Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618
Ediția: Miercuri 8 Mai 2024. Nr. 6618

GALERIE FOTO: Dragobetele, în vizită la C.S.E.I. ,,Elena Doamna” Focşani

Elevii de la C.S.E.I. ,,Elena Doamna” din Focşani au sărbătorit cu succes tradiţia românească, Dragobetele. Conform informațiilor transmise de profesorul George Lefter, au fost organizate mai multe activităţi dedicate primăverii şi prieteniei. Elevii de la clasele primare s-au îmbrăcat în roşu şi alb, devenind adevărate mărţişoare vii, iar cei mai mari au participat la dezbaterea cu tema ,,Dragobetele vs. Valentine’s day”.

Sub coordonarea profesorului Radu Bârsă, pe scena sălii de festivităţi a şcolii, activitatea a început cu un concurs de dans, individual şi perechi, fete şi băieţi. Valsul, break-dance-ul, hora şi sârba au declanşat buna dispoziţie în rândul elevilor și al părinţilor prezenţi în sală. Au urmat momente de pantomimă, care au avut ca temă ,,Dăruieşte o floare!”. Încurajaţi de public, elevii au participat la concursuri hazlii: decojirea portocalei, tăiatul unei banane în cât mai multe felii,  dar şi cel de băut apă. Alţi concurenţi, alte jocuri, cum ar fi ,,Ocupă scaunul!” şi ,,Cântarul”, au adus bucurie şi alţi câştigători.

Profesor Cristina Bîrsă a coordonat atelierul de confecţionare a unor felicitări şi mărţişoare, în speranţa că primăvara va sosi cât mai repede.

La sfârşitul activităţii, toţi copiii au fost premiaţi cu dulciuri şi fructe de sezon. ,,Rolul nostru, al dascălilor, este de a-i face pe copii să preţuiască şi să respecte obiceiurile şi tradiţiile poporului, să iubească meleagurile natale şi portul românesc, dar şi sărbătorile care ne aduc în suflet atâta bucurie. De Dragobete, iubește românește“, a transmis George Lefter, consilier educativ.

Cunoscut sub numele de Dragomir, Dragobetele este considerat, în credinţa populară românească, fiul Babei Dochia, închipuit ca un flăcău voinic, chipeş şi iubăreţ, ce sălăşluieşte mai mult prin păduri. Preluat de la vechii daci, unde era perceput ca un zeu, de-a lungul veacurilor, românii au transfigurat Dragobetele într-un zeu care ocroteşte şi poartă noroc îndrăgostiţilor. De Dragobete, tradiţia spune că nimeni nu trebuie să fie trist sau să plângă, deoarece aşa va fi tot anul şi va atrage ghinioanele asupra lui. În schimb, trebuie să petreacă şi să se veselească, pentru ca tot anul să-i meargă bine şi să aibă parte de voie bună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?