Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622
Ediția: Luni 13 Mai 2024. Nr. 6622

Evaluare Națională adaptată, la cerere, pentru elevii cu nevoi speciale. Află când trebuie depuse cererile și documentele justificative

Părinții care au copii cu deficiențe, ce sunt elevi în clasa a VIII-a, pot solicita adaptarea examenului de Evaluare Națională de la finalul gimnaziului în funcție de afecțiunile și necesitățile fiecăruia în parte. Ministerul Educației Naționale (MEN) s-a gândit să vină în sprijinul copiilor cu deficiențe care sunt în clasa a VIII-a și urmează să susțină examenul de Evaluare Națională, în scopul asigurării condițiilor de egalizare a șanselor.

Procedurile de examen vor fi adaptate nevoilor acestor elevi în urma depunerii de către părinți a unei cereri tip și a unor documente medicale, în perioada 21 ianuarie – 28 februarie 2019. Potrivit prevederilor art. 31 alin 1-5 din Metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale a elevilor claselor a VIII-a, aprobată prin OMECTS nr. 4801/31.08.2010, ale OMEN nr. 4831/2018 privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru elevii clasei a VIII-a în anul școlar 2018-2019, în scopul asigurării condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe, prin adaptarea procedurilor în funcție de particularitățile individuale și de cele specifice deficienței respective, de către Comisia din unitatea de învățământ, în urma dispunerii aplicării Referatului de expertiză medico – pedagogică de către Inspectoratul Școlar, precum și a bunei desfășurări a activităților privind aplicarea reglementarilor specifice în vigoare, pentru cazurile speciale existente și cunoscute, părinții elevilor claselor a VIII-a/ tutorii/ susținătorii legali ai copiilor sunt rugați să țină seama de următoarele aspecte: documentele privind adaptarea procedurilor în vederea asigurării condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe care vor susține Simularea Evaluării naționale și/ sau Evaluarea națională 2019, pentru elevii claselor a VIII-a (cerere tip, Referat de expertiză medicopedagogică și copie Certificat naștere/ C.I. elev) se depun la Registratura Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ). Cererea tip se ridică, se completează și se înregistrează la Registratura IȘJ. Referatul de expertiză medico-pedagogică se obține de la Comisia medicală de orientare școlar-profesională.

Condițiile de egalizare a șanselor se vor aplica în funcție de diagnostic și recomandările cuprinse în Referatul de expertiză medico-pedagogică, la simularea Evaluării Naționale 2019 sau la Evaluarea Națională 2019, pentru elevii claselor a VIII-a, iar după caz în ambele situații.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?