Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

APIA a început plățile către fermierii verificați prin teledetecție

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plata subvențiilor din sectorul vegetal pentru fermierii care au fost selectați la controlul prin teledetecție și la care au fost finalizate toate procedurile. La nivelul județului Vrancea au fost deja autorizate la plată dosarele a circa cinci sute de fermieri care ar trebui să primească banii în conturi în termen de câteva zile. Eșantionaul de control prin teledetecție la nivelul județului Vrancea a fost de 1613 fermieri, majoritatea arondați la Centrul local de la Dumbrăveni. Conform informării oficiale, plățile către fermierii supuși acestui tip de control vor fi realizate în următoarele zece zile, după finalizarea tuturor controalelor administrative.

Ministerul Agriculturii a precizat că, la nivel național, sunt 414 fermieri unde sunt erori, aflate în curs de soluționare. Adică situații în care există diferențe între suprafețele declarate de fermier și cele măsurate prin teledetecție. Ori, în cazul în care aceste diferențe sunt foarte mari, depășind 20% din suprafață, se poate ajunge chiar la pierderea subvențiilor. De asemenea, în cazul fermierilor care sunt nemulțumiți de rezultatele măsurătorilor prin teledetecție și consideră că documentele depuse de ei sunt corecte, se face o contestație și se ajunge la controlul în teren pentru a verifica suprafața pentru care a fost solicitată subvenția.

Subvențiile pentru sectorul vegetal sunt schema de plată unică pe suprafaţă (102,5 euro/ha), plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha și 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) și peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv (50,3 euro/ha), plata pentru înverzire (58,2 euro/ha) și plata pentru tinerii fermieri (25,8 euro/ha). Plățile se fac în lei, utilizând cel mai recent curs de schimb valutar stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2018 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C (4,6638 lei).

          Sursa foto: agrointel.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?