Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630
Ediția: Miercuri 22 Mai 2024. Nr. 6630

„Comuna Vintileasca a rămas fără stâlp“. Primarul comunei și șeful SVSU din localitate AU MURIT într-un accident

Primarul comunei Vintileasca, Georgel Spătaru și Dumitru (Mitică) Băcioiu, șeful SVSU din localitate, fost viceprimar, au murit vineri dimineață într-un cumplit accident rutier. Accidentul a avut loc pe DJ 211, între localităţile Cuza Vodă şi Viziru. Mașina în care se aflau cei doi a fost izbită frontal de un autoturism ce a intrat pe contrasens. Conform Obiectiv Vocea Brăilei, „după cum au stabilit poliţiştii, autoturismul Logan înmatriculat în Vrancea a intrat în coliziune cu un Opel Astra, apoi Loganul a izbucnit în flăcări. (…) Opel Astra venea dinspre Constanţa, de la Cuza spre Viziru, iar Loganul mergea în sens invers, de la Viziru spre Cuza (…)”. Primarul Georgel Spătaru și șeful SVSU mergeau spre Centrul Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 2 Sud-Est Constanța pentru proiecte europene. „Accidentul a avut loc pe DJ 211A, între Viziru şi Cuza Vodă. Două maşini s-au lovit frontal din cauza neadaptării vitezei la condiţiile meteo. Două persoane au decedat, ambele din Vrancea, de 44 şi 54 de ani. A mai rezultat vătămarea corporală a unui constănţean în vârstă de 45 de ani, acesta a fost transportat la spital. De vină pare să fie şoferul din Constanţa care a intrat pe contrasens”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al IPJ Brăila, Laura Dan.

În urma impactului, mașina în care se aflau primarul și șeful SVSU Vintileasca a luat foc și a ars în totalitate, imediat după ce șoferul și pasagerul au fost scoși din mașină de participanții la trafic. Dar a fost târziu și așa. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic pentru ei. S-au stins din viață într-un mod tragic. Tragică a fost și vestea pentru toți ce i-au cunoscut pe cei doi vrânceni. Orice pierdere este dureroasă și tristă. Și când este un om bolnav și când nu este. Dar parcă atunci când un om sănătos moare într-un accident, durerea e mai mare. E o veste pe care nu știi cum să o spui familiei….nu ai cuvintele pregătite. Au plecat de dimineață în interes de serviciu, fără să știe că au plecat pe un drum fără de întoarcere. Nu știau că nu se vor mai întoarce la familie și la activitățile de zi cu zi. Nu știau că de acest Crăciun nu vor mai petrece lângă cei dragi, ci vor fi alături de îngeri.

 

Și-au pierdut viața alergând pentru binele comunei

Edilul Georgel Spătaru a luptat pentru comuna Vintileasca din prima zi la primărie până în ultima. A dorit să le ofere cetățenilor condiții cât mai bune și să le ușureze viața. S-a preocupat de confortul elevilor și al cadrelor didactice și s-a zbătut pentru condiții mai bune în comună. Regretatul primar Georgel Spătaru este artizanul mai multor proiecte de investiții ce vizează modernizarea infrastructurii locale. Astfel, numai anul acesta, avea în derulare trei proiecte de investiții, finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), în valoare de 13 milioane de lei. Cel mai mare proiect este cel privind realizarea unei rețele de canalizare și construirea unei stații de epurare în satul Vintileasca. Valoarea investiției este estimată la 5,577,624 lei. Primarul Georgel Spătaru declarase că deja a fost realizat proiectul tehnic și se lucrează pentru obținerea avizelor necesare în special cele date de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Alte două proiecte în derulare sunt: reabilitarea Şcolii Gimnaziale „Regina Maria“, corp A şi B, sat Vintileasca – 2,663,744 lei și modernizarea drumurilor comunale – 4,744,549 lei. Tot în Vintileasca se mai află în construcție un cămin cultural modern, complet utilat și dotat, obiectiv la care finanțarea este asigurată prin Compania Națională de Investiții (CNI).

 

Investiție în școala din Bahnele

          Un alt proiect a fost finalizat de primăria Vintileasca și anume: „Reabilitare şi extindere Şcoala Gimnazială „Pictor Mihail Bălăşescu“, sat Bahnele, Comuna Vintileasca. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară 3: „Îmbunătățirea infrastructurii sociale”, Domeniul Major de Intervenție 3.4: „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea infrastructurii educaționale preuniversitare, universitare și a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. Valoarea totală a proiectului a fost de 1.046.210,68 lei. Proiectul a constat în reabilitarea și extinderea școlii gimnaziale „Pictor Mihail Bălășescu“ din Bahnele, unde au fost realizate următoarele lucrări: reabilitarea şi extinderea şcolii, refacerea grupului sanitar, refacerea instalaţiilor sanitare interioare, instalaţiilor termice, refacerea instalaţiilor electrice interioare, împrejmuire. În cadrul proiectului a fost montată o centrală termică care deservește întreaga unitate de învăţământ. Totodată, la Școala Bahnele va fi construită o clădire pentru centrala termică şi schimbare destinaţie corp B, în şcoală şi grădiniţă. Valoarea investiției este estimată la 180 de mii lei.

 

„A rămas comuna fără stâlp“

          Ion Bucur, fost coleg la Ocolul Silvic cu edilul Georgel Spătaru și fost primar al comunei Broșteni, ne-a povestit plângând despre acesta. Se cunoșteau de tineri, din școală. Au fost buni colegi și au rămas foarte buni prieteni. „Cât de bine s-au putut avea ei doi ca și prieteni, încât să plece în cer împreună? Prea devreme, prea dureros! Atât Georgică Spătaru cât și Mitică Băcioiu au fost niște oameni foarte gospodari, oameni de bază în comună cât și în societate. Regret cu adevărat decesul lor. Georgică era un om de înaltă calitate, un om cald și bun. Un om plin de calități! Cu Georgică am fost colegi la școala tehnică și colegi de district. Era un băiat bun, colegial, cu bun simț față de profesori și colegi. Era un model demn de urmat din toate punctele de vedere. Un bărbat mărinimos, gospodar și familist. După decesul cumnatului său, Mitică Banu, mi-a mărturisit că va avea el grijă de cei doi nepoți ai săi rămași fără tată. Și acum, brusc, au rămas toți fără ajutor. Fără tată, fără soț, fără unchi, fără cumnat. Am trecut prin Vintileasca și peste tot oamenii spuneau că a rămas comuna fără stâlp. Așa era văzut Georgică în Vintileasca. Stâlpul comunei! Prin tot ce a făcut și tot ce avea în plan să facă, locuitorii i-au câștigat încrederea, respectul și admirația. A lăsat în urmă o comună pe care a adus-o la un nivel mult mai sus față de cum era. Avea gânduri mari și se lupta mereu să facă tot ce se poate pentru binele localnicilor. Un primar bun, un coleg apropiat, un prieten de nădejde și un om cu suflet mare, ăsta era Georgel Spătaru!“ a transmis Ion Bucur, tehnician silvic.

 

Totdeauna găsea soluții pentru orice

          Laurențiu Dumitrache, șeful Ocolului Silvic Dumitrești, cu lacrimi în ochi spune că Georgel Spătaru a fost un om foarte bine pregătit profesional, un munte de omenie care niciodată nu spunea nu sau nu se poate. „L-am cunoscut în primăvara anului 1985, eu eram încă student și el era șef de district la Slobozia Bradului. Ne-am împrietenit între timp și am păstrat o relație frumoasă. Un om extraordinar, un om foarte apropiat. Am avut o colaborare mai mult decât foarte bună. Foarte bine pregătit profesional. Un șef de district desăvârșit. Un foarte bun gospodar. Pe plan profesional nu am avut niciodată ce să-i reproșez. Își cunoștea foarte bine meseria. Era un om foarte săritor, atât la bine cât și la rău, că de un om ai nevoie și la bine și la rău. Un om pentru care NU, nu exista. NU, NU POATE, nu exista. Totdeauna găsea soluții pentru orice. Deși terenul este accidentat și supus alunecărilor de teren, întotdeauna găsea soluții pentru reparația drumurilor forestiere. Ca primar a făcut foarte multe. Un om extraordinar. La aflarea veștii, nu ne venea să credem. Am crezut că este o glumă macabră, dar s-a confirmat tot ceea ce mi se comunicase. Ne pare extrem de rău și vom fi alături de familia îndurerată. Îi asigurăm de tot sprijinul nostru. Noi silvicultorii suntem oameni care ne ajutăm în toate situațiile. Vom avea grijă cu toți silvicultorii de familia lui. Dumnezeu să-l odihnească“, a transmis Laurențiu Dumitrache, șeful Ocolului Silvic Dumitrești, fost director al Direcției Silvice Vrancea.

 

„În mai puțin de o lună de zile am pierdut doi primari”

          Primarul comunei Cârligele, Ștefan Moscu, care este și președintele Asociației Comunelor din România (ACoR) filiala Vrancea, este profund marcat de decesul primarului și are numai cuvinte de lauda la adresa edilului. „Mii de regrete. Un om care prin comportament si tot ce a făcut pentru comună, pentru noi, a lăsat urme adânci. Lacrimile mi-au inundat ochii la aflarea veștii că nu va mai fi printre noi fizic. În suflet îl vom purta mereu, dar îl aveam nevoie și fizic. Ne consultam des în privința proiectelor europene. În calitate de președinte al Asociației Comunelor din România, mă duc destul de des la Constanța și știu ce presupune asta. Drum, stres, griji. Știu cum e să alergăm dis de dimineață pentru binele comunei pe care o avem în subordine, știu cum e să pui tot sufletul pentru a reuși ce îți propui. Noi doi am colaborat foarte bine. Grea, foarte grea pierderea. Mă afectează enorm această pierdere. Atât eu, cât și alți colegi primari suntem șocați de aflarea acestei vești triste. În mai puțin de o lună de zile am pierdut doi primari: Gheorghe Tătaru de la Bordești și acum Georgel Spătaru, de la Vintileasca. E dureros. Condoleanțe familiei îndoliate și suntem alături de ei“, a declarat Ștefan Moscu, președinte ACoR Vrancea și primarul comunei Cârligele.

 

Miercuri și-a comemorat eroii, iar vineri a plecat după ei în ceruri

Ultima acțiune întreprinsă de primarul Georgel Spătaru a fost miercuri, în comuna sa, când a avut loc comemorarea eroilor vintileni în Bătălia Crăciunului de acum 102 ani. I-a cinstit cum se cuvine organizând în curtea școlii din localitate un elogios moment iar două zile mai târziu, a plecat în ceruri, alături de ei. Un erou a fost și el pentru comuna Vintileasca! „O veste tristă ne-a îndurerat sufletul, iar lacrimile nu mai contenesc. Un om, un prieten, un adevărat primar, un iubitor de țară și meleagurile sale, un om care și-a iubit locuitorii ca pe propria familie a pierit într-o secundă într-un grav accident de circulație, în județul Brăila. Pe dragul nostru, GEORGEL SPĂTARU, primarul comunei Vintileasca îl vom păstra ca pe o amintire vie tot restul vieții noastre! Dumnezeu parcă nu a mai fost îngăduitor să îl lase aici pe pământ, unde avea de făcut foarte multe lucruri pentru comuna sa! Sufletele noastre plâng, lacrimile curg pe obraz, iar durerea din adâncul inimii va dăinui în amintirea unui om cu sufletul deschis, cu bucuria de a trăi și de a-și ajuta semenii. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Drum bun, domnule primar, acolo sus în împărăția lui Dumnezeu! Dumnezeu să-l odihnească în pace!“, a declarat Aurel Șelaru, inspector general adjunct al ISJ Vrancea, prieten cu edilul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?