Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617
Ediția: Sâmbătă 4 mai 2024. Nr. 6617

O platformă digitală dezvoltată în Australia permite utilizatorilor să afle provenienţa alimentelor din peşte pe care le consumă

Printr-o simplă scanare cu telefonul mobil, consumatorii pot urmări de acum înainte drumul parcurs de alimentele din peşte până în farfurie, pentru a se asigura că produsele sunt legale, etice şi sustenabile, relatează miercuri Reuters. OpenSC, o platformă digitală globală dezvoltată în Australia, le permite utilizatorilor să scaneze codurile QR cu camera de luat vederi a smartphone-ului, pentru a afla provenienţa alimentului respectiv, când şi cum a fost produs şi să-i urmeze drumul de-a lungul lanţului de aprovizionare.

Lansat de organizaţia World Wildlife Fund (WWF) şi firma de investiţii BCG Digital Ventures, programul foloseşte tehnologia blockchain, care înregistrează informaţii despre drumul produsului şi date referitoare la depozitare. Aplicaţia poate oferi informaţii exacte referitoare la lanţurile de aprovizionare, care vor permite consumatorilor să obţină produse sustenabile, etice şi corecte din partea companiilor, precizează dezvoltatorii.”OpenSC reuşeşte să democratizeze informaţiile”, a declarat Paul Hunyor, director BCG Digital Ventures, pentru Reuters Television. „Care este drumul pe care l-au parcurs alimentele pe care urmează să le consume? Care este provenienţa acestora? Cum se poate verifica locul de unde au fost aduse?”, a adăugat acesta.

Tehnologia blockchain foloseşte o bază de date cu înregistrări disponibile în cadrul unei reţele care verifică în mod constant detaliile informaţiilor pentru a se asigura că orice modificare este vizibilă de-a lungul întregii structuri. OpenSC a fost dezvoltată în cadrul unui proiect condus de WWF care foloseşte tehnologia blockchain pentru a monitoriza peştele ton pescuit în Oceanul Pacific. BCG Digital Ventures s-a alăturat demersului pentru a contribui la dezvoltarea platformei. Platforma monitorizează peştele, iar dezvoltatorii speră să adauge şi alte produse provenite din mare anul acesta. OpenSC se află, de asemenea, în negocieri cu potenţiali parteneri pentru monitorizarea unor produse precum uleiul de palmier şi cheresteaua, a spus un purtător de cuvânt WWF.

Platforma a fost lansată în data de 17 ianuarie la restaurantul Aria din Sydney, al faimosului bucătar australian Matt Moran. Oaspeţii restaurantului au localizat, cu ajutorul aplicaţiei, codul patagonez pe care l-au primit în farfurie. OpenSC, aplicaţia de localizare a produselor alimentare, va putea fi utilizată joi de participanţii la Forumul Economic Mondial din Elveţia. „Acest lucru va permite liderilor din domeniul economic să ia masa la Davos şi să cunoască toate detaliile despre provenienţa alimentelor din farfurie”, a precizat WWF într-un comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?