şapte ani mai târziu, la vârsta de 51 de ani, în timpul ce realiza un zbor de test pe un avion de vânătoare. Dmitri Rogozin, şeful Agenţiei spaţiale ruse (Roscosmos), alături de alţi foşti cosmonauţi şi angajaţi ai agenţiei, s-au aflat la Zidul Kremlinului, unde se află îngropată cenuşa lui Gagarin. Reprezentanţii Roscosmos l-au elogiat ca fiind cel care a inaugurat o nouă eră în cercetarea spaţială.

Zborul său record era considerat, în vremea respectivă, şi un triumf din perioada Războiului Rece asupra SUA. La ceremonia de depunere de coroane, cosmonautul retras din activitate Aleksei Yeliseyev a spus că Gagarin era o persoană de excepţie. Oleg Kononenko, membru al echipei de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), a transmis un mesaj video de pe orbita Pământului, în care a citat cuvintele lui Gagarin: ”Spaţiul este în slujba oamenilor”. Gagarin este comemorat şi printr-o serie de expoziţii şi evenimente organizate în muzee şi universităţi. Roscosmos a invitat cetăţenii să îşi facă un selfie la locuri asociate cu legendarul cosmonaut pe care să le posteze însoţite de eticheta #Gagarin85. Un colaj format din aceste fotografii va fi trimis către Staţia Spaţială Internaţională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?