Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627
Ediția: Sâmbătă 18 Mai 2024. Nr. 6627

Platforma Breaker vrea să ofere artiştilor o independenţă mai mare graţie tehnologiei blockchain

Compania americană Breaker a lansat joi o platformă de muzică şi filme, care permite artiştilor să îşi difuzeze operele către public într-o manieră mai directă şi care le oferă un control mai mare asupra veniturilor lor graţie tehnologiei blockchain, informează AFP. Această tehnologie informatică, bazată pe bitcoin şi alte criptomonede, permite într-adevăr accesul la istoricul tuturor tranzacţiilor efectuate pe un registru public online. Pe noua platformă, disponibilă deocamdată doar pe PC prin intermediul site-ului breaker.io, sunt propuse spre cumpărare sau închiriere câteva filme recente, dar şi, în regim de gratuitate, producţii clasice, precum versiunea originală a filmului „A Star Is Born”, lansată în 1937.

Peste câteva săptămâni vor fi puse la dispoziţia internauţilor filme produse de nume mari de la Hollywood, precum David Lynch („The Happy worker”) şi Steven Soderbergh („Perfect”). Pentru a avea acces la catalogul platformei, care se va extinde progresiv, internauţii pot să plătească cu monede curente sau cu criptomonede. Preţul filmelor care sunt disponibile în prezent pe platforma Breaker variază între 2 dolari şi 5 dolari pentru închiriere şi între 8 şi 10 dolari pentru cumpărare. Însă ambiţia creatorilor Breaker este, în general, de a propune o platformă ce oferă oricărui artist posibilitatea de a-şi prezenta operele direct către public, evitând marile studiouri de producţie. În plus, noua platformă permite artiştilor să controleze într-o manieră mai transparentă veniturile obţinute din vânzările lor graţie tehnologiei blockchain.

Înfiinţat în 2016 sub numele de SingularDTV de autorul şi producătorul muzical Zach LeBeau, producătoarea de film Kim Jackson şi unul dintre creatorii sistemului blockchain Ethereum, Joseph Lubin, serviciul „Breaker a fost conceput ca un sistem de gestiune a drepturilor de autor şi o platformă de distribuţie peer-to-peer, păstrând în acelaşi timp artistul în centrul preocupărilor noastre”, precizează un comunicat publicat de administratorii platformei americane. „Am înţeles foarte repede că tehnologia blockchain oferea o transparenţă fără precedent”, a explicat Kim Jackson în acelaşi comunicat.

Breaker „îi responsabilizează pe artişti şi pe deţinătorii de drepturi graţie unei relaţii mai profunde cu publicul lor din lumea întreagă” şi „le oferă oportunitatea de a împărtăşi viziunea lor şi o platformă pentru a concretiza acea viziune”, a adăugat ea. Steven Soderbergh, citat în comunicat, a înscris parteneriatul său cu Breaker în căutarea lui continuă a unor „noi mijloace pentru a creşte transparenţa din această industrie, încercând în acelaşi timp o simplificare a acesteia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?